Τι κοινό είχαν η Τζάνετ Τζάκσον, ο Λούις Άρμστρονγκ, και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Τι κοινό είχαν η Τζάνετ Τζάκσον, ο Λούις Άρμστρονγκ, και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Η συναρπαστική ζωή του ανθρώπου που «έφτιαξε» μεγάλους αστέρες του Χόλιγουντ προβάλλεται στη σειρά του Netflix «Ο νονός της μαύρης μουσικής».

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό είχαν ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μοχάμεντ Άλι, η Τζάνετ Τζάκσον, ο Λούις Άρμστρονγκ, ο Μπιλ Γουίδερς, ο Μπρους Λι, ο Μάρβιν Γκέι, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Παφ Ντάντι, ο Λάλο Σίφριν, ο Σνουπ Ντογκ, η Νταϊάνα Ρος; Τον Κλάρενς Έιβαντ, που τους βοήθησε στο ξεκίνημα της καριέρας τους, έντυσε με νέα μουσική ένα επαγγελματικό τους βήμα, τους βοήθησε να βρουν την αξία τους, τους άνοιξε κλειστές πόρτες ή τους έσωσε τη ζωή. Μια μυστηριώδης φιγούρα, ο πιο κουλ τύπος που σέβονταν όλοι, από την πιάτσα μέχρι τον Λευκό Οίκο, ο Έιβαντ ήταν ιστορικός και δημιουργός ιστορίας, όπως είπε η Κάμαλα Χάρις στο ντοκιμαντέρ Ο νονός της μαύρης μουσικής για τη συναρπαστική ζωή του.

Όταν ήταν μικρός στη Βόρεια Καρολίνα τη δεκαετία του ’30, τον αποκαλούσαν «γλυκοπατάτα», γιατί η μητέρα του δεν είχε λεφτά να του φτιάχνει σάντουιτς για κολατσιό και του έδινε γλυκοπατάτες, ενώ η ίδια τού έμαθε να κρύβεται όποτε άκουγε αυτοκίνητο, σε περίπτωση που μέλη της Κου Κλουξ Κλαν έκαναν επίθεση. Όταν πέθανε, στις 13 Αυγούστου 2023, σημαντικές προσωπικότητες τον αποχαιρέτησαν αποκαλώντας τον «νονό της μαύρης μουσικής», «βασιλοποιό», «συνδυασμό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ». Το όνομά του, πάντως, μπορεί να μην το έχετε ξανακούσει ποτέ.

«Η ζωή είναι αριθμοί. Έρχεσαι και φεύγεις με έναν αριθμό», έλεγε ο Κλάρενς Έιβαντ, που δεν λειτούργησε απλώς ως γέφυρα από μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστες ευκαιρίες
για τους μαύρους μέχρι την εποχή που οι πόρτες άρχισαν να ανοίγουν, όπως είπε ο Ομπάμα, ο οποίος συμβουλευόταν τον Έιβαντ σε κάθε βήμα στην πολιτική του καριέρα. Ο Έιβαντ ήταν ο ίδιος ο δρόμος για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που, στο σύνολό τους, άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.

IΝFO

Πρωταγωνιστούν: Κουίνσι Τζόουνς, Τζέιμι Φοξ, Λάιονελ Ρίτσι. Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 100%. Η σειρά στριμάρεται από το Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT