Materia Prima: Το οινογαστροκαφενείο της πλατείας Μεσολογγίου

Materia Prima: Το οινογαστροκαφενείο της πλατείας Μεσολογγίου

Παρά το ότι το βάρος μάλλον πέφτει στο κρασί, η κουζίνα του Materia Prima είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σέβεται τα υλικά, ενώ έχει μια κεφάτη, εάν όχι παιγνιώδη διάθεση.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Materia Prima άνοιξε πρώτα στο Κουκάκι και στη συνέχεια αξιοποίησε τον πεζόδρομο πλάι στην πλατεία Μεσολογγίου, στο Παγκράτι, ανοίγοντας εκεί δεύτερο κατάστημα. Εάν δεν υπήρχαν τα δεκάδες παιδάκια που συνήθως παίζουν ζωηρά στην πλατεία (ευτυχώς, σε χαμηλότερο επίπεδο και με παρεμβολή κιγκλιδώματος), θα μπορούσε να πει κανείς ότι το δεύτερο Μateria Prima βρίσκεται μακριά από το πολύβουο πλήθος. To Παγκράτι έχει γενικώς εξελιχθεί σε εξαιρετική γαστρονομική πιάτσα, αλλά η συγκεκριμένη γειτονιά δεν έχει επιβαρυνθεί ακόμη από πλευράς εστίασης. Τα παιδιά αυτά καθαυτά δεν είναι ενοχλητικά, ενώ ανθρωπολογικό ενδιαφέρον έχει και η συνεχής διέλευση διπόδων, αλλά και πολλών δεσποζόμενων τετραπόδων, από τον πεζόδρομο.

Το κατάστημα αυτοσυστήνεται ως wine bar-bistro, ακολουθώντας πιστά τα δύο μεγάλα τρεντ της εποχής, αυτό του bistronomy (ας πούμε κουζίνα «γαστροκαφενείου») αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το κρασί, ιδιαίτερα αυτό των νεότερων θαμώνων για τους φυσικούς και «ελάχιστης παρέμβασης» οίνους. Όντας παράλληλα εισαγωγέας και κάβα κρασιών, το Materia Prima δεν θα απογοητεύσει κανέναν, ακόμη και τους παραδοσιακούς πελάτες που πιστεύουν, π.χ., ότι όραντζ κρασιά θα έπρεπε να παρατίθενται στη λίστα μαζί με τα αναψυκτικά και τις γκαζόζες. Το γεγονός ότι ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει δυσεύρετες στη χώρα μας ετικέτες, καθώς και το ότι οι οινοχόοι-σερβιτόροι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, δίνουν μεγάλη χαρά στον οινόφιλο επισκέπτη. Μετά την απαραίτητη συζήτηση, επέλεξα ένα υπέροχο Chenin Blanc από τη Σαβενιέρ, το Gourmandises du Gué d’Orger του Loic Mahé και στη συνέχεια το Blanc de Mer του Bouchard Finlayson, ένα χαρμάνι με Riesling, Viogner & Chardonnay, από τα καλύτερα «σπίτια» της Νότιας Αφρικής. Οι επιλογές αυτές δεν σημαίνουν ότι η λίστα κρασιών δεν είχε έναν μεγάλο αριθμό από καταπληκτικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Παρά το ότι το βάρος μάλλον πέφτει στο κρασί, η κουζίνα του Materia Prima είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σέβεται τα υλικά, ενώ έχει μια κεφάτη, εάν όχι παιγνιώδη διάθεση, όπως θα διαπιστώσει κανείς τρώγοντας π.χ. τον ιδιόμορφο συνδυασμό ιταλικού τυριού μπουράτα με αλμύρα της ημεδαπής. Οι κροκέτες μπακαλιάρου ήταν καλοτηγανισμένες και καλοφτιαγμένες, όπως και τα λουκάνικα με πατάτες και η στηθοπλευρά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και πολλά τυριά, τόσο ελληνικά όσο και γαλλικά, τα οποία από μόνα τους μπορούν να συνοδεύσουν άνετα το κρασί για όσους δεν θέλουν να δειπνήσουν, ενώ το επιδόρπιο περιορίζεται ευφυώς σε μία επιλογή. Γενικά το Materia Prima του Παγκρατίου είναι από τα πιο ευχάριστα, χαλαρά και προσιτά μαγαζιά, όπου μπορεί κάποιος να χαρεί δυσεύρετα κρασιά μαζί με σχετικά απλά, αλλά φροντισμένα πιάτα.

☛ Materia Prima, Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ. 210-7255171, ανοιχτά καθημερινά 06.00-13.30.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT