Λήδα Αθανασοπούλου: «Προσπαθώ ό,τι δημιουργώ να έχει μια μοναδική αίσθηση»

Λήδα Αθανασοπούλου: «Προσπαθώ ό,τι δημιουργώ να έχει μια μοναδική αίσθηση»

Τα καλοκαίρια στην Πάτμο που καλλιέργησαν το ενδιαφέρον της για την αρχιτεκτονική των χώρων, τα ταξίδια στη Φλωρεντία που την εμπνέουν και οι τάσεις στο interior design στη σημερινή Ελλάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απλότητα κυριαρχεί σε όσα δημιουργεί, αλλά και στην προσωπικότητά της. Είναι από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φωνές στον ευρύ χώρο του σύγχρονου ντιζάιν, με μια πρακτική που σπάει τις διακρίσεις μεταξύ αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, σχεδιασμού επίπλων και κοσμημάτων. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Business στο Λονδίνο και στο Παρίσι, πήρε δεύτερο πτυχίο γύρω από το ντιζάιν στο Μιλάνο. Σχεδίασε τα πρώτα της έπιπλα το 2011 και μια σειρά κοσμημάτων (The Eye Ring) έναν χρόνο αργότερα. Έκανε πρακτική στο πλευρό της Μιριέλ Μπραντολινί στη Νέα Υόρκη και από το 2016 δουλεύει ανεξάρτητα σε έργα αναπαλαιώσεων, εσωτερικής διακόσμησης θερινών κατοικιών και retail design, σχεδιάζοντας παράλληλα αντικείμενα, έπιπλα και κοσμήματα.

Τρέφεις μια ιδιαίτερη αγάπη για την Πάτμο…

Εκεί έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου. Με θυμάμαι ως παιδί να επισκέπτομαι τα σπίτια οικογενειακών φίλων, που το καθένα απέπνεε την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του. Έμαθα να αξιολογώ τους χώρους, την αίσθηση που αφήνουν, να βρίσκω τη χρυσή τομή μεταξύ αισθητικής και χρηστικότητας και τα στοιχεία που καθιστούν ένα σπίτι ανοιχτό, ήρεμο, κοινωνικό. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που έδινε σημασία στην αισθητική και στην αρχιτεκτονική των χώρων, οπότε το ενδιαφέρον αυτό καλλιεργήθηκε μέσα μου υποσυνείδητα από μικρή ηλικία.

Λένε ότι το κινητό των interior designers είναι πάντα γεμάτο από εντυπωσιακές φωτογραφίες. Ισχύει;

Στη δική μου περίπτωση ισχύει και με το παραπάνω! Το κινητό μου είναι γεμάτο φωτογραφίες από κάθε πιθανή λεπτομέρεια: ένα τοπίο, ένα κάγκελο, το χρώμα στην πόρτα μιας εκκλησίας, ένα πεζούλι. Όταν σχεδιάζω έναν χώρο, χρησιμοποιώ πολλά από αυτά τα στοιχεία. Μεγάλη σημασία, όμως, για μένα έχουν οι άνθρωποι· οι ντόπιοι τεχνίτες, οι πελάτες μου, η διάδραση με τους δημιουργικούς ανθρώπους που θα γνωρίσω.

Ντιζάιν για σένα είναι…

Μια φιλοσοφία ζωής. Μια σύνθεση πολλών διαφορετικών στοιχείων. Το φάσμα της δουλειάς μου είναι ευρύ, υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία στα έργα μου: η εξέλιξη της ελληνικής παράδοσης και τεχνοτροπίας, η διαχρονικότητα, ο σεβασμός στην ιστορία του κάθε κτιρίου, η αφαίρεση, η χρήση φυσικών υλικών και η μεγάλη σημασία που δίνω στη λεπτομέρεια ως πηγή ποιότητας. Προσπαθώ ό,τι δημιουργώ να έχει μια μοναδική αίσθηση και να εκφράζει τόσο τη δική μου αισθητική και προσωπικότητα, όσο και τις ανάγκες του τοπίου, του κτιρίου και των πελατών μου.

Ποια είναι η κυρίαρχη τάση στο interior design στη σημερινή Ελλάδα;

Μια τάση που διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής τόσο στα νησιά όσο και στα κτίρια της Αθήνας. Αυτή η έστω και καθυστερημένη αναγνώριση με χαροποιεί.

Ένα αντικείμενο που θα βρω στο σπίτι σου και σημαίνει κάτι βαθύτερο για σένα;

Ένα μεγάλο κεραμικό αυγό της Ελένης Βερναδάκη. Σε αντίθεση με άλλα έργα της, δεν είναι ζωγραφισμένο. Η αισθητική του αρτιότητα έγκειται στη λεπτομέρεια και στο σχήμα του. Της έχω μεγάλη εκτίμηση. Πέρα από το ταλέντο και τη συνέπεια, πίσω από το έργο της κρύβεται μια τελειομανία. Η κάθε λεπτομέρεια έχει εξεταστεί με μεγάλη αυστηρότητα και αγάπη.

Αγαπημένος ντιζάιν προορισμός;

Η Ιταλία είναι σίγουρα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Αγαπώ πολύ τη Φλωρεντία. Την επισκέπτομαι κάθε χρόνο και πλέον το ταξίδι αυτό το έχω συνδέσει άμεσα με τη δουλειά μου. Εκεί παράγω φανάρια και αντικείμενα από μπρούντζο, προμηθεύομαι αντίκες και διάφορα άλλα πράγματα. Από εκεί επισκέπτομαι κοντινούς προορισμούς, όπως το Πράτο για υφάσματα, την Πάρμα για το Antique Fair Mercanteinfiera και βέβαια το Μιλάνο για το Salone del Mobile.

ledaathanasopoulou.com, Instagram: @studiopale

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT