Γευστικές στάσεις για οινόφιλους στη Σοφούλη

Γευστικές στάσεις για οινόφιλους στη Σοφούλη

Η Μερόπη Παπαδοπούλου προτείνει αγαπημένα bar για οινο-γαστρονομικές εκπλήξεις στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιοχή της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη είναι για μένα ένας μικρός παράδεισος στην ασφυκτικά ανοικοδομημένη Νύμφη του Θερμαϊκού. Δενδροστοιχίες, πρασιές, κήποι, υπέροχες μονοκατοικίες και χαμηλή δόμηση. Αν σε αυτά προστεθούν και οι αξιόλογες οινο-γαστρονομικές εκπλήξεις, τότε η εικόνα του παραδείσου ολοκληρώνεται. Σήμερα θέλω να σας παρασύρω σε μια βόλτα προς τα εκεί. 

→ Θα ξεκινήσουμε από το νούμερο 15 της Σοφούλη, όπου βρίσκεται το Classico Bistro Moderne. Ένας χώρος μίνιμαλ αισθητικής που μας αρέσει, πάντα κρυμμένος πίσω από τις πλούσιες φυλλωσιές των παρτεριών. Ως οινόφιλοι αισθανθήκαμε αμέσως καθησυχασμένοι στη θέα των τεράστιων συντηρητών πριν ακόμα ανοίξουμε τη λίστα των κρασιών και αρχίσουμε να παραγγέλνουμε ποτήρια από τη μεγάλη ποικιλία by the glass. Τσιμπολογούσαμε το ονομαστό του καρπάτσιο και τα πεντανόστιμα αραντσίνι σπανακόρυζο, όταν στο τραπέζι μας ήρθε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης και sommelier. Ευγένεια, γνώση, επαγγελματισμός, κουλτούρα, συγκεντρωμένα στο πρόσωπο του νεαρού άντρα, που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Το Classico λειτουργεί από το πρωί με ευφάνταστο brunch και μεσημεριανό διάλειμμα με μπέργκερ και μπρουσκέτες, που συνοδεύονται από ένα ποτήρι κρασί, για να συνεχίσει το απόγευμα με δροσερά και κλασικά κοκτέιλ, πριν ανοίξει κανείς το μενού και την ενημερωμένη ενδιαφέρουσα λίστα. Ένας λόγος να επιστρέφεις στη Θεσσαλονίκη ξανά και ξανά.

→ Στο νούμερο 86 του ίδιου δρόμου μια ξεβαμμένη ταμπέλα, που γράφει Ακτή Ντοβίλ, κρύβει τη μνήμη ενός θερινού σινεμά που λειτουργούσε από το 1950 έως το 1970, μαζί με ένα εξοχικό κέντρο που θα είχε πολλά να διηγηθεί για την κοινωνική ιστορία της πόλης. Σήμερα, η Ακτή Ντοβίλ είναι ένα εστιατόριο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς. Ακριβώς εκεί που σκάει το κυματάκι του Θερμαϊκού, ένα όμορφο σκηνικό προσφέρει «ψαγμένη» θαλασσινή κουζίνα, ολόφρεσκα ψάρια και μια αξιοζήλευτη λίστα κρασιών, ημεδαπών και εισαγόμενων. Η υποδοχή και η περιποίηση του ιδιοκτήτη Γιώργου Καραπαπάζογλου μας σκλάβωσε. Είναι από τα μεγάλα ατού του μαγαζιού, μαζί με τους γελαστούς μαγείρους που σε καλωσορίζουν πίσω από την ανοιχτή κουζίνα και τους ευγενέστατους περιποιητές που ξέρουν πού αρχίζει και πού σταματά η φιλοξενία.

Απολαύσαμε δίπλα στο κύμα αθηναϊκή με αχνιστό ψάρι ημέρας και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, καραβιδοουρές τηγανητές με μαρμελάδα μηλόξιδο, σεβίτσε γαρίδας, καρπάτσιο τσιπούρας με κρέμα λεμονιού, καρπάτσιο μπαρμπούνι, εκπληκτικό τραγανό μπακαλιάρο με κρέμα πατάτας και μαύρο σκόρδο (όταν ο μπακαλιάρος σκορδαλιά βάζει τα γιορτινά του!) και σουτζουκάκια σφυρίδας να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Από την πλούσια και εξαιρετική λίστα κρασιών διαλέξαμε ένα ιδιαίτερο Dr Loosen Riesling Urziger Wurzgarten Alte Reben και ήπιαμε το πρώτο ποτήρι εις υγείαν του φίλου μας Σάκη Παπαδόπουλου, που έβαλε το Riesling για τα καλά στη ζωή μας.

→ Τελευταία στάση στο νούμερο 92 της Σοφούλη, στο στέκι των οινόφιλων, στην ατμοσφαιρική Μονμάρτη. Ο φίλος Σάκης Τασίου έχει δημιουργήσει μια τεράστια κάβα μέσα στην οποία φιλοξενεί ένα κουκλίστικο μπιστρό. Tσιμπολογήσαμε γαρίδες κανταΐφι και κρεμ μπριλέ γραβιέρας και κλείσαμε την ημέρα μας με ένα ακόμα Riesling, το πιο απλό αυτή τη φορά του Dr Loosen, το Red slate. 

Η γαστρονομική Θεσσαλονίκη είναι ατελείωτη. Θα ξαναπάμε!

ΙΝFO
→ Classico Bistro Moderne, Σοφούλη 15, τηλ. 2310-421699 → Ακτή Ντοβίλ, Σοφούλη 86, τηλ. 2310-407000 → Μονμάρτη, Σοφούλη 92, τηλ. 2310-414814

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT