Τρία κρασιά και μία τεκίλα για τον Οκτώβρη

Τρία κρασιά και μία τεκίλα για τον Οκτώβρη

Εκρηκτικές γεύσεις, διαθέσεις πειραματισμού και αποστάγματα τεκίλας αποτελούν σπονδές στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που το καλοκαίρι φεύγει, θέλω να χαλαρώσω και να θυμηθώ τις καλές στιγμές. Στιγμές με φίλους, στιγμές οικογενειακές, στιγμές με αποτύπωμα τα νόστιμα κρασιά. Αυτά τα κρασιά που θυμάμαι ανάμεσα στα άλλα, τα μόνιμα αγαπημένα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας και να σας προτείνω να τα δοκιμάσετε, κάνοντας σπονδές σε καλύτερες μέρες που ελπίζουμε ότι έρχονται.

Πορτοκαλόχρωμη, προκλητικά θολή, η orange φυσική ρετσίνα KODRA του νεαρού μου φίλου Ευάγγελου Νικολού προκάλεσε έντονα επιφωνήματα ενθουσιασμού. Τι υπέροχα αρωματική μύτη, εσπεριδοειδή, βοτανικά αρώματα, φινετσάτη οξείδωση και ένα εκρηκτικό στόμα που προσθέτει στο Σαββατιανό ένα φωτοστέφανο στο ταπεινό έως τώρα προφίλ του. Τη δοκιμάσαμε με ώριμο αυγοτάραχο Τρικαλινός με ξύσμα λάιμ, μια θαυμάσια σπιτική λακέρδα και μελιτζανοσαλάτα. Προσωπικά θα την απολάμβανα και σκέτη, ωραία παγωμένη. Τη βρήκαμε στο Troianou wine bar στο Περιστέρι (€13,60).

Και μια και μιλάμε για ρετσίνες, να χειροκροτήσω μια magnum εμφιάλωση, το Δάκρυ του Πεύκου 2019, που έκλεψε τις εντυπώσεις σε μια μεσημεριανή σύναξη στα Αμπέλια, με παχουλές σαρδέλες στα κάρβουνα και ντοματοσαλάτα από το μποστάνι.

Πάμε Κυκλάδες. Στην Πάρο, στη νέα προσπάθεια της Αγροτικής Κοινότητας Πάρου να οινοποιήσει με διάθεση πειραματισμού τις γηγενείς ποικιλίες Μονεμβασιά και Μανδηλαριά, επαναπροσδιορίζοντας το πραγματικό δυναμικό τους. Το όνομα των νέων κρασιών είναι Seiradi, που σημαίνει σειρά φυτών σε ευθεία γραμμή ή, μεταφορικά, το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν, η νοητή γραμμή μιας ακολουθίας γεγονότων. Δοκιμάζουμε το ροζέ 2022, 70% Μονεμβασιά – 30% Μανδηλαριά. Ανοιχτό ροζ χρώμα, ερυθρωπή μύτη φρούτων, καλοδομημένο ευχάριστο στόμα. Λαδερές γεμιστές ντομάτες, συνοδεία φέτας Καρύστου! Το βρήκαμε στο My Cava, στα €13,90.

Η τεκίλα είναι από τα αποστάγματα που μου αρέσουν, ειδικά μετά τη γνωριμία μου με τις φυτείες της μπλε αγαύης στο μεξικάνικο Χάλισκο, τη διαδικασία του «τρύγου» και τα γλυκά αρώματα των αποστακτηρίων. Φρέσκες κρυστάλλινες διαυγείς τεκίλες, παλαιωμένες περισσότερο ή λιγότερο, έχουν γεμίσει τα ποτήρια μου σκέτες ή σε κοκτέιλ. Όμως, ροζέ τεκίλα δεν είχα δει ποτέ, μέχρι πριν από έναν μήνα· στο Daios Cove στην Κρήτη, ο φίλτατος Γιώργος Φλούδας της Trinity Wines, σέρβιρε μια Komos Reposado Rosa Tequila. Με βάση τη λευκή Cristalino, η Rosa ξεκουράζεται για 65 ημέρες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια από κόκκινο κρασί, που της χαρίζουν γενναιόδωρα το χρώμα από τη φλούδα των σταφυλιών και τη γλυκιά γεύση της δρυός. Έρχεται να συμπληρώσει ένα δείπνο με ροζέ κρασιά Προβηγκίας, κλείνοντας τη βραδιά με αρώματα κερασιού και αγαύης, σοκολατένιους υπαινιγμούς και μια υποψία ξύσματος εσπεριδοειδών που ενώνονται σε ένα πολύπλοκο, πολύ ενδιαφέρον αρωματικά και γευστικά σύνολο. Σκέτη, παρακαλώ, με έναν μεγάλο πάγο! (€131, στο botilia.gr)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT