Wines of Greece: Οινολογική εξωστρέφεια

Μια δράση για την ανάδειξη των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλάμε τόσα χρόνια για κρασί και δεν σας έχω συστήσει ποτέ επισήμως την ΕΔΟΑΟ. Παράλειψη που σήμερα θα προσπαθήσω να αποκαταστήσω. Καλοί μου οινικοί φίλοι, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου είναι ο κορυφαίος φορέας στην Ελλάδα για το αμπέλι και το κρασί. Συγκροτήθηκε και απαρτίζεται από εκπροσώπους της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας προϊόντων αμπέλου και οίνου που προέρχονται από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Οι σκοποί της ποικίλλουν. Ξεκινούν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της αμπελοοινικής αγοράς και φτάνουν στην προσπάθεια για τη διατήρηση και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων του αμπελοοινικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθούν η γνώση και η οργάνωσή του σε κάθε επίπεδο: από την πρωτογενή παραγωγή (αμπέλι) και τη μεταποίηση (οινοποιία) έως την εμπορία.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών σχετικά με την οικονομική, την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική σπουδαιότητα των αμπελοοινικών προϊόντων. Με το διεθνές όνομα Wines of Greece, η ΕΔΟΑΟ προχωράει σε καινοτόμες δράσεις εντός και εκτός συνόρων, καταθέτοντας μια μοναδική πρόταση την οποία συνθέτουν ελληνικοί ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνοι, οι οποίοι, παρόλο που παράγονται σε μικρές ποσότητες, σε σύγκριση με την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα, προσφέρουν κάτι τελείως μοναδικό στον κόσμο του κρασιού. Εκφράζουν τη μακρά ιστορική διαδρομή της χώρας και αποτελούν μια συναρπαστική και εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να εξερευνήσουν κρασιά πέρα από τα συνηθισμένα.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο πρόεδρος Κώστας Ευσταθίου, αμπελουργός και μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού της Νεμέας, και δύο διαχρονικά δραστήριες κυρίες, η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ Μαρία Τριανταφύλλου και η υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων Κλαίρη Ευκαρπίδου. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί τους στη Γερμανία, στην Prowein, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στον κόσμο, και να απολαύσω πραγματικά την ελληνική συμμετοχή. Τα Wines of Greece παρουσίασαν το πρόγραμμα ENOS, που αφορά την «Ενημέρωση στα Κράτη-Μέλη για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση οίνων με χώρες στόχους Ελλάδα και Γερμανία» και έχει σαν μότο «από υπεύθυνους παραγωγούς σε υπεύθυνους καταναλωτές». Η Enterprise Greece, ο φάρος των εξαγωγών, και η διοργανώτρια εταιρεία Amuse, σε συνεργασία με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Σουζάνε Πλάτσερ και την MW Κάρο Μάουερ είχαν ετοιμάσει μια εξαιρετική ελληνική παρουσία. Οι Γερμανοί και όχι μόνο επαγγελματίες επισκέπτες παρακολούθησαν σεμινάρια, master classes και ατελείωτες δοκιμές είτε στα περίπτερα των συμμετεχόντων Ελλήνων οινοποιών είτε στον πάγκο της Wines of Greece, όπου η οινολόγος Μαριάννα Μακρύγιαννη ξεναγούσε τους καλεσμένους στα μονοπάτια των γηγενών ελληνικών ποικιλιών μέσα από 100 διαφορετικές ετικέτες σε δοκιμές που πραγματικά εντυπωσίασαν.

Χάρη στους φορείς που προανέφερα, η ελληνική παρουσία στο εξωτερικό, ακόμη και σε αυτές τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες οινικά καταξιωμένες χώρες, εκτός από το μέγεθος των αμπελώνων και τη συνολική παραγωγή τους.

Μετά από είκοσι συναπτά έτη αμιγώς οινικής δημοσιογραφίας, αισθάνομαι πραγματικά περήφανη και βαθιά ικανοποιημένη για όλα όσα οι άνθρωποι του κρασιού σε όλα τα παραγωγικά αλλά και διοικητικά επίπεδα έχουν καταφέρει και χαίρομαι όταν ακούω τα πρωτοποριακά τους μελλοντικά σχέδια, που μόνο ελπιδοφόρα χαμόγελα φέρνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT