Ο Μιρό στην Αθήνα

Μια έκθεση που εστιάζει στην τελευταία δημιουργική περίοδο του Καταλανού καλλιτέχνη Μιρό Η έκθεση Σύμπαν Μιρό, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, φανερώνει τη στροφή του σε ένα ποιητικό σύμπαν.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία δημιουργική περίοδο του Τζουάν Μιρό (1893-1983), του σπουδαίου Καταλανού καλλιτέχνη, επικεντρώνεται το Σύμπαν Μιρό, η έκθεση που φέρνει το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στα χρόνια 1969-1976. Το ζωγραφικό του έργο εκείνης της περιόδου περιλαμβάνει πίνακες στους οποίους ο Μιρό κατασταλάζει σε ένα ύφος ποιητικό, αφενός με έργα που έχουν πολύ χρώμα και κίνηση και αφετέρου με άλλα όπου το κενό μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Όπως η Ζωγραφιά (1971-1973 – φωτογραφία κάτω), ένα έργο με λευκό φόντο, του οποίου η εικαστική δύναμη προέρχεται από την έλλειψη οπτικού φόρτου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης δύο γλυπτά έργα (όπως ο Άνθρωπος, 1968 – φωτογραφία δεξιά): «Μια τσουγκράνα, ένα πιρούνι που έχουν σκαλίσει όμορφα οι χωριάτες, είναι για μένα πολύ σημαντικά», έλεγε για το γλυπτικό του έργο, καθώς συνήθιζε να συλλέγει αντικείμενα που αργότερα ενσωμάτωνε στις δημιουργίες του.

Μερικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη και του έργου του, τραβηγμένες από τον φίλο του Xοακίμ Γκομίς, ολοκληρώνουν το Σύμπαν Μιρό

Η έκθεση Σύμπαν Μιρό διαρκεί μέχρι τις 27 Ιουλίου, Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-7 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Σκουφά 31. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT