Σινεφίλ ιστορίες made in Γρεβενά

Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα αναδεικνύει γνωστές και σπάνιες ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή γύρω από την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της φιλμογραφίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχει γυριστεί στη Φλώρινα, τα Γρεβενά αποτελούν επίσης μέρος της κινηματογραφικής εξίσωσης, καθώς στην περιοχή έχει γυριστεί ο Μεγαλέξανδρος, ανάμεσα στο 1979 και το 1980. Βέβαια, δεν είναι η μόνη ταινία. Ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής «Ορφεύς» διοργανώνει ένα τριήμερο αφιέρωμα για τις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με την ταινία του Αγγελόπουλου, ένα ιταλικό συνεργείο κάλυπτε τα γυρίσματα της ταινίας, τα οποία αποτυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ La strada per Dotsiko, ενώ στα ίδια μέρη, σχεδόν μία εικοσαετία νωρίτερα (1961), ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Μπερνάρ-Ομπέρ γύρισε την ταινία Πολιορκία. Όπως ο πρωταγωνιστής του αγγελοπουλικού Βλέμματος του Οδυσσέα αναζητούσε στα Βαλκάνια τρεις χαμένες μπομπίνες, έτσι και ο ντόπιος ερευνητής Βαγγέλης Νικόπουλος ενήργησε με παρόμοιο τρόπο για να βρει τη μοναδική κόπια της ταινίας. «Η ταινία δεν υπήρχε στην ελληνική και στη γαλλική ταινιοθήκη. Βρέθηκε μια κόπια στο σπίτι της χήρας του Γάλλου σκηνοθέτη, την οποία παρουσιάζουμε για πρώτη φορά αποκατεστημένη», αναφέρει. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Γιώργος Κόφτης θα επαναδημιουργήσει την προσωπογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου που είχε σβηστεί προ μηνών στο ΑΠΘ, σε κεντρικό σημείο των Γρεβενών.

Σινεφίλ ιστορίες made in Γρεβενά-1
Πολιορκία (1961)

INFO

☛ Το αφιέρωμα Από την πολιορκία στον Μεγαλέξανδρο φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών (28-30/08).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT