Dionysios: Ο καλλιτέχνης που μετέτρεψε ένα Datsun σε έργο τέχνης

Dionysios: Ο καλλιτέχνης που μετέτρεψε ένα Datsun σε έργο τέχνης

Ένα παλιό αγροτικό απέκτησε απρόσμενη λάμψη στα χέρια ενός νέου καλλιτέχνη που ζει στη μέση του... πουθενά και ετοιμάζεται για μια διεθνή ομαδική έκθεση στις Πυραμίδες της Γκίζας.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα αγροτικό Datsun του ’80 να μεταμορφωθεί σε εικαστικό έργο; «Στη σύγχρονη τέχνη όλα είναι ανοιχτά», λέει ο Dionysiοs. Ο νεαρός καλλιτέχνης, με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα, επικεντρώνει το έργο του στην εγκατάσταση, στη γλυπτική, στο ντιζάιν και στην ψηφιακή τέχνη, πιστεύοντας ότι η τέχνη είναι μια περιπέτεια του μυαλού. Η δράση και ο απρόβλεπτος παράγοντας βρίσκονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής του πρακτικής. Τον συναντώ στην Αρχαία Ολυμπία, μέσα σε ένα παλιό ελαιουργείο που έχει μετατραπεί σε στούντιο. Ευδιάθετος και χαμογελαστός, μου μίλησε για την πορεία του και όσα ετοιμάζει για το μέλλον.

Ζεις μόνιμα στην Ολυμπία;

Ήθελα να κάνω μια μικρή αποτοξίνωση από την ένταση του Παρισιού, βρήκα κι έναν υπέροχο χώρο εδώ, στον οποίο μπορώ να επεξεργάζομαι τα μεγάλης κλίμακας έργα μου με μεγαλύτερη άνεση, οπότε είπα ότι είναι ευκαιρία να βρεθώ κοντά στην ηρεμία της φύσης. Σκέψου ότι ζω σ’ ένα μικρό τροχόσπιτο πάνω σ’ ένα βουνό, χωρίς σήμα. Βρήκα έναν πιο απλό και ήσυχο τρόπο ζωής.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να μετατρέψεις ένα φθαρμένο αγροτικό σε έργο τέχνης;

Για μένα αυτό το αμάξι συμβολίζει την αγροτική ζωή, με την οποία ήρθα σε επαφή εδώ στην Ολυμπία. Είναι σύμβολο επιβίωσης στην ύπαιθρο, η ένδειξη ενός ποιοτικότερου τρόπου ζωής, ένα κάλεσμα για επιστροφή στη φύση. Το βρήκα παρατημένο στο χωριό, το πήρα, το πήγα μέσα σ’ ένα χωράφι με ελιές κι άρχισα να το καλύπτω με φύλλα χρυσού, μέσω μιας τεχνικής που έχω αναπτύξει, θέλοντας να το κάνω να μοιάζει με κάτι ιερό. Είχε πλάκα, γιατί ήταν σαν έκθεση τέχνης μέσα σ’ ένα χωράφι, και άρεσε πολύ και στους ντόπιους! Η σχέση με τη φύση, τον χρόνο, τον χώρο και το θείο απασχολούν τη δουλειά μου.

Dionysios: Ο καλλιτέχνης που μετέτρεψε ένα Datsun σε έργο τέχνης-1

Η πρώτη σου μεγάλη αγάπη, όμως, ήταν η ψυχολογία;

Ναι! Σπούδασα κλινική ψυχολογία στο Παρίσι, γρήγορα όμως άρχισα να αναπτύσσω διάφορα πρότζεκτ σχετικά με τη μόδα, τις εγκαταστάσεις και την ψηφιακή τέχνη. Συνεργάστηκα με σημαντικούς οίκους μόδας, όπως ο Helmut Lang, δημιουργώντας capsule συλλογές και εγκαταστάσεις ή περφόρμανς που αναδείκνυαν αυτές τις συλλογές. Έχω εκθέσει στο Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σεούλ. Οι σπουδές μου στην ψυχολογία μού έδωσαν μια ιδιαίτερη εικόνα για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Είμαι ένας ψυχολόγος στην τέχνη. Τα έργα μου είναι ένας καθρέφτης προς τον θεατή, για να δει τον εαυτό του και να καταλάβει τι πραγματικά θέλει να είναι.

Μια ενδιαφέρουσα στιγμή στην πορεία σου ήταν το 2021, όταν δημιούργησες το εικαστικό έργο που συνόδευε τη συγχαρητήρια επιστολή του Greek Economic Forum προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.  

Πράγματι. Ήταν ένα έργο μου με πολιτική χροιά, ένα ψηφιακό έργο, την εποχή της καραντίνας, όταν άνοιξε μπροστά μας για τα καλά ο κόσμος των νέων τεχνολογιών. Ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσες να δείχνεις τέχνη εκείνη την περίοδο. Κάτι σημαντικό που κρατώ είναι ότι μέσω αυτού του έργου μού δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για τη γυναικεία ενδυνάμωση, με αφορμή και την Κάμαλα Χάρις.  

Τώρα ετοιμάζεις ένα ακόμα μεγάλο έργο που θα εκθέσεις στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το πρότζεκτ. Μιλάμε για το Art D’Égypte, μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου. Θα συμμετάσχουν 14 διεθνείς καλλιτέχνες και είμαι ένας από τους δύο Έλληνες που θα πάρουν μέρος. Τα έργα μας θα εκτεθούν στις Πυραμίδες της Γκίζας, εντός του αρχαιολογικού χώρου, και θα έχουν μια διαδραστική σχέση με το κοινό. Εγώ ετοιμάζω μια εγκατάσταση που θα παίζει με το φως του ήλιου και θα θυμίζει διαλογισμό και προσευχή. Έχει πολύ ενδιαφέρον και ανυπομονώ να βρεθώ στην Αίγυπτο, την οποία και υπεραγαπώ! 

Ο Dionysios θα συμμετάσχει στο φετινό Forever is Now της Art D’Égypte στην Αίγυπτο από 26/10 έως 18/11. artdegypte.org, bydionysios.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT