Η ώρα είναι 7 το πρωί. Το ξυπνητήρι αντηχεί στο υπνοδωμάτιο και η Καρίνα ανοίγει τα μάτια της. Mαζί της αρχίζει να ξυπνά και το σπίτι. Με έναν ανεπαίσθητο θόρυβο οι τέντες στο μπαλκόνι ανεβαίνουν την προγραμματισμένη ώρα, ώστε το φως του ήλιου να γεμίσει το δωμάτιο. Ταυτόχρονα ο κλιματισμός ενεργοποιείται για να δροσίσει τους χώρους και από την κουζίνα ακούγεται το γουργούρισμα της καφετιέρας.
Η Καρίνα βρίσκεται ακόμη στο κρεβάτι, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις πρωινές ειδήσεις. Πριν σηκωθεί, από την οθόνη του κινητού ανάβει τα φώτα του διπλανού δωματίου που χρησιμοποιεί ως γυμναστήριο. Μπαίνοντας, και πριν αρχίσει τις ασκήσεις, ενεργοποιεί με φωνητικές εντολές το Google Nest και ενώ γυμνάζεται ενημερώνεται για τον καιρό, την κίνηση και ακούει μουσική. Όταν της χτυπάω το κουδούνι, ανοίγει την εξώπορτα δίνοντας επίσης εντολή από το κινητό. Ο καφές είναι έτοιμος και στο σαλόνι οι έξυπνες κουρτίνες ανοίγουν με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής του smartphone, αφήνοντας το φως να μπει. Καθόμαστε στο μπροστινό μπαλκόνι. Βλέπει ότι μερικές ηλιαχτίδες με τυφλώνουν και, πάλι από το κινητό, κατεβάζει λίγο την τέντα. «Είναι λίγο σαν μαγεία, έτσι;» μου λέει. Ναι, και η ίδια, έτσι που κάθεται απέναντί μου κρατώντας το smartphone-μαγικό ραβδί, μοιάζει με μια μάγισσα του 21ου αιώνα ή με μια μαριονετίστα που κινεί τα αόρατα νήματα που διασυνδέουν τα χέρια της με κάθε συσκευή που λειτουργεί στο έξυπνο σπίτι της.
Έξυπνες λάμπες και σκούπες-ρομπότ
Ένα έξυπνο σπίτι είναι αυτό που διαθέτει συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορεί κανείς να ελέγξει και να παρακολουθήσει απομακρυσμένα μέσω μιας κεντρικής εφαρμογής που εγκαθιστά στο κινητό, στο τάμπλετ ή σε κάποια άλλη διασυνδεδεμένη συσκευή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ρυθμίσει, να προγραμματίσει, να λειτουργήσει τον φωτισμό, τη θέρμανση, το σύστημα ασφαλείας κ.ά. Η εμφάνιση των τεχνολογιών smart home μετρά ήδη αρκετές δεκαετίες, αλλά είναι τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση των έξυπνων συσκευών αλλά και της δημοφιλίας τους. Λάμπες, πρίζες, θερμοσίφωνες, συστήματα θέρμανσης/ψύξης, ήχου και εικόνας, πλυντήρια, συσκευές μαγειρέματος, κουρτίνες, πόρτες, παράθυρα, σκούπες μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής ή με μια φωνητική εντολή, αλλά και να ρυθμιστεί η λειτουργία τους με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες των χρηστών. Δηλαδή όχι μόνο μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει τη θέρμανση επιτόπου όταν θελήσει να ζεστάνει το σπίτι, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει σενάρια με βάση τα οποία θα λειτουργεί η θέρμανση του σπιτιού. Για παράδειγμα, το σύστημα θέρμανσης να ξεκινά τη λειτουργία του καθημερινά στις 7 το πρωί, να εξασφαλίζει 20 βαθμούς Κελσίου στο υπνοδωμάτιο, στο σαλόνι, στο μπάνιο και στην κουζίνα, 17 στον ξενώνα και στο γυμναστήριο, 15 στην αποθήκη, να πέφτει η θερμοκρασία σε όλο το σπίτι στους 17 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας που οι ένοικοι λείπουν και να ξανανεβαίνει στους 20 βαθμούς την ώρα που αναμένεται να επιστρέψουν. Αν θέλουν δε ο χώρος τους να είναι και καθαρός, μπορούν να δώσουν εντολή από το αυτοκίνητο καθ’ οδόν για το σπίτι στη σκούπα-ρομπότ να κάνει και ένα σκούπισμα-σφουγγάρισμα!
«Τα έξυπνα σπίτια δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν συσκευές και λειτουργίες, αυξάνοντας την άνεση και την ευκολία στην καθημερινότητα. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται δε και εξ αποστάσεως, από οπουδήποτε στον κόσμο», σημειώνει ο Ντάνιελ Χοάνκ Ντεσζαρλέ, διευθυντής επικοινωνίας της Xiaomi International. «Επίσης, κατά κανόνα περιλαμβάνουν εφαρμογές ασφαλείας, όπως κάμερες παρακολούθησης και έξυπνες κλειδαριές, που ενισχύουν την ασφάλεια του νοικοκυριού. Τέλος, τα έξυπνα σπίτια μπορούν να “μάθουν” τις συνήθειες των ενοίκων τους και να προσαρμόσουν τις λειτουργίες των συσκευών ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους».
Η αύξηση των έξυπνων συσκευών και συστημάτων οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων κατέστησε εφικτό να ενταχθούν σε μια πληθώρα συσκευών και συστημάτων έξυπνες δυνατότητες, οι οποίες σταθερά εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται – και επεκτείνονται σε περισσότερες συσκευές και συστήματα. Η ευκολία και η άνεση που αυτές οι εφαρμογές εξασφαλίζουν στην καθημερινότητα και το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παρέχουν περισσότερη ασφάλεια –έξυπνες κλειδαριές και συστήματα συναγερμού, κάμερες κ.λπ.– τις καθιστούν ολοένα και πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές, που τις εντάσσουν στη ζωή τους για να απλοποιήσουν υποχρεώσεις και εργασίες, να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Ευκαιρία εξοικείωσης με τις εφαρμογές smart home έδωσε στους καταναλωτές και η περίοδος των λοκντάουν, όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι έμειναν στο σπίτι και αναζήτησαν τρόπους να απλοποιήσουν και να κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινότητά τους. Οι εταιρείες τεχνολογίας από την πλευρά τους έχουν πια στη διάθεσή τους την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένων τέτοιων συστημάτων, ώστε να μπουν με αξιώσεις σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική αλλά και προσοδοφόρα αγορά – και το κάνουν.
Τεχνολογικοί κολοσσοί και πολυεθνικές εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Google, η Apple, η Amazon, η Honeywell, η Xiaomi, η Crestron Electronics, διεκδικούν με αξιώσεις μερίδιο της αναπτυσσόμενης αγοράς και ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στα νοικοκυριά του πλανήτη. «Το τμήμα Xiaomi Ecosystem ιδρύθηκε το 2014 και το 2016 λανσάραμε επίσημα το Xiaomi Home/Mi Home, το οποίο σημείωσε έσοδα πάνω από 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις των 77 εταιρειών που υπάγονται στο οικοσύστημα έφτασαν τα 13 δισ. ευρώ. Το 2020, η εταιρεία διείσδυσε με μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια αγορά», σημειώνει ο κ. Ντεσζαρλέ. Τον Ιούνιο του 2023, o αριθμός των μηνιαίων ενεργών χρηστών του λογισμικού της, του ΜΙUI, έφτασε τα 606 εκατ. παγκοσμίως. «Έτσι, η εταιρεία δημιούργησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα AIoT (AI + IoT) στον κόσμο, στην οποία τον Ιούνιο του 2023 ήταν συνδεδεμένες 654,5 εκατομμύρια συσκευές – εκτός των έξυπνων κινητών, λάπτοπ και τάμπλετ. Πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες προϊόντων Xiaomi έχουν αγοράσει πέντε ή περισσότερες συσκευές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το smart home τους» καταλήγει. Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη υπολογίζεται ότι σχεδόν 361 εκατ. άνθρωποι ζουν σε έξυπνα σπίτια – το 2027 ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 672 εκατ. (πηγή: statista.com)
Και κάπως έτσι οι έξυπνες συσκευές βρίσκονται πια στα ράφια κάθε καταστήματος λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού και τεχνολογίας και η αξία της παγκόσμιας αγοράς έξυπνου σπιτιού έφτασε το 2023 τα 98 δισ. δολάρια και αναμένεται ως το 2032 να ξεπεράσει τα 582 δισ., καθώς καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 22% ετησίως. Οι χώρες της Βόρειας Αμερικής είναι φυσικά οι πρωταθλήτριες στην προμήθεια τέτοιων συσκευών, ενώ στις χώρες της Ασίας καταγράφεται ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην αγορά. Η αξία της αγοράς στην Ευρώπη ήταν 26,7 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 41 δισ. το 2027.
Φως, νερό, ίντερνετ
Όπως ήταν αναμενόμενο, η διάδοση και η διείσδυση των ειδών έξυπνου σπιτιού στα νοικοκυριά έφερε σταδιακά την απλοποίηση της χρήσης τους αλλά και τη διαμόρφωση του κόστους τους σε ένα εύρος τιμών που είναι προσιτές για όλους. «Πριν από 15-20 χρόνια, αυτά τα συστήματα ήταν προνόμιο λίγων ανθρώπων, που μπορούσαν να διαθέσουν τα χρήματα για να τα εγκαταστήσουν. Τώρα πια ο καθένας από μας μπορεί, με πολύ μικρές παρεμβάσεις ή αγορές, να προσθέσει έξυπνες συσκευές στην καθημερινότητά του», σημειώνει ο Νίκος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων πιστοποιημένος στα έξυπνα σπίτια. «Τώρα πια, αν κάποιος θέλει να κάνει το σπίτι του έξυπνο, μπορεί απλώς να πάει σε ένα πολυκατάστημα, να προμηθευτεί έξυπνες πρίζες και λάμπες και να τις συνδέσει στο κινητό του. Με περίπου 100 ευρώ μπορεί κανείς να αντικαταστήσει όλες τις λάμπες του σπιτιού με έξυπνες. Όσο περνούν τα χρόνια, το έξυπνο σπίτι γίνεται πολύ φθηνό και mainstream. Παλιότερα για το σπίτι λέγαμε “φως, νερό, τηλέφωνο”. Πλέον την τελευταία δεκαετία λέμε “φως, νερό, ίντερνετ”. Όπως έγιναν το ίντερνετ και τα cloud services mainstream, έτσι έγινε και το έξυπνο σπίτι», επιβεβαιώνει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Ο Γιώργος έφτιαξε το πρώτο του έξυπνο σύστημα στην αυγή της νέας χιλιετίας, το 2002. «Ήταν μια εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο, οι ταχύτητες ήταν χαμηλές, οι υπολογιστές αργοί, το νέφος δεν υπήρχε καν, και στον τομέα του έξυπνου σπιτιού ή του εξ αποστάσεως ελέγχου υπήρχαν βιομηχανικού τύπου εφαρμογές ή εφαρμογές εταιρειών που ήταν πολύ ακριβές», θυμάται. Ο ίδιος ασχολούνταν ήδη από τότε με προγραμματισμό και πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας μια παράλληλη θύρα εκτυπωτή για να ελέγχει μερικά ρελέ, ηλεκτρικούς διακόπτες δηλαδή, ώστε να ανάβει κάποια φώτα. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, διαθέτει ένα πλήρως έξυπνο σπίτι. «Έχω έναν βασικό έλεγχο για όλα τα φώτα σε ζώνες, δηλαδή σαλόνι, γραφείο, είσοδος, υπνοδωμάτιο, για τον θερμοσίφωνα, για τον οποίο έχω εικόνα πότε είναι ανοιχτός, πότε κλείνει και πότε ζεστάθηκε το νερό, για τα κλιματιστικά και τις πόρτες ασφαλείας. Επίσης, στην εγκατάσταση home cinema μπορώ να ενεργοποιήσω τον προτζέκτορα και να χειριστώ το πανί προβολής. Το ίδιο έχω κάνει και στο εξοχικό μου σπίτι, με αντίστοιχες συσκευές, και έχω συνδέσει τα δύο σπίτια μέσω δικτύου μεταξύ τους, ώστε να έχω συνολικό έλεγχο και των δύο σπιτιών από μια σελίδα, από ένα interface. Έχω δε τη δυνατότητα να προγραμματίσω ποια φώτα και πότε θέλω να ανάβουν ή να εφαρμόζω σενάρια, π.χ. πατώντας την επιλογή “ταινία” θα χαμηλώσουν τα φώτα στο σαλόνι, θα κατέβει το πανί, θα ανοίξει ο προβολέας και θα ξεκινήσει η προβολή. Έχω επίσης σενάριο “φεύγω από το σπίτι” ή “έρχομαι στο σπίτι”, οπότε, για παράδειγμα, όταν φεύγω από το σπίτι σβήνουν αυτόματα όλα τα φώτα. Αυτό είναι φυσικά πολύ βολικό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είμαι πολύ ξεχασιάρης και πάντα ξεχνούσα κάποιο φως αναμμένο». Φανταστείτε την ανακούφιση που θα νιώθατε αν είχατε την εντύπωση ότι ξεχάσατε αναμμένη κάποια ηλεκτρική συσκευή (ή τα φώτα φυσικά) και το μόνο που είχατε να κάνετε θα ήταν να αγγίξετε την οθόνη αφής του κινητού σας και να κλείσετε την έξυπνη πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένη ή την ίδια τη συσκευή.
Μια έξυπνη κίνηση
Έξυπνα φώτα, ρολά, θερμοσίφωνες και συστήματα συναγερμού είναι τα συνηθέστερα αιτήματα από πελάτες που δέχεται ο Νίκος Παπανικολάου, που ασχολείται με τις εγκαταστάσεις smart home εδώ και περίπου μία δωδεκαετία, εγκαθιστώντας αυτοματισμούς σε δεκάδες σπίτια. «Μέχρι πριν από κάποια χρόνια», θυμάται, «χρειαζόταν να γίνει ανακαίνιση, να σπάσουν τοίχοι, να περαστούν καλωδιώσεις, παρεμβάσεις που αύξαναν και το κόστος. Τώρα, λόγω των ασύρματων συνδέσεων, μπορούν να τοποθετηθούν εφαρμογές μόνο αγοράζοντας τον εξοπλισμό και εγκαθιστώντας τα σχετικά apps στο κινητό. Φυσικά, στις νέες οικοδομές ή σε αυτές που είναι υπό ανακαίνιση γίνονται ακόμα εκτεταμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ιδιοκτητών».
Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε –όπως μου εξηγεί– η Καρίνα Περέιρα, στέλεχος της Microsoft, η οποία αποφάσισε να ανακαινίσει πριν από λίγα χρόνια το πατρικό της σπίτι και να εγκατασταθεί εκεί. Η έρευνα που έκανε για να εντάξει στο σπίτι της πράσινες τεχνολογίες την οδήγησε στη smart home τεχνολογία, η οποία την ενθουσίασε. Το θερμαινόμενο πάτωμα που διατρέχει όλους τους χώρους ελέγχεται από ένα κεντρικό σύστημα, το ίδιο και όλη η φωτιστική εγκατάσταση στους εσωτερικούς χώρους, στα μπαλκόνια και στην αποθήκη και το σύστημα συναγερμού. «Απολαμβάνω τις ευκολίες αυτές και τελικά ζω σε ένα σπίτι που διευκολύνει την καθημερινότητά μου», μου λέει με ικανοποίηση. «Και φυσικά το έξυπνο σπίτι είναι και μια έξυπνη κίνηση. Μου εξασφαλίζει, εκτός από την άνεση, οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια. Μπορώ να παρακολουθήσω την κατανάλωση που κάνει κάθε φωτιστική πηγή αλλά και η θέρμανση και να ρυθμίσω τη λειτουργία τους, αν θέλω να περιορίσω την κατανάλωση ενέργειας και φυσικά το κόστος. Επίσης, τα συστήματα ασφαλείας που έχω εγκαταστήσει μου δίνουν ένα αίσθημα προστασίας ενάντια σε εισβολείς. Για παράδειγμα, σύντομα θα έχω τη δυνατότητα να απαντώ στο θυροτηλέφωνο της εξώπορτας από το κινητό μου, ακόμα και αν λείπω από το σπίτι. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για διαρρήκτες που ελέγχουν ποια σπίτια είναι κενά ή από ποια λείπουν οι ένοικοι».
Έξυπνα Airbnb και γραφεία
Χρήση των smart home εφαρμογών κάνουν ήδη και οι ιδιοκτήτες κάποιων Airbnb, ενώ σταδιακά αυτού του είδους οι αυτοματισμοί υιοθετούνται και σε γραφεία, εξηγεί ο κ. Παπανικολάου. «Οι ιδιοκτήτες μπορούν να δίνουν πρόσβαση στους ενοικιαστές μέσω της εφαρμογής με έναν κωδικό που αλλάζει κάθε φορά και επίσης να ελέγχουν αν κάποιος έχει ξεχάσει αναμμένα τα φώτα, το κλιματιστικό ή τον θερμοσίφωνα και να παρεμβαίνουν χωρίς καν να χρειαστεί να πάνε στο ακίνητο. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, στα γραφεία επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του ελέγχου του φωτισμού ή του κλιματισμού. Για παράδειγμα, προγραμματίζεται η λειτουργία των φώτων ή των κλιματιστικών να διακόπτεται τις ώρες που κάποιοι χώροι, όπως οι αίθουσες συσκέψεων ή η κουζίνα, δεν χρησιμοποιούνται ή να σταματά σταδιακά όσο τα γραφεία αδειάζουν ή τοποθετούνται αισθητήρες παρουσίας που, όταν δεν ανιχνεύουν κίνηση, μεταφέρουν στην εφαρμογή το μήνυμα για να κλείσει τα φώτα ή τον κλιματισμό στον συγκεκριμένο χώρο».
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διείσδυση των smart home εφαρμογών στα νοικοκυριά. Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η ομάδα της Xiaomi δείχνουν ότι οι χρήστες προτιμούν προϊόντα αυτοματισμού επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες λειτουργίες. «Παρατηρούμε προτίμηση στις σκούπες-ρομπότ, που μπορεί κανείς να προγραμματίσει να λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της νύχτας και είναι αρκετά έξυπνες ώστε να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές επιφάνειες και ανάγκες καθαρισμού κάθε περιοχής. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των πελατών είναι επίσης οι έξυπνες ταΐστρες και ποτίστρες κατοικιδίων, αλλά και οι κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούν τον χώρο του σπιτιού και ελέγχονται μέσω εφαρμογής – ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των γονιών».
Χάκερ που… αναβοσβήνουν τα φώτα
Άνεση, ευκολία, οικονομία, χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ασφάλεια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου σπιτιού. Προβλήματα και αποτυχίες στη λειτουργία μπορούν φυσικά να σημειωθούν, κυρίως λόγω προβλημάτων στη σύνδεση στο διαδίκτυο ή από κάποια διακοπή ρεύματος. Η κυριότερη ανησυχία των χρηστών όμως είναι το κυβερνοέγκλημα. Οι πιο υποψιασμένοι λαμβάνουν τα μέτρα τους, παρότι κατά κανόνα οι καταναλωτές δεν αποθαρρύνονται, θεωρώντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν, για παράδειγμα, κάποιος χάκερ να τους… αναβοσβήνει τα φώτα – δεν είναι ακριβώς έτσι, ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα συναγερμού ή σε ευαίσθητα και συχνά πολύτιμα προσωπικά δεδομένα, για τα οποία μπορεί να εκβιάσει ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος έχει επιλέξει να λειτουργεί τις έξυπνες συσκευές του μέσα από ένα δικό του τοπικό δίκτυο και όχι μέσω της εφαρμογής κάποιας εταιρείας, δηλαδή μέσω ενός cloud service που θα του έδινε πρόσβαση στις συσκευές του όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι. Επίσης, έχει διατηρήσει και αναλογικές επιλογές. «Τα έξυπνα συστήματα δεν είναι τα μοναδικά και τα κύρια συστήματα ελέγχου του σπιτιού μου. Για παράδειγμα, στο σαλόνι, εκτός από τα σποτ της οροφής που είναι τα κύρια φώτα και τα ελέγχω από το κινητό, έχω και διακόπτη για τα απλά φώτα και σε περίπτωση που αποτύχει ο αυτοματισμός ή αποτύχει το δίκτυό μου, έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω και το απλό αναλογικό φως που είχαμε πάντα. Είναι θέμα ασφαλείας· δεν θα μείνω χωρίς φώτα αν καεί μια πλακέτα. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να καταργεί κανείς την παραδοσιακή κλειδαριά, γιατί, αν γίνει μια διακοπή ρεύματος, θα εγκλωβιστεί ή αν κάποιος χακάρει το δίκτυο του σπιτιού του, θα μπορέσει να ξεκλειδώσει και να μπει ή να βγει. Εν ολίγοις, δεν μπορεί κανείς ακόμη να βασιστεί εξ ολοκλήρου σε ένα ιντερνετικό αυτοματοποιημένο σύστημα, πρέπει να υπάρχει και αναλογική χειροκίνητη δυνατότητα παράκαμψης όλης αυτής της διαδικασίας», συμβουλεύει. Μία ακόμη ενδεχόμενη αιτία δυσλειτουργίας είναι ότι συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές μπορεί να μην είναι πάντα συμβατές, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι καταναλωτές να προμηθεύεται συσκευές από την ίδια μάρκα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντεσζαρλέ δηλώνει βέβαιος ότι «με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών θα αγκαλιάσει την τεχνολογία smart home. Τα συστήματα αυτά θα γίνουν δε ακόμα πιο έξυπνα, ικανά να μαθαίνουν και να προβλέπουν τις ανάγκες των χρηστών και να προσαρμόζουν αυτόματα τις ρυθμίσεις λειτουργίας τους, ώστε να αυξάνουν την ενεργειακή τους αποτελεσματικότητα και την άνεση που προσφέρουν. Ταυτόχρονα θα παρέχουν μια προσωποποιημένη εμπειρία βάσει των αναγκών και των συνηθειών των μελών του κάθε νοικοκυριού. Επίσης, στο μέλλον τα συστήματα αυτά θα επεκταθούν και σε τομείς όπως η παρακολούθηση δεικτών υγείας και η ψυχαγωγία». Πόσο πιο έξυπνα άραγε θα γίνουν τα σπίτια μας; Οι προβλέψεις πιθανολογούν ότι θα επεκταθούν σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας. Το πόσο έξυπνα θα είναι, όμως, θα το αποφασίσει ο κάθε χρήστης. Τελικά σκέφτομαι, όπως είπε χαριτολογώντας στην κουβέντα μας ο Νίκος Παπανικολάου, ότι το όριο είναι η φαντασία μας.