Η διεθνής εικαστική πρωτοπορία πάει Λέσβο

Η διεθνής εικαστική πρωτοπορία πάει Λέσβο

Δέκα συν ένα σπουδαία έργα σε μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο νησί της Σαπφούς.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια, στο κάστρο του Ρίβολι, η εικαστικός Βανέσα Μπίκροφτ, γνωστή για τις περφόρμανς και τα λοιπά της έργα που παραπέμπουν σε ταμπλό βιβάν (μετέπειτα πιο διάσημη λόγω της συνεργασίας της με τη Louis Vuitton, τον Κάνιε Ουέστ και την Κιμ Καρντάσιαν), έβαλε τριάντα γυναίκες να καθίσουν γύρω από ένα γυάλινο τραπέζι.

Η διεθνής εικαστική πρωτοπορία πάει Λέσβο-1
Από την περφόρμανς VB52 της Βανέσα Μπίκροφτ. (Φωτογραφία: Courtesy of Lia Rumma Gallery)

Από αυτές, κάποιες είχαν συμμετάσχει και σε άλλες περφόρμανς της, άλλες ήταν μοντέλα και άλλες σχετίζονταν με το κάστρο ή είχαν ευγενική καταγωγή. Μία ήταν η μητέρα της. Επί τρεις ημέρες, όσο κράτησε η δράση της VB52, όλες έτρωγαν φαγητά χωρισμένα ανά χρώμα. Αυτό είναι το στόρι μόνο ενός από τα δέκα έργα που θα προβάλλονται στην K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, όλα τους «τέκνα» σημαντικών εικαστικών και χορογράφων (από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς μέχρι τον Ουίλιαμ Φορσάιθ), που πρωτοπόρησαν πειραματιζόμενοι με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση. Παράλληλα με τις προβολές, στην αυλή της γκαλερί θα είναι στημένη η ηχητική εγκατάσταση του Κόρι Αρκέιντζελ 24 χοροί για ηλεκτρικό πιάνο, που τα χάουζ και τέκνο ριφς της ακούστηκαν νωρίτερα στο νεοϋορκέζικο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Την επιμέλεια υπογράφει ο Νικόλας Βαμβουκλής. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης Δέκα, που θα διαρκέσει δέκα ημέρες και γιορτάζει τα δέκα χρόνια της K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν στις 21 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT