Ψαλμοί & πλεξούδες

Μια παλιά καραβάνα και μια νέα ελπίδα της ποπ καταθέτουν τα άλμπουμ τους εκπροσωπώντας διαφορετικούς κόσμους.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πωλ Σάιμον ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, Seven Psalms, με ένα πεντάλεπτο βιντεάκι. Όπως αναφέρει εκεί, ο τίτλος τον επισκέφτηκε στον ύπνο του. Πολύ σύντομα, άρχισε να ξυπνάει μεταξύ τρεισήμισι και πέντε το πρωί, για να γράψει στίχους. Αυτό που δεν διευκρινίζει είναι αν έβαζε ξυπνητήρι ή αν ξυπνούσε μόνος του. Τον ειρωνεύεσαι, θα μου πείτε, αλλά νομίζω πως τόσο ο τίτλος όσο και η διαδικασία δημιουργίας περισσότερο τη μεγαλομανία του φανερώνουν παρά οτιδήποτε άλλο. Στο δικό μου μυαλό, ο Πωλ Σάιμον θα είναι πάντα ο τραγουδοποιός της διπλανής πόρτας. Ένας άνθρωπος που έγραψε αριστουργήματα χωρίς ειρωνεία, χωρίς ποίηση, χωρίς τίποτα το περισπούδαστο. Ογδόντα ενός ετών σήμερα, καταθέτει έναν άνευρο δίσκο βασισμένο στην ακουστική του κιθάρα, παραμυθιάζοντας τον εαυτό του και εμάς ότι μεταδίδει κάτι ιερό και ουράνιο.

Αμέσως μετά την «καταναγκαστική» ακρόαση του Seven Psalms, βάζω το ντεμπούτο μιας εικοσάχρονης Νεοϋορκέζας φοιτήτριας. Στο Aperture, η όμορφη και ταλαντούχα Χάνα Τζαντάγκου κάνει ό,τι μπορεί: Εντάσσει τις fuzzy κιθάρες σε ποπ ταπετσαρίες, αναπληρώνει τις αδυναμίες της ως συνθέτρια με έξυπνες ενορχηστρώσεις, γεννάει ιδέες. Σε ορισμένα σημεία, νιώθω ότι τη βλέπω να πειράζει τις πλεξούδες της καθώς τραγουδάει, με έναν συνδυασμό τσαχπινιάς και αμηχανίας. Κομμάτια όπως το Admit it και το Warning sign είναι λες και υπήρχαν από πάντα. Τα νιώθω οικεία. Διαβάζω ότι δύο χρόνια πριν η Χάνα είχε συστηθεί στο κοινό με ένα EP ηχογραφημένο εξ ολοκλήρου στο iPhone της. Το ολοκληρωμένο της ντεμπούτο επιχειρεί κάτι πιο ορθόδοξο, αλλά όχι λιγότερο συναρπαστικό. Τη φαντάζομαι να γυρνάει από βραδινή έξοδο την ώρα που ο Πωλ Σάιμον ξυπνάει για να γράψει στίχους – και ξέρω καλά με ποιον από τους δύο θα ήθελα να είμαι.

Ψαλμοί & πλεξούδες-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Τζέιμς Έλις Φορντ – The Hum
Όσοι κρίνουν έναν δίσκο από τα πρώτα λεπτά, καλό θα είναι να σταθούν λίγο παραπάνω σε αυτό εδώ το ντεμπούτο – κι ας ξεκινάει υποτονικά. Με πάνω από 20 χρόνια πορείας ως παραγωγός (Arctic Monkeys, Depeche Mode), o συνιδρυτής των Simian Mobile Disco καταθέτει ένα βραδυφλεγές σύνολο, που θυμίζει έντονα Μπράιαν Ίνο και κινείται από την ambient στην ποπ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT