Πώς μπορεί κανείς ν’ ακούσει το ρέκβιεμ ενός κόσμου που χάνεται;

Πώς μπορεί κανείς ν’ ακούσει το ρέκβιεμ ενός κόσμου που χάνεται;

Πάνω από ενενήντα κεραμικά αντικείμενα λειτουργούν ως κομμάτια ενός διάσπαρτου, «αποκεντρωμένου» μουσικού οργάνου στη Χώρα της Αμοργού.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος βιωνει τον ήχο ως ένα συνεχώς παρόν κομμάτι της ύπαρξης και της εμπειρίας του, οι ηχητικές εγκαταστάσεις συνήθως μεταμορφώνουν με πολυαισθητηριακούς τρόπους το περιβάλλον και την πρόσληψή του. Οι πρώτες λέξεις που ήρθαν στο μυαλό μας, βέβαια, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από το έργο In Memoriam του Panú (Παναγιώτη Μανουηλίδη) ήταν η «πέτρα» και ο «ουρανός», από το τραγούδι Μια Ελλάδα φως – λόγω του κυκλαδίτικου τοπίου. Τα πράγματα είναι, όμως, διαφορετικά. Πάνω από ενενήντα κεραμικά αντικείμενα, τοποθετημένα γύρω από τους ανεμόμυλους της Χώρας της Αμοργού, αποτελούν τα μέλη ενός «αποκεντρωμένου» μουσικού οργάνου. Αφημένα στις βουλές του ανέμου, ο ήχος που παράγουν αλλάζει σε πεντατονικές κλίμακες, δημιουργώντας αιολικές ηχητικές εμπειρίες αλλά και μοναδικά, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, ηχοτοπία. Προσέτι, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν εντός του έργου ή και να αλληλεπιδράσουν με αυτό, αλλάζοντας θέση στα αντικείμενα, τοποθετώντας το σώμα τους σε διαφορετικά σημεία στον χώρο. Το έργο του παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού. Ποια η πρόθεση του καλλιτέχνη; Να δημιουργήσει ένα ηχητικό ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάνεται.

Πώς μπορεί κανείς ν’ ακούσει το ρέκβιεμ ενός κόσμου που χάνεται;-1

INFO: To In Memoriam θα παρουσιαστεί στους Ανεμόμυλους της Χώρας Αμοργού στις 5 και 6 Αυγούστου, στις 06.31. Η εγκατάσταση ανοιχτού πεδίου θα είναι προσβάσιμη καθημερινά όλο το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο, ως τις 31/08. Πληροφορίες: Digitalculture.gov.gr, Nationalopera.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT