Ταξίδι στη Ρωσική Πρωτοπορία μέσω Θεσσαλονίκης

Ταξίδι στη Ρωσική Πρωτοπορία μέσω Θεσσαλονίκης

150 έργα από τον θησαυρό της συλλογής του Γιώργου Κωστάκη φιλοξενούνται στο MOMus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, στη Θεσσαλονίκη, έως τις 12 Νοεμβρίου.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Θεσσαλονίκη διαθέτει έναν μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό παγκόσμιας κλάσης: τη συλλογή του Γιώργου Κωστάκη, 1.277 έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας μαζί με 3.000 αντικείμενα που φιλοξενούνται στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Είναι τέτοιο το εύρος της συλλογής που, ενώ μπορεί να φωτίσει όλες τις πτυχές και τις χρονικές περιόδους της Ρωσικής Πρωτοπορίας, είναι αδύνατον να παρουσιαστεί ολόκληρη. Γι’ αυτό, κάθε φορά που ανακοινώνεται μια καινούργια έκθεση από το υλικό του «τρελοέλληνα που συλλέγει άχρηστα σκουπίδια», όπως ήταν το παρατσούκλι του Κωστάκη, στήνεται γιορτή. Αυτή τη φορά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν άγνωστες ιστορίες μέσα από 150 έργα, συνοδευτικό αρχειακό υλικό και αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη. Στην καινούργια έκθεση εκπροσωπούνται σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες, οι τάσεις και οι ομάδες του κινήματος που εμφανίστηκε στη Ρωσία το 1910, μεταξύ των οποίων η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Αλεξέι Μοργκουνόφ και ο Ιβάν Κλιούν. «Προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να προβάλουμε τη Συλλογή Κωστάκη και να δημιουργούμε νέες αφορμές για να τη γνωρίσει ο κόσμος. Στόχος μας είναι να εξελίξουμε συνολικά το MΟMus σε πόλο έλξης τουριστών και σε εστία έμπνευσης για τους κατοίκους», λέει ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, πρόεδρος του οργανισμού.

INFO
Έως 12 Νοεμβρίου.
MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη. 
Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Χαριστού.Επιστημονική συνεργασία: Μαρία Τσαντσάνογλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT