50 Μεγάλα Ελληνικά Κρασιά: Ο ελληνικός αμπελώνας στο ποτήρι σας

50 Μεγάλα Ελληνικά Κρασιά: Ο ελληνικός αμπελώνας στο ποτήρι σας

Ένας θεσμός που αναδεικνύει και προβάλλει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα.

50-μεγάλα-ελληνικά-κρασιά-ο-ελληνικός-α-562629961

Με τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση γνωριζόμαστε χρόνια. Συναντιόμαστε σε εκθέσεις, οινικές εκδηλώσεις και δοκιμές. Δεν είμαστε φίλοι και οι επαγγελματικοί μας δρόμοι δεν είχαν συναντηθεί. Μια γνωριμία στον χώρο του κρασιού όπως πολλές άλλες. Όταν πριν από τρία χρόνια ανακοίνωσε ότι θεσμοθετεί έναν «διαγωνισμό» κρασιού με στόχο την ανάδειξη των 50 Μεγάλων Ελληνικών Κρασιών (50 Great Greek Wines), ανασήκωσα το φρύδι μου με απορία και δυσπιστία. Είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν κάποιες απόπειρες διακρίσεων και βραβείων, που εξαφανίστηκαν γρήγορα. Έτσι παρέμεινα επιφυλακτική. Όμως συνέχισα να παρακολουθώ τη δράση. Και επειδή θεωρώ ότι διαθέτω το περί δικαίου αίσθημα, έρχομαι τρία χρόνια μετά να αποδώσω τα εύσημα στον Γιάννη Καρακάση MW και στον αχώριστο παρτενέρ του Γρηγόρη Μιχαήλο DipWSET. Έχω διαπιστώσει και χειροκροτώ την πορεία των 50GGW και την προσπάθεια των διοργανωτών όχι για βραβεία και φανφάρες, αλλά για ουσιαστική προώθηση του ελληνικού κρασιού στον χώρο των Great Wines παγκοσμίως. Τα φώτα δεν σβήνουν την ημέρα των βραβεύσεων, αντίθετα, ακριβώς τότε ανάβουν οι μηχανές και ξεκινά το ταξίδι των διακεκριμένων κρασιών εντός και εκτός των τειχών και από την Ταορμίνα στη Βαρσοβία, από την Ολλανδία και από το 67 Pall Mall στο Λονδίνο, στο 10o Συμπόσιο των Masters of Wine στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, τα ελληνικά κρασιά δίνουν το «παρών» και κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Φέτος, σε λίγες ημέρες η διεθνής ομάδα των κριτών θα βρεθεί για τρίτη φορά στην εντυπωσιακή κάναβα του Αγίου Ιωσήφ στη Σαντορίνη, για να δοκιμάσει «τυφλά» τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα. Πριν προχωρήσω, θα μου επιτρέψετε να σας τους παρουσιάσω: Τζούλια Χάρντιγκ MW (οινογράφος στο JancisRobinson.com), Μαρκ Άντριου MW (συνιδρυτής του περιοδικού και των εστιατορίων Noble Rot), Λένκα Σεντλάκοβα MW (Senior brand manager της εταιρείας εμπορίας οίνου Bancroft), Βόιτσεχ Μπονκόφσκι MW (οινογράφος), Κάρο Μόρα MW (οινογράφος και εκπαιδευτικός), Ντιμίτρι Βάλτερς MW (σύμβουλος οίνου), Κριστόφ Χάινεν MW (με ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον οινικό χώρο).

Για λόγους τυπικούς αναφέρω ότι η διαδικασία δοκιμής γίνεται με την απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας των δειγμάτων, όπως γίνεται σε όλους τους αξιόπιστους διαγωνισμούς. Θέλω όμως να επισημάνω κάτι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, ότι οι διοργανωτές αγοράζουν τα κρασιά της συμμετοχής από το εμπόριο, από σημεία που διασφαλίζουν τη σωστή συντήρηση και φύλαξή τους. Τα 50 καλύτερα κρασιά αποτελούν τη λίστα της αξιολόγησης. Υπάρχουν όμως 16 κατηγορίες, στην καθεμία από τις οποίες ανακηρύσσεται ένας ή περισσότεροι νικητές ανάλογα με τις συμμετοχές και τις βαθμολογίες. Χειροκροτώ τις λίστες –Value for Money (κρασιά με τιμή κάτω από 12 ευρώ στο ράφι), Traditional wines (Πορτοκαλί κρασιά, Ρετσίνα και Βερντέα, Νυχτέρι)– και καλωσορίζω θερμά τους Κύπριους παραγωγούς με τα κρασιά τους, που επιτέλους έσπασαν τα τείχη του νησιού και βγήκαν στις αγορές του κόσμου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπείτε στην ιστοσελίδα greatgreekwines.com και θα εντυπωσιαστείτε κι εσείς από την καλή, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται προς όφελος του ελληνικού κρασιού.

Εγώ, που δεν έχω πια ανασηκωμένο φρύδι, αλλά ένα χαμόγελο ικανοποίησης, σφίγγω το χέρι του Γιάννη Καρακάση και του εύχομαι τα καλύτερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT