Το καλύτερο ροζέ του κόσμου

Ένα masterclass γνωριμίας με τις ετικέτες του τρομερού παιδιού του γαλλικού αμπελώνα, Σασά Λισίν.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φετινό Σεπτέμβριο οι λάτρεις του κρασιού έδωσαν ραντεβού στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Daios Cove, εκεί που το κρασί είναι πάντα το πρώτο βιολί στη γαστρονομική ορχήστρα της ευεξίας και της ευζωίας που διευθύνει με επιτυχία ο βιρτουόζος διευθυντής Γιώργος Μπριλάκης. Uncorked ονόμασαν τη σειρά οργανωμένων γευσιγνωσιών με τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας, αλλά και επιλεγμένα διεθνώς αστέρια για να μυήσουν κάθε ενδιαφερόμενο στον μαγικό κόσμο του κρασιού, με νέες γαστρονομικές εμπειρίες. Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες ετοιμάστηκα να παρακολουθήσω ένα masterclass στα premium κρασιά του φημισμένου Château d’Esclans της Προβηγκίας. Πριν αρχίσει το «μάθημα», να σας πω λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου που ανήκει στο τρομερό παιδί του γαλλικού αμπελώνα, τον Σασά Λισίν, ο οποίος τόλμησε να εκποιήσει την πατρική κληρονομιά στο Μπορντό και να ξεκινήσει την επανάστασή του με στόχο να φτιάξει το καλύτερο ροζέ του κόσμου. Ο φημισμένος οινολόγος Πατρίκ Λεόν έβαλε όλη την εμπειρία του από το Mouton Rothschild, τo Opus One και τη Βουργουνδία στην υπηρεσία του ροζέ οράματος και το 2006 ένα απαλόχρωμο ροζέ κρασί με το ελκυστικό όνομα Whispering Αngels κατέκτησε τους αμερικανικούς ουρανίσκους και άπλωσε τα αρώματά του σε 100 και πλέον χώρες, όπου κυκλοφορεί σήμερα μετά από 17 τρύγους.

Πίσω στην Κρήτη, όπου δίπλα από τις παρατεταγμένες φιάλες και τα ποτήρια  βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Château d’Esclans της Moët Ηennessy και άλτερ έγκο του ιδιοκτήτη Σασά Λισίν, ο Πολ Σεβαλιέ. Με σπουδές στη Γαλλία και αφάνταστη εμπειρία στο κρασί και στο εμπόριό του διεθνώς, ακολουθεί τον Λισίν από την πρώτη στιγμή. Ξεκινά τη διαδικασία λέγοντας: «Είκοσι χρόνια πριν δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, γιατί απλούστατα τότε τα ροζέ κρασιά που υπήρχαν δεν αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης». Γλυκά, πλαδαρά, αδιάφορα κρασιά, χωρίς μερίδιο στη διεθνή κατανάλωση, μεταμορφώθηκαν πολύ γρήγορα σε κοφτερά, ξηρά, αρωματικά διαμαντάκια.

«Πίνουμε για να μαθαίνουμε», λέει ο Πολ ξεκινώντας την ξενάγηση στις τέσσερις δυναμικές ετικέτες του οινοποιείου. Από το δημοφιλές Whispering Angel –δροσερό, ευχάριστο, αρωματικό κρασί για κάθε ώρα της ημέρας, κάθε περίσταση, κάθε εποχή– στο Rock Angel, που βάζει το ροζέ σε ένα άλλο επίπεδο. Η ωρίμανση μέρους του κρασιού σε δρύινα βαρέλια δίνει άλλη υπόσταση στο πλούσιο, κρεμώδες στόμα, με νότες ορυκτώδεις και ωραία οξύτητα.

«Η ψυχή του Château d’Esclans εκφράζεται με την επόμενη φιάλη, όπου τα κόκκινα φρούτα συνοδεύονται από αρώματα βανίλιας και αχλαδιού, για να καταλήξουν σε ένα πολύπλοκο, ολοκληρωμένο ροζέ». Κλείνουμε με τη ναυαρχίδα του οινοποιείου, ίσως το ακριβότερο ροζέ του κόσμου, από εκατοντάχρονα αμπέλια: Garrus, ένα κρασί που μπορεί να συγκριθεί με τα μεγάλα Montrachet και τις σαμπάνιες. Το κρασί που δικαίωσε τον οραματιστή Σασά Λισίν στην αναζήτηση του μεγάλου ροζέ κι εμείς είχαμε την τύχη να το απολαύσουμε ένα ζεστό βράδυ του Σεπτέμβρη σε μία ακόμα Uncorked βραδιά στο Daios Cove.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT