Urbanography: Μια έκθεση για την Αθήνα του 1950-1970

Urbanography: Μια έκθεση για την Αθήνα του 1950-1970

Μια πρωτότυπη έκθεση για τη σχέση μας με το αστικό τοπίο όπως μεταλλάχθηκε ραγδαία τις δεκαετίες 1950-1970, στην Εθνική Πινακοθήκη από 21 Ιουνίου 2023 έως 3 Μαρτίου 2024

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανθρώπινη εμπειρία κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που βιώνουμε τις ελληνικές πόλεις, ξεκινώντας από το ’50, τη δεκαετία της ραγδαίας ανάπτυξης, και καλύπτοντας μια περίοδο τριάντα ετών μέχρι και τη δεκαετία του ’70.

Η έκθεση ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970 στην Εθνική Πικακοθήκη φέρνει στο προσκήνιο την αστικοποίηση. Με 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες, η επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα επιστρατεύει τις εικαστικές τέχνες –ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες– αλλά και αποσπάσματα από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Γι’ αυτό, στα ονόματα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών συνυπάρχουν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τον Βλάση Κανιάρη, η Ίρα Οικονομίδου με τον Αλέκο Σακελλάριο (αλλά και οι Λαζόγκας, Τέτσης, Τσαρούχης, Φασιανός κ.ά.). Η ίδια παρατηρεί πως «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η αστικοποίηση, η ανοικοδόμηση και η μετανάστευση –εσωτερική και εξωτερική– προσδιορίζουν καθοριστικά το πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Το αστικό τοπίο μεταβάλλεται ριζικά με την αντιπαροχή και τη σταδιακή εξαφάνιση της μονοκατοικίας».

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, 21 Ιουνίου 2023 – 3 Μαρτίου 2024, nationalgallery.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT