Ναυσικά Γκερί – Καραμαούνα: «Στη ζωή αξίζει να παλεύουμε για όσα θέλουμε»

Ναυσικά Γκερί – Καραμαούνα: «Στη ζωή αξίζει να παλεύουμε για όσα θέλουμε»

Για την ταινία της «I love Greece», η Ναυσικά - Γκερί Καραμαούνα χρειάστηκε έξι χρόνια και πολύ πείσμα για να τη γυρίσει. Αυτό που κρατάει από αυτή την εμπειρία είναι το πάθος της για την Ελλάδα, τα μαθήματα του Τζέιμς Κάμερον και τις συμβουλές της Νάνας Μούσχουρη.

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να με βρίσκεις στη Σέριφο, πάει να πει ότι κάτι πάει πολύ καλά! Εδώ νιώθω ασφαλής και ελεύθερη!» μου λέει περιχαρής, από το διπλανό παραθυράκι του Zoom, μιλώντας άπταιστα ελληνικά με γαλλική προφορά. «Είμαι Ελληνοελβετή από τη μεριά της μητέρας μου και Βρετανοελβετή από την πλευρά του πατέρα μου. Μεγάλωσα στη Γενεύη, όλα μου τα καλοκαίρια όμως τα περνούσα στη Σέριφο. Σκέψου, ήμουν μόλις τριών μηνών όταν πρωτοήρθα με τους γονείς μου στο νησί. Η μητέρα μου το ερωτεύτηκε σφόδρα πριν από σαράντα χρόνια και αγόρασε το πρώτο σπίτι στο πρώτο συγκρότημα κατοικιών που χτίστηκε στα Λιβαδάκια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεταφερθεί στο Καλό Αμπέλι, στην ωραιότερη παραλία του νησιού, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά. Πέρα από την άγρια ομορφιά της, που με συγκλονίζει, για μένα είναι ένας τόπος μαγικός, γνήσιος, αυθεντικός. Εδώ βρίσκεται όλη μου η παιδική ηλικία. Κάθε φορά που έρχομαι, νιώθω σαν να βουτάω σε μια εποχή αθωότητας και ατελείωτης ξεγνοιασιάς».

Ναυσικά Γκερί – Καραμαούνα: «Στη ζωή αξίζει να παλεύουμε για όσα θέλουμε»-1

Καθόλου τυχαία, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ναυσικάς Γκερί Καραμαούνα, που κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στους ελληνικούς κινηματογράφους (έχει ήδη προβληθεί σε Γαλλία και Καναδά), έχει τίτλο Ι Love Greece και γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο όμορφο κυκλαδονήσι, με κάποια λίγα γυρίσματα στην Αθήνα, στη γειτονιά της Πλάκας. «Ήθελα η πρώτη μου μεγάλη ταινία να είναι το δώρο μου προς τη Σέριφο αλλά και προς την Ελλάδα γενικότερα, χωρίς να έχω καμία φολκλόρ διάθεση. Ήταν ένας τρόπος να ανταποδώσω όλη την αγάπη που μου έχει προσφέρει απλόχερα αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του, αλλά και να εκφράσω καθετί ελληνικό που υπάρχει μέσα μου. Η προσωπικότητά μου έχει δομηθεί πάνω σε διαφορετικές κουλτούρες. Είμαι Βρετανίδα, Ελβετίδα, Ελληνίδα, σπούδασα στο Παρίσι, όπου ζω μέχρι σήμερα με τον άνδρα μου και τις δύο μου κόρες. Πάντα ένιωθα ότι το σπίτι μου είναι παντού και πουθενά, η ελληνική μου ταυτότητα όμως ήταν μέσα μου ανέκαθεν η πιο λαμπερή, σαν τον λαμπερό ελληνικό ήλιο!» λέει η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις και σεναριογράφος, που έχει θέσει ως καλλιτεχνικό της σκοπό την ανάδειξη της ελληνικότητας, όπως κι αν αυτή μπορεί να εκφραστεί. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, μάλιστα, που ετοιμάζει αυτή την περίοδο και θα ξεκινήσει γυρίσματα στην Αθήνα στις αρχές του 2024, έχει να κάνει με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Η Ελλάδα και οι ιστορίες της μιλούν στην καρδιά μου», λέει.

«Σηκωνόμαστε πιο δυνατοί»

Το σενάριο της γλυκόπικρης ρομαντικής κομεντί που σκηνοθέτησε με φόντο την ηλιόλουστη Σέριφο και έγραψε παρέα με την Chloé Larouchi εξιστορεί τις περιπέτειες ενός νεαρού ζευγαριού, του Ζαν και της Μαρίνας, εκείνος Γάλλος κι εκείνη Ελληνίδα, που βλέπουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα να περνούν από σαράντα κύματα, όταν θα έρθουν σε επαφή με την πληθωρική οικογένεια της Μαρίνας, η οποία εξαναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Μπορεί να έζησα την ελληνική οικονομική κρίση από μακριά, οι συγγενείς μου όμως τη βίωσαν για τα καλά και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολα έχουν περάσει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Ήθελα μέσα από αυτή την ιστορία να δείξω την ανθεκτικότητα αυτού του λαού, με πόση μεγαλοψυχία μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες. Όσα και να περάσει αυτή η χώρα, θα βρίσκει πάντα τη δύναμη να επουλώνει τις πληγές της, αντλώντας δύναμη από την ομορφιά της, από το μοναδικό της φως. Η Ελληνίδα προγιαγιά μου έλεγε ότι έτσι είναι η ζωή. Πέφτουμε και σηκωνόμαστε πιο δυνατοί. Αυτό το μήνυμα ήθελα να περάσω, αλλά και να δείξω πώς μια οικονομική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει μια οικογενειακή κρίση, προκαλώντας ρωγμές σε πολύτιμες ανθρώπινες σχέσεις».

Ναυσικά Γκερί – Καραμαούνα: «Στη ζωή αξίζει να παλεύουμε για όσα θέλουμε»-2

Γυρίσματα στη Σέριφο. Την εμπειρία τη χάρηκαν και οι ηθοποιοί, αλλά και οι ντόπιοι.

Τη μείξη των εθνικοτήτων της την αντιλαμβάνεται, λέει, σαν πλούτο, γι’ αυτό και σκόπιμα η ταινία της «μιλάει» δύο γλώσσες, γαλλικά και ελληνικά, αλλά και έχει ένα διεθνές καστ πρωταγωνιστών, στο οποίο ξεχωρίζουν η ανερχόμενη Βρετανογαλλίδα σταρ Στέισι Μάρτιν (Nymphomaniac του Λαρς φον Τρίερ) και ο δημοφιλής Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Ντεντιέν (γνωστός για τη συμμετοχή του στο L’Étreinte στο πλάι της Εμμανουέλ Μπεάρ). «Τρελάθηκαν όταν τους είπα ότι θα κάνουμε γυρίσματα στην Ελλάδα. Το είδαν σαν διακοπές. Αγάπησαν τη Σέριφο, δέθηκαν με τους ντόπιους, οι οποίοι οφείλω να ομολογήσω ότι μας βοήθησαν πολύ στα γυρίσματα. Ιδιαίτερα τη Στέισι Μάρτιν ήθελα να την κάνω να νιώσει τι σημαίνει “είμαι Ελληνίδα” πριν ανοίξουν οι κάμερες. Πέρα από μαθήματα ελληνικών, την έβαλα να κάνει μαθήματα μαγειρικής, έμαθε πώς μυρίζουν τα ελληνικά φαγητά και τι γεύση έχουν, είδε πολλές ελληνικές ταινίες, όπως το αγαπημένο μου Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν, άκουσε ό,τι ελληνικό τραγούδι μπορείς να φανταστείς, από Σωτηρία Μπέλλου μέχρι Έλλη Κοκκίνου! Ήθελα να καταλάβει βιωματικά πώς είναι να είσαι Έλληνας», λέει η Ναυσικά.

Η Μούσχουρη και η Κάλλας

Από το ελληνικό καστ ξεχωρίζουν ο Στέλιος Μάινας και η Σοφία Σεϊρλή, ενώ έκπληξη προκαλεί το πολύ σύντομο πέρασμα της Νάνας Μούσχουρη σε μία από τις πρώτες σκηνές. «Τη Μούσχουρη τη λάτρευα από παιδάκι. Ο παππούς μου με είχε μάθει να τραγουδάω απέξω όλα της τα τραγούδια. Είναι Ελληνίδα, αλλά τραγούδησε σε όλες τις γλώσσες. Είναι μια φιγούρα που ανήκει σε όλο τον κόσμο, πέρα από την Ελλάδα. Ήθελα να βάλω κάποια κομμάτια της στην ταινία ως φόρο τιμής, ήρθα σε επαφή μαζί της και κάπως έτσι αβίαστα δέχτηκε να κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα. Θυμάμαι στα γυρίσματα μου είχε εκμυστηρευτεί μια πολύτιμη συμβουλή που της είχε δώσει η Μαρία Κάλλας: “Στη ζωή δεν έχει νόημα το τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις και γιατί το κάνεις”. Αυτή τη φράση την κρατάω βαθιά μέσα μου από τότε». Η Ναυσικά δεν δίστασε να κάνει την ταινία ακόμα πιο προσωπική, αφού εμπιστεύτηκε έναν βασικό ρόλο στην ίδια της τη μητέρα, τη Βάνα Καραμαούνα. «Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, αφού αγαπάει τόσο πολύ τη Σέριφο. Μου άρεσε γιατί υπήρχε μια οικογενειακή αίσθηση στα γυρίσματα. Εκτός αυτού, μου αρέσει στη δουλειά μου να μιλάω και για τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών. Έχεις τόσο πολλά να μάθεις από τις παλαιότερες γενιές. Με ενδιαφέρει πολύ αυτός ο διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος».

Οι συμβουλές του Κάμερον

Οι γονείς της δεν ήθελαν αρχικά να ασχοληθεί με το σινεμά, φοβούμενοι τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Ο πατέρας της την πίεζε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, εκείνη όμως ακολούθησε το όνειρό της, κάνοντας δύο μεταπτυχιακά στην Αισθητική του Σινεμά και στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Normale Supérieure, ξεκινώντας να σκηνοθετεί τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες της, εστιασμένες στη γυναικεία χειραφέτηση, τις οποίες έκανε με crowdfunding. «Κάποια στιγμή βρέθηκα με μία μικρού μήκους μου στο Short Film Corner του Φεστιβάλ των Καννών. Εκεί γνώρισα τυχαία τη βοηθό του Τζέιμς Κάμερον, στην οποία άρεσε η δουλειά μου και μου πρότεινε να πάω στην Αμερική για να συνεργαστώ μαζί του στο πρότζεκτ της εξερεύνησης των ωκεανών που είχε ξεκινήσει τότε. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, είπα το “ναι” και βρέθηκα να διασχίζω με ένα βαν την αμερικανική ήπειρο. Ο Κάμερον είχε κάνει μια τεράστια έρευνα με ένα βαθυσκάφος και είχε ανακαλύψει πολλά νέα είδη θαλάσσιας ζωής. Έπειτα γυρνούσε σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και μετέφερε τα συμπεράσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας σε νέους ανθρώπους κι εγώ κατέγραφα όλες αυτές τις ομιλίες σε φιλμάκια τα οποία μετά ανέβαζα σε ένα μπλογκ. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα. Η επαφή μαζί του θα έλεγα ότι άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Έχει μια απίστευτη ευγένεια, μια ανθρωπιά. Αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι να μας λέει είναι ότι ο άνθρωπος, ό,τι κι αν επιθυμεί, μπορεί να το καταφέρει, αρκεί να το θέλει πολύ. Σε έκανε να πιστεύεις στη δύναμη της θέλησης. Νομίζω ότι αυτή την ταινία στη Σέριφο, που μου πήρε έξι χρόνια σχεδόν να τη φτιάξω, με πολλές δυσκολίες, δεν θα την έκανα αν δεν με είχε συνεπάρει αυτή του η πίστη ότι στη ζωή αξίζει να παλεύουμε για όσα θέλουμε και τελικά αυτά θα μας συμβούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

ΙΝFO Η ταινία I Love Greece της Ναυσικάς Γκερί Καραμαούνα κυκλοφορεί στις 10/8 στους κινηματογράφους από τη Feelgood.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT