Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ρετάλια και πετσέτες που θα πήγαιναν για πέταμα μεταμορφώνονται σε σανδάλια και παντοφλάκια από τη χαρούμενη πολυεθνική ομάδα της EF93. Μια επίσκεψη στο ατελιέ της μας βοήθησε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία της εταιρείας.

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη από τις αισθήσεις που ενεργοποιείται όταν φτάνεις στον τρίτο όροφο της πρώην αποθήκης χημικών όπου φιλοξενείται το ατελιέ της EF93 στη Λυκόβρυση είναι αυτή της ακοής. Χαλαρή μουσική συνοδεύει τους ήχους από τις ραπτομηχανές, στις οποίες δεκαεπτά άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων ράβουν υφασμάτινα παντοφλάκια ξενοδοχείου. Η ιδρύτρια της εταιρείας, Έμμα Ευμορφίδη, είχε δουλέψει για χρόνια σε καταλύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σκέφτηκε κάποια στιγμή να επαναχρησιμοποιήσει τις χιλιάδες λευκές πετσέτες που πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο λόγω μικρών ελαττωμάτων ή επειδή δεν είναι πλέον αρκετά «αφράτες» για επαγγελματική χρήση. Οι λευκές αυτές πετσέτες αποκτούν νέα ζωή, αφού περάσουν από τις ραπτομηχανές της EF93. Ράβονται σε μια σόλα από κοκοφοίνικα και δημιουργούν ένα παντοφλάκι φτιαγμένο από φυσικά, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Εκτός από τη χρήση στο ξενοδοχείο, ο πελάτης μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ζωής τους φορώντας τες και στο σπίτι του, για αρκετούς μήνες. Η δε πρόθεση της EF93 να αξιοποιεί δημιουργικά κάθε πρώτη ύλη διαφαίνεται μέσα από λεπτομέρειες όπως η υφασμάτινη κορδέλα που δένει μαζί τα δύο παντοφλάκια του κάθε ζευγαριού. Η κορδέλα αυτή φέρει τυπωμένες επάνω της τις γραμμές του μέτρου και μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σαν μεζούρα.

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα-1
Ο κύριος Λάζαρος, η «καρδιά» του συστήματος.

Ραπτομηχανή, τσάι και συμπάθεια

Ακουμπισμένα σε ένα τραπέζι στη μέση της μακρόστενης αίθουσας του ατελιέ είναι πιάτα με κέικ και μπουγάτσα, μια κανάτα με τσάι βοτάνων, ένα βάζο με φρέζιες και ένα μπολ γεμάτο πορτοκάλια και λεμόνια. Σου δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εναλλακτικό καφέ βορειοευρωπαϊκής χώρας και όχι σε φασονατζίδικο.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα «βουνά» από λευκές πετσέτες που κατακλύζουν τον χώρο ή τον έντονο ρυθμό της ομάδας καθώς ετοιμάζει τα 10.000 τεμάχια της παραγγελίας της Ikos Resorts για τα δύο ξενοδοχεία της στην Ισπανία.

«Θέλουμε η βιωσιμότητα να μας χαρακτηρίζει σε όλα τα επίπεδα: από την επαναχρησιμοποίηση υλικών μέχρι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό. Αυτό είναι μάλιστα και ένα από τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές σχολείων που μας επισκέπτονται», μου εξηγεί η Έμμα. 

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα-2
Η βιωσιμότητα αποτυπώνεται τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η ομάδα της EF93. 

Προχωράμε κατά μήκος της αίθουσας και μου συστήνει διαδοχικά δύο κυρίες που έχουν χρόνια εμπειρίας σε τσαγκαράδικα, μία κοπέλα που μόλις ξεκίνησε και μαθαίνει επιτόπου πώς να κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της συνολικής διαδικασίας, δύο Μπαγκλαντεσιανούς με μεγάλη πείρα στις ραπτομηχανές, τη Νεφέλη, παιδική της φίλη που βρίσκεται στο πλάι της από τις αρχές της εταιρείας, και έναν νεαρό από το Τόγκο. Φτάνοντας στο βάθος της αίθουσας, συναντάμε τον καλοσυνάτο κύριο Λάζαρο, ο οποίος είναι η «καρδιά» του συστήματος. «Δίπλα στον κύριο Λάζαρο έμαθα να χειρίζομαι τη ραπτομηχανή και μετά ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα». 

Πρώτος τους στόχος, όταν ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021, ήταν να αξιοποιήσουν τα ρετάλια από τα υφάσματα που χρησιμοποιεί η μητρική εταιρεία Coco Mat για να φτιάξουν με αυτά σανδάλια. Οι δυο τους επισκέφτηκαν αρκετά τσαγκαράδικα, αλλά, όπως μου λέει ο κύριος Λάζαρος με χαμόγελο, «η Έμμα είχε στο μυαλό της κάτι διαφορετικό: έναν χώρο στον οποίο οι εργαζόμενοι θα νιώθουν όμορφα». 

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα-3
Μέλη της ομάδας της EF93 – η Έμμα Ευμορφίδη τρίτη από αριστερά. 

Άνθρωποι και ιδέες

Σε ένα τραπέζι στο βάθος της αίθουσας, ανοίγουν τα λάπτοπ τους οι άνθρωποι των διοικητικών υπηρεσιών της EF93. Γνωρίζω τη Γιούνι από την Ολλανδία, που σχεδιάζει τα νέα προϊόντα και τρέχει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μια κοπέλα από τη Γουατεμάλα που κάνει την πρακτική της, τον Οδυσσέα, υπεύθυνο παραγωγής, αλλά και τη Μιλού, το χαριτωμένο σκυλάκι της ομάδας. Ένα από τα πιλοτικά προϊόντα που δοκιμάζονται είναι τα παπούτσια με σόλα από κοκοφοίνικα που σχεδιάζονται με βάση το αποτύπωμα της πατούσας του αγοραστή τους. 

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα-4

Αυτή η προθήκη, όπως και όλα τα υπόλοιπα έπιπλα του ατελιέ, βρήκαν εδώ μια δεύτερη ζωή μετά την αρχική τους χρήση. Μη θέλοντας να αποτελεί μέρος της βιομηχανίας του fast fashion και της συνεχούς εναλλαγής νέων κολεξιόν, η EF93 έχει κάνει μόνο δύο νέες προσθήκες στη φετινή συλλογή της: το σανδάλι που φτιάχτηκε με ύφασμα επιλεγμένο από τη σχεδιάστρια Ιωάννα Κουρμπέλα και το σανδάλι από κάνναβη που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια Σόφη Δελούδη. 

Ρετάλια και πετσέτες μεταμορφώνονται σε παντόφλες, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα-5

Ένα σημαντικό «μάθημα»

Ξεχωριστές είναι οπωσδήποτε οι μέρες που το ατελιέ δέχεται επισκέψεις από μαθητές γειτονικών δημοτικών σχολείων. Βασικός στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της EF93 είναι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι ένα ρούχο ή παπούτσι πολύ χαμηλής τιμής συνδέεται συνήθως με συνθήκες εργασίας αρκετά διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο. Και, αντίστοιχα, να εγείρει το ερώτημα του ποιος και πώς παράγει τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Οι μαθητές έχουν επίσης την ευκαιρία να φτιάξουν ο καθένας τη δική του τσάντα, επαναχρησιμοποιώντας το ύφασμα σεντονιών ξενοδοχείων και να τη διακοσμήσουν με δικές τους ζωγραφιές. 

Οι πόρτες της EF93 είναι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ η επίσκεψη του χώρου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επαγγελματίες της φιλοξενίας που επιθυμούν να προμηθευτούν προϊόντα της εταιρείας. Και σίγουρα αυτά που έχει να δει κανείς εκεί είναι πολύ περισσότερα από το πώς φτιάχνονται τα παντοφλάκια.

ΙΝFO 
→ EF93, Κοντογιάννη 11, Λυκόβρυση, τηλ. 210-2821505, ef93.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT