Δημιουργίες εμπνευσμένες από το έργο του Γιάννη Τσαρούχη

Δημιουργίες εμπνευσμένες από το έργο του Γιάννη Τσαρούχη

Φοιτητές και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκθέτουν δημιουργίες εμπνευσμένες από τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, έως 31 Ιουλίου στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κείμενο Νυν και αεί ή ποτέ πια που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Ζυγός το 1973, ο Γιάννης Τσαρούχης απαριθμούσε τους δασκάλους του −Φώτη Κόντογλου, Κωνσταντίνο Παρθένη, Διαμαντή Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Πικιώνη− και εξέφραζε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για τις «θητείες» που έκανε δίπλα τους. Αυτός ο καλλιτέχνης, που ένιωθε πως μαθήτευε σε όλη του τη ζωή, θα ήταν σίγουρα χαρούμενος να υποδέχεται σπουδαστές στο σπίτι του.

Σε αυτό το πνεύμα υλοποιήθηκε η πρώτη «δοκιμαστικού χαρακτήρα» συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, η οποία εγκαινιάζεται προσεχώς με την ομαδική έκθεση φοιτητών και αποφοίτων δύο τμημάτων της Σχολής με τίτλο Στον Κύκλο του Τσαρούχη.

Οι νέοι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να ψηλαφήσουν το αρχείο του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, να διαβάσουν τα κείμενά του, να επιχειρήσουν νέες αναγνώσεις στο έργο του, να μελετήσουν ζωγραφικά έργα, ταπισερί, κοστούμια και μακέτες από σκηνικά, να εμπνευστούν ακόμη και από την κατοικία την οποία σχεδίασε ο ίδιος το 1965, και εν τέλει να παραδειγματιστούν από την ατέρμονη δίψα του να μαθαίνει.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε μια ευρεία γκάμα μέσων: ζωγραφική, φωτογραφία, videos, installations και κατασκευές. 

Έως 31/07, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, tsarouchis.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT