5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι

Από διακοσμητικά αντικείμενα και μαξιλάρια μέχρι παρεό και κεραμικά σκεύη, η πρόσφατη σοδειά του ελληνικού ντιζάιν αφορά και εμπνέεται από το καλοκαίρι, τα νησιά, την παράδοση. Ακολουθούν, ενδεικτικά, κάποιες επιλογές που ξεχωρίσαμε

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έμπνευση απο την ψαραγορά

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι-1

Ένα πολυδιάστατο ντιζάιν στούντιο. Έτσι χαρακτηρίζουν το We Design τα ιδρυτικά του μέλη, η graphic designer Θεανώ Πετρίδου, ο αρχιτέκτονας Φίλιππος Φωτιάδης και ο product designer Σέργιος Φωτιάδης. Εξισορροπώντας τη λειτουργικότητα, την αισθητική και την άρτια τεχνική, το στούντιό τους μετράει πάνω από 20 χρόνια επιτυχημένης διαδρομής, καλύπτοντας πολλούς διαφορετικούς τομείς σχεδιασμού. «Σχεδιάζουμε οτιδήποτε μπορεί να σχεδιαστεί: από ένα σπίτι μέχρι μια ειδική κατασκευή και από ένα χρηστικό αντικείμενο μέχρι το branding», τονίζουν. Στα αντικείμενα και στα αξεσουάρ που δημιουργούν πρωταγωνιστικό ρόλο έχει συχνά η ελληνικότητα και η καλοκαιρινή διάθεση. Αρκεί μια ματιά στην τσάντα, στο παρεό, στο τσαντάκι και στην ποδιά κουζίνας από τη σειρά Fishmarket για να το αντιληφθείς: μια ομάδα προϊόντων εμπνευσμένη από το διαχρονικό χαρτί περιτυλίγματος της ψαραγοράς!

wedesign.gr

Παράδοση με νέα αισθητική

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι-2
Μοτίβα εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή τέχνη, εφαρμοσμένα σε καθημερινά αντικείμενα, από τις M2P.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε νέα ζωή σε διάφορα μοτίβα της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τη δική μας οπτική και να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα», λένε η Αλίκη Κακουλίδου και η Δήμητρα Βασιλάκου. Το brand τους, M2P (metoo patterns), αποτελεί ένα πεδίο ερευνητικής, καλλιτεχνικής αλλά και εμπορικής δραστηριότητας της γραφιστικής ομάδας metoo, που δημιούργησαν στην Αθήνα το 2005. Συνδυάζοντας το ντιζάιν και τη σύγχρονη τεχνολογία με παραδοσιακές μεθόδους, το ενδιαφέρον τους στρέφεται γύρω από τον σχεδιασμό μοτίβων εμπνευσμένων από την ελληνική λαϊκή τέχνη και την εφαρμογή τους σε καθημερινά αντικείμενα: από υφασμάτινα βάζα, σουπλά και σουβέρ μέχρι τσάντες, μαντίλια και ρούχα. «Θεωρούμε σημαντικό να συνταιριάζουμε τη διαχρονική εικονογραφία της παράδοσης με μια νέα αισθητική προσέγγιση», τονίζουν για τα μοτίβα τους, πολλά από τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με το ελληνικό καλοκαίρι. Ουσία της δουλειάς τους, λένε, είναι οι συνέργειες, όπως αυτή με το fashion brand Gaenus, μια άλλη με την καλλιτέχνιδα Alessia De Pasquale αλλά και η τελευταία τους με την «Ελευσίνα 2023».

metoo.gr

Γοργόνες της Κρήτης

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι-3
Κεραμική καράφα με το αγαπημένο θέμα της δημιουργού Κορίνας Ντοέρ, τη γοργόνα. 

Η ελληνική μυθολογία, το μπλε του Αιγαίου, οι θρύλοι των ελληνικών νησιών, η μαγεία του καλοκαιριού, η λαογραφία και η τέχνη των αρχαίων πολιτισμών είναι οι βασικές πηγές έμπνευσης πίσω από τις ξεχωριστές κεραμικές δημιουργίες και τις εικονογραφήσεις της Κορίνας Ντοέρ, που στεγάζονται κάτω από το brand της με τίτλο Nisaki Μu. Η πολυταξιδεμένη Ελληνογερμανίδα κεραμίστρια, που ζει και δημιουργεί μόνιμα στην Κρήτη, δουλεύει κυρίως με την παραδοσιακή τεχνική της εγχάραξης (sgraffito), διακοσμώντας τα χρηστικά κεραμικά της (κούπες για καφέ, μπολ για σαλάτες, καραφάκια για ρακή, μεγάλες πιατέλες κ.ά.) με θέματα και μοτίβα που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη θάλασσα – τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη στη γοργόνα ως σύμβολο. «Θα ήθελα τα προϊόντα μου να είναι φορείς χαρούμενων αναμνήσεων, που μπορεί να βοηθήσουν να επιστρέψει το χαμόγελο σε δύσκολες στιγμές», λέει για τις πολύχρωμες δημιουργίες της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμα μια σειρά από αφίσες, καρτ ποστάλ και T-shirts που αποπνέουν σχεδιαστικά την αύρα της νησιωτικής ζωής και της Μεσογείου.

nisakimu.com

Στο καλοκαιρινό τραπέζι

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι-4
Χειροποίητα, μίνιμαλ κεραμικά από τον Σπύρο Ροκανά, σχεδιασμένα με γνώμονα τη  λειτουργικότητα.

Υποστηρικτής του handbuilding, της κεραμικής τεχνικής που αφήνει στην άκρη τα καλούπια, τον τροχό και την πρέσα και σε ωθεί να χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια σου και ορισμένα απλά εργαλεία, ο Σπύρος Ροκανάς δημιουργεί χειροποίητα κεραμικά χωρίς περιττές διακοσμήσεις, με γνώμονα την καθημερινή λειτουργικότητα και τον μινιμαλισμό. «Η παραδοσιακή κεραμική δεν με χωράει, χρειάζομαι την ανεξαρτησία της ελεύθερης δημιουργίας», λέει για τα κεραμικά προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει στο εργαστήριο κεραμικής του, Spiro Ceramics, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχοντας ως μέντορα τη μητέρα του, η οποία, όπως τονίζει, ήταν εκπληκτική κεραμίστρια, ο Σπύρος δημιουργεί κεραμικά έργα τέχνης (κούπες, μπολ, φλιτζάνια, πιάτα, λεμονοστύφτες, διακοσμητικές μινιατούρες κ.ά.) φτιαγμένα από stoneware πηλούς και σμάλτα υψηλής θερμοκρασίας, τα οποία φλερτάρουν χρωματικά με το ελληνικό καλοκαίρι, θυμίζουν κυκλαδίτικα αγγεία και μπορούν να απογειώσουν αισθητικά και πρακτικά το καλοκαιρινό σας τραπέζι.
spiro.gr

5 ελληνικά brands εσωτερικής διακόσμησης που εμπνέονται από το καλοκαίρι-5
Αντικείμενα εμπνευσμένα από τα παιδικά καλοκαίρια του κεραμίστα Γιώργου Τριχά στη Σύρο. 

Η αίσθηση της άμμου

«Οι αναμνήσεις μου από τη Σύρο με επαναφέρουν. Με εμπνέουν. Το κυκλαδίτικο φως που διαχέεται μέσα από τα παραθυρόφυλλα, η φρέσκια μυρωδιά της γης που διαπερνά τον αέρα, οι παστέλ αποχρώσεις, η νεοκλασική αρχιτεκτονική είναι πλέον στοιχεία του εσώτερου εαυτού μου που καθρεφτίζονται στις δημιουργίες μου», λέει ο Γιώργος Τριχάς. Για τα κεραμικά του σχέδια εμπνέεται από τα παιδικά του χρόνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δημιουργώντας μια σειρά εντυπωσιακών αντικειμένων που ξεχωρίζουν για τη μίνιμαλ αισθητική τους. «Να βρείτε τη δική σας Σύρο που θα σας επαναφέρει, θα σας εμπνέει και θα σας καθοδηγεί», εύχεται στους αποδέκτες των χειροποίητων κεραμικών του, πολλά από τα οποία αντλούν έμπνευση από το καλοκαιρινό φυσικό περιβάλλον, την αίσθηση της άμμου, το αιγαιοπελαγίτικο μπλε και την ελευθερία του ανθρώπινου σώματος στην παραλία, αποτίνοντας έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στο νησί όπου μεγάλωσε.

@yiorgostrichas

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT