Μυρτώ Βασιλείου: «Παίρνουμε όλοι αγάπη με τον ίδιο τρόπο;»

Μυρτώ Βασιλείου: «Παίρνουμε όλοι αγάπη με τον ίδιο τρόπο;»

Η 28χρονη ερμηνεύτρια με τη χαρακτηριστική φωνή περιγράφει τις καλοκαιρινές της μέρες, μιλάει για τη σημασία της ψυχοθεραπείας και για το δούναι και λαβείν των συναισθημάτων.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά άκουσα τη Μυρτώ Βασιλείου πριν από κάποιους μήνες, μέσα από τη συχνότητα του Μελωδία. Σε μία από τις «κασέτες»-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο είχε τραγουδήσει υπέροχα το Χάρτινο το φεγγαράκι. Η φωνή της έφερε στο νου μου κάποιο αερικό. Είναι 28 χρόνων, μπήκε στο τραγούδι τυχαία πριν από εννέα χρόνια και πρόσφατα ολοκλήρωσε την τρίτη της δισκογραφική δουλειά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία με τον Γιάννη Κότσιρα και περιμένει να τελειώσει το καλοκαίρι για να αρχίσουν οι δικές της διακοπές. 

Τι σημαίνει για σένα καλοκαίρι;
Παλιότερα ήταν ξεκούραση, ανεμελιά, θάλασσα, διακοπές με φίλους ή γονείς. Τώρα τα καλοκαίρια τα συνδέω με δουλειά. Ειδικά φέτος είμαι συνέχεια στον δρόμο, δεν παραπονιέμαι όμως, απλώς μεταφέρω τις εικόνες που σου περιέγραψα για τον Οκτώβρη. Θα ήθελα να πάω με τις φίλες μου κάπου έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, να αφήσω πίσω το κινητό, να κάνουμε λίγα μπάνια, να κοιμηθούμε χωρίς να βάλουμε ξυπνητήρι το πρωί.

Ο τρίτος σου δίσκος έχει τίτλο Εσύ με κάνεις και μπορώ. Από πού αντλείς δύναμη;
Δεν μπορώ χωρίς τους ανθρώπους μου, από το να ζητήσω τη συμβουλή τους μέχρι να διασκεδάσω. Από την άλλη, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα αν δεν σφίξεις εσύ ο ίδιος τα δόντια. Θέλει δύναμη και προσωπική προσπάθεια για να σταθείς στα πόδια σου και να πας όπου είναι να πας. Ο τίτλος αυτό συμβολίζει, πως εγώ και ο Τσίρκας [σ.σ.: ο συνθέτης Κώστας Τσίρκας] έχουμε φτιάξει μια συνθήκη μέσα στην οποία κάνουμε τη μουσική μας. Υπάρχει αγάπη, σεβασμός, αλληλοϋποστήριξη, δεν είναι απλώς πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας, υπάρχει μια σχέση δυνατή. Το «εσύ με κάνεις και μπορώ» το λέω ξεκάθαρα στον Κώστα.

Τι σπουδές έχεις κάνει;
Τελείωσα Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο και τώρα ολοκληρώνω ένα μεταπτυχιακό πάνω στη Συμβουλευτική της Ψυχοσωματικής Υγείας. Το ξεκίνησα με την αδελφή μου στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Το σώμα μιλάει! Από πολύ μικρή βίωσα διάφορα ψυχοσωματικά, είχα κάποια συμπτώματα που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν ιατρικά, είχα για παράδειγμα φαγούρα στις κλειδώσεις. 

Είμαστε περισσότερο άνετοι με θέματα ψυχικής υγείας;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε σε ψυχολόγο, θα ζητήσουν βοήθεια, θα μιλήσουν για την κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά τους χωρίς να ντρέπονται. Προσωπικά κάνω ψυχοθεραπεία έξι χρόνια, βλέπω ότι αλλάζουμε, είναι ωραίο που κάνουμε αυτή τη βουτιά μέσα μας. Θέλουμε μια παρακίνηση, κάποιον να μας ξεκλειδώσει τις νέες σκέψεις και τα συναισθήματα, γιατί εκεί είναι που πάσχουμε οι περισσότεροι. Όχι ότι δεν νιώθουμε, αλλά δεν μπορούμε να εκφραστούμε και να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που αισθανόμαστε.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μπορεί να φταίει και ο τρόπος που μεγαλώνουμε. Δεν ξέρω αν όλοι παίρνουμε αγάπη με τον ίδιο τρόπο, αν είμαστε εξοικειωμένοι με τις λέξεις «αγαπώ», «συγγνώμη», «αισθάνομαι», δεν ξέρω αν όλοι κλαίνε στο σπίτι τους ή αν μαθαίνουν πως είναι λάθος να κλαις γιατί φαίνεσαι αδύναμος. Ανάλογα με την εμπειρία που έχει ζήσει ο καθένας, διαμορφώνει έναν χαρακτήρα και έπειτα οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι μια αντιγραφή όσων έχει βιώσει. Πώς θα πει κάποιος σ’ αγαπώ αν δεν το έχει εισπράξει; 

Τι μουσική ακούς;
Ξένη ποπ κυρίως. Μου φαίνεται πολύ μοντέρνο και φρέσκο όλο αυτό που φτιάχνουν κάποιοι καλλιτέχνες, όπως ο Stromae. Είναι μέσα στους τοπ καλλιτέχνες που έχω σε κάθε λίστα στο Spotify. Θα ακούσω και Adele, Beyoncé, Damien Rice.

Τι σχόλια ακούς για τα τραγούδια σου;
Ο κόσμος μού απευθύνεται με τρυφερότητα, ίσως να παίζει ρόλο η φωνή μου σε αυτό. Το απολαμβάνω όμως! ■

Η 28χρονη ερμηνεύτρια με τη χαρακτηριστική φωνή περιγράφει τις καλοκαιρινές της μέρες, μιλάει για τη σημασία της ψυχανάλυσης και για το δούναι και λαβείν των συναισθημάτων. 

INFO

28/09, αφιέρωμα στη μουσική του Μίνωα Μάτσα Η μουσική αθέατη μέσα μας, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
03/11, 24/11, 08/12 και 22/12, Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, faust.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT