Μπορεί η αντιβίωση να σκοτώσει τα ζώα μας;

Μπορεί η αντιβίωση να σκοτώσει τα ζώα μας;

Γιατί η κατάχρηση φαρμάκων απειλεί την υγεία των κατοικιδίων και των ανθρώπων.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πάνε τρεις μέρες που επέστρεψα από μια αποστολή γιατρών με σκοπό την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Μαζί μας και οι παλιοί, αγαπημένοι φίλοι, κτηνίατροι της ΕΔΚΕ. Στο βραδινό τραπέζι με πιάνει από το μανίκι ο Αντώνης και μου λέει: «Γράψε κάτι για την κατάχρηση της αντιβίωσης στα ζώα!

Παρότι είναι ενάντια σε κάθε ορθή κτηνιατρική πρακτική –και είναι και παράνομο!– οι αυτόκλητοι κτηνίατροι [αυτός είναι δικός μου χαρακτηρισμός, αλλά δικαιολογείται απόλυτα από τα γεγονότα…] μπουκώνουν τα ζώα [με το γνωστό αντιβιοτικό με δραστική ουσία τη δοξυκυκλίνη] και έχουν καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά φάρμακα στα ίδια τα τετράποδα, αλλά και να ενισχύουν την ίδια ζοφερή κατάσταση στους ανθρώπους».

Γιατί; Επειδή, φίλε αναγνώστη, άνθρωποι και ζώα μοιράζονται πολλές λοιμώξεις. Ο όρος ζωοανθρωπονόσος είναι γνωστός σε όλους όσοι περιθάλπουν ζώα, κτηνιάτρους ή μη, και παρ’ όλα αυτά, ορμώμενοι από μια απόλυτα διαστρεβλωμένη αντίληψη της φιλοζωίας, πάσχοντες από τη γνωστή αφέλεια του  Έλληνα που συνταγογραφεί ανελέητα (ελάχιστοι εξαιρούνται· η μαμά μου το έκανε συνέχεια, αλλά τουλάχιστον είχε το ελαφρυντικό ότι βρισκόμασταν ακόμα στη δεκαετία του ’70), οι φιλόζωοι του στενού περιβάλλοντός μας σπρώχνουν ένα ολέθριο σενάριο όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από βακτήρια που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στα φάρμακα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παροχής αντιβιοτικών σε ασθενείς που, αντί να επισκέπτονται τον γιατρό τους, ακολουθούν συμβουλές φίλων, συγγενικών προσώπων ή και κανενός από τους παραπάνω και απλώς συνταγογραφούν για τον εαυτό τους! Το 2019 μάλιστα, το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς υπολόγισε ότι ο αριθμός αυτός, αν συμπεριληφθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με βακτηριδιακές λοιμώξεις παράλληλα με άλλες παθήσεις, ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια! 

Ο ΠΟΥ περιγράφει αυτή την κατάσταση ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανάπτυξη και σημειώνει: «Πρόκειται για μια σοβαρή και πραγματική απειλή. Μια απειλή που επιτείνεται από την κακή χρήση αντιβιοτικών, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι κτηνίατροι (ξέρετε, αυτοί που έχουν σπουδάσει σε αληθινά πανεπιστήμια, με αληθινούς επιστήμονες – καθηγητές) προειδοποιούν ότι η κακή ή υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα κατοικίδια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες, διάρροιες ή άλλες, ακόμα πιο σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές. 

Με άλλα λόγια, παίρνετε ένα υγιές ζώο και το «θεραπεύετε» μέχρι να το αρρωστήσετε, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα την ανθρωπότητα με την εφιαλτική προοπτική να χάνουμε ανθρώπους από γαστρεντερίτιδες και ουρολοιμώξεις κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Ας μην αφήσουμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα να σαμποτάρουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ίσως συμφωνήσετε ότι έχει ήδη αρκετούς μπελάδες να αντιμετωπίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT