Παρασκευή Δουρουκλάκη: «Η ζωή κάποιες φορές είναι ανεξήγητη»

Παρασκευή Δουρουκλάκη: «Η ζωή κάποιες φορές είναι ανεξήγητη»

Η νεαρή ηθοποιός δοκιμάζεται στα χέρια του Πίτερ Στάιν και του Μολιέρου, αναζητώντας παράλληλα μια ισορροπία για τον εαυτό της και για τις σχέσεις της.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παρασκευή Δουρουκλάκη ήταν η ευαίσθητη Πελαγία στη Νύχτα της Κουκουβάγιας του Γιώργου Διαλεγμένου, που ανέβασαν οι Elephas Tiliensis στο Bios την περασμένη σεζόν. Αυτό ήταν το θεατρικό της ντεμπούτο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Αθήνας και του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Είναι στιχουργός το ολοκαίνουργιο Planeta της Νalyssa Green κυκλοφορεί σε στίχους δικούς της. Είναι μουσικός, παίζει πιάνο και τραγουδάει. Είναι, επίσης, η επιλογή του σπουδαίου Πίτερ Στάιν για τον ρόλο της Σελιμέν στον Μισάνθρωπο του Μολιέρου, που ανεβαίνει σε πέντε ημέρες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είναι, όπως διαπίστωσα μετά τη σύντομη κουβέντα μας, ένας άνθρωπος που δεν ξέρει να απαντά με αναμενόμενο τρόπο σε αναγνωριστικού τύπου ερωτήσεις. Της εύχομαι να μη μάθει ποτέ.

Πώς είναι η συνεργασία σου με έναν σκηνοθέτη που δεν μιλάει τη γλώσσα σου; 
Είναι μεστός και απλός στην επικοινωνία με τους ηθοποιούς, δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει κάτι. Διαρκώς παραπονιέται ότι κάτι λείπει, αλλά έχει πολύ καλή αίσθηση της γλώσσας. Οι παρατηρήσεις του σε σχέση με τον τόνο που θα ειπωθεί κάτι, τον ρυθμό, ακόμη και τη σύνταξη,  είναι πολύ εύστοχες. Αντιλαμβάνεται το «κάτω κείμενο», προσέχει ακόμη και τη ρίμα.

Πώς νιώθεις για την ηρωίδα που υποδύεσαι;
Η Σελιμέν είναι ένα εικοσάχρονο φιλάρεσκο κορίτσι. Χήρα, αναστατώνει τον αριστοκράτη Αλσέστ, όπως και πολλούς ακόμη άντρες. Διπλωμάτισσα, χειριστική και άστατη συναισθηματικά, επιζητά διαρκώς την επιβεβαίωση. Έχει συμφέρον από κάθε σχέση που διατηρεί, τρέφεται από τον θαυμασμό των άλλων και τον καλλιεργεί συστηματικά. Την καταλαβαίνω, δεν δυσκολεύομαι να μπω στη θέση της. Είμαι νέα, έχω βρεθεί στη θέση του να με φλερτάρουν και ξέρω πώς είναι να συντηρείς πράγματα χωρίς να υπάρχει λόγος ή χωρίς να συνδέεσαι με κάτι.
 
Τι σημαίνει ο εθισμός στην επιβεβαίωση;
Φοβόμαστε να είμαστε δοσμένοι σε έναν άνθρωπο, δεν μας αρκεί, συντηρούμε παράλληλες σχέσεις από αδυναμία να κάνουμε μια επιλογή. Στο τέλος του έργου, η ηρωίδα μετανιώνει, αλλά δεν είναι τόσο γενναία για να ακολουθήσει τον Αλσέστ. Παρότι είναι έξυπνη και ευέλικτη, δεν γνωρίζει πώς να αγαπάει, δεν είναι ικανή να δεσμευτεί, προτιμά την ελευθερία. 

Είναι κακό να διεκδικεί την ελευθερία της;
Μια γυναίκα σήμερα έχει δικαίωμα να κάνει τη ζωή που θέλει. Θα ήθελα να πιστεύω ότι το 2023 κάτι τέτοιο γίνεται σεβαστό. Το θέμα με τη Σελιμέν είναι η άσχημη σχέση της με την αλήθεια. Δεν είναι ειλικρινής ούτε με τον εαυτό της, αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν να είναι παιχνιδάκι, προσβάλλει, πληγώνει, εκθέτει.

Ποια είναι η δική σου σχέση με την αλήθεια;
Είναι κάτι που με βασανίζει, αναζητώ την αλήθεια, αλλά παράλληλα δημιουργώ συνέχεια καταστάσεις που έχουν μια δόση υπερβολής, θεατρικότητας, τρέλας. Όταν είμαι μόνη μου, καταλαβαίνω ότι αυτή η συμπεριφορά κάτι λέει για μένα. Μένει ένα κενό στο τέλος, και έτσι προσπαθώ να κατανοήσω για ποιο λόγο ένας άνθρωπος βάζει φίλτρα σε αυτό που νιώθει ή ζει. Είμαι 28 χρονών και αισθάνομαι πως δεν έχω βρει ακόμα πώς να έχω μια ομαλή σχέση τόσο με τους φίλους όσο και με τους συντρόφους μου. Δυσκολεύομαι να εκφράσω τον εαυτό μου, είτε από άμυνα είτε από ανάγκη επιβεβαίωσης.

Τι κάνεις όταν δεν είσαι σε πρόβες;
Ασχολούμαι με την αστρολογία. Είναι λίγο παρεξηγημένη επιστήμη, δέχομαι αρκετά σχόλια γι’ αυτό στις κοινωνικές μου σχέσεις, αλλά είναι μια ενασχόληση που απαντά σε άγχη δικά μου για τη λειτουργία του κόσμου και μου απορροφά αρκετές ώρες. Προσπαθώ να κατανοήσω πράγματα. Η ζωή κάποιες φορές είναι ανεξήγητη, όπως περνάει και τρέχει.

INFO
* Ο Μισάνθρωπος ή Ο μελαγχολικός ερωτευμένος του Μολιέρου ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 19/4. dithepi.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT