Είναι το Top Boy μια σύγχρονη σαιξπηρική τραγωδία;

Είναι το Top Boy μια σύγχρονη σαιξπηρική τραγωδία;

Ο ανταγωνισμός για το στέμμα του υποκόσμου συνεχίζεται στην τρίτη και τελευταία σεζόν του Top Boy.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αμ δεν μπορεί να βολευτεί σε στρώμα / κεφάλι που φοράει κορώνα», έγραψε ο Σαίξπηρ στον Ερρίκο Δ΄. «Αν έρχεσαι για να φας τον βασιλιά, καλύτερα να μην αστοχήσεις», είχε πει ο Ομάρ Λιτλ, ο βασιλιάς-έμπορος ναρκωτικών στην κορυφαία αμερικανική σειρά The Wire. «Από τότε που ήμασταν παιδιά, προσπαθούμε να φτάσουμε στην κορυφή», λέει ο Ντουσέιν στη βρετανική σειρά Top Boy, η τελευταία σεζόν της οποίας έκανε πρόσφατα την πρεμιέρα της. Οι πρωταγωνιστές της δημοφιλούς σειράς μονομαχούν μεταξύ τους για τον τίτλο του «top boy», δηλαδή του βασιλιά των δρόμων στις φτωχές συνοικίες του ανελέητα βίαιου και σκοτεινού Λονδίνου.

Το Top Boy θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη σαιξπηρική τραγωδία, μόνο που, αντί για την ελισαβετιανή Αγγλία, έχουμε τα γκέτο στις μαύρες κοινότητες του Λονδίνου και, αντί για την αγάπη, την εξουσία, την πολιτική, τη μοίρα και την ελεύθερη βούληση, ως θεματικές έχουμε τον ρατσισμό, την έλλειψη πόρων και πρόσβασης σε ευκαιρίες, την εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών στα οποία εξωθούνται οι ήρωες. Τέλος, αντί για Μπαρόκ σονάτες, το Top Boy χρωματίζουν μουσικά και ερμηνευτικά νέοι χιπ χοπ και ραπ καλλιτέχνες, όπως η ταλαντούχα Βρετανίδα ράπερ Λιτλ Σιμζ, που ενσαρκώνει τη Σέλι. «Ό,τι βλέπετε στο Top Boy το έχω ζήσει σε κάποια εκδοχή του», δήλωσε σχετικά η Λιτλ Σιμζ.

Το Top Boy μας δείχνει τη σκληρή ζωή των παιδιών που η μαμά τους μπορεί να τους λέει να βουρτσίσουν τα δόντια τους πριν φύγουν από το σπίτι, αλλά, βγαίνοντας από αυτό, καλούνται να επιβιώσουν σε μια κοινωνία όπου το παιχνίδι είναι ο πόλεμος και είναι ήδη στημένο εις βάρος τους. 

Πρωταγωνιστούν: Άσλεϊ Γουότερς, Κέιν Ρόμπινσον, Λιτλ Σιμζ Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 97% Η σειρά στριμάρεται από το Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT