Πολλαπλά του Πικάσο, του Τουλούζ-Λοτρέκ και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών στο Παγκράτι

Πολλαπλά του Πικάσο, του Τουλούζ-Λοτρέκ και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών στο Παγκράτι

Η νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στρέφει τους προβολείς στα πολλαπλά έργα -λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά- οκτώ σπουδαίων καλλιτεχνών.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκεί ένας μαύρος κύκνος για να αποδείξει το λάθος του αξιώματος ότι οι κύκνοι είναι λευκοί; Την απάντηση τη δίνει ο καθένας για τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αξίωμα που θέλει τη μοναδικότητα ως προαπαιτούμενο για να θεωρηθεί ένα αντικείμενο ως έργο τέχνης δεν ευσταθεί. Απόδειξη, τα πολλαπλά έργα που δημιούργησαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες στην Ιστορία, από τον Πικάσο μέχρι τον Τουλούζ-Λοτρέκ. Η Επιβάτιδα του τελευταίου, που παρατηρεί τη θάλασσα από τη ριγέ σεζλόνγκ της, φορώντας γάντια ασορτί με την πυρρόξανθη κόμη της, δεν είναι πίνακας αλλά λιθογραφία σε πολυτελές χαρτί vélin, παρμένη από το λεύκωμα Δώδεκα Λιθογραφίες, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1948, σε αριθμημένη έκδοση 750 βιβλίων. Αυτή η εικόνα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή επιλέχθηκε για την αφίσα της νέας έκθεσης του πιο γοητευτικού «μπουτίκ μουσείου» της Αθήνας. Σε αυτή δεν παρουσιάζεται, βεβαίως, μόνο το προαναφερθέν λεύκωμα, αλλά περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά που στην εποχή τους έφεραν το εικαστικό σύμπαν επτά ακόμη καλλιτεχνών –Ανρί Ματίς, Μπαλτίς, Ζουάν Μιρό, Ζορζ Μπρακ, Φερνάν Λεζέ, Αριστίντ Μαγιόλ και Πάμπλο Πικάσο– κοντά σε περισσότερο φιλότεχνο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT