Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023

Ο γύρος ενός αθέατου και εύθραυστου κόσμου που αλλάζει ραγδαία, μέσα από τις 19 βραβευμένες εικόνες του διαγωνισμού Wildlife Photographer of the Year, που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 49.000 συμμετοχές.

8' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη, πρόκειται για εικόνες που στην πλειονότητά τους δεν θα αντικρίσουν ποτέ με τα ίδια τους τα μάτια. Πλάσματα με περίεργη μορφή και αλλόκοτα, μακρινά ονόματα. Δεν ξέρουμε καν αν τα προφέρουμε σωστά. Νομπιανοί ίντεξ. Ταπίροι της Ινδίας. Καβούρι-πέταλο από τις Φιλιππίνες. Γλαρόνια ή στερνίδες. Ζώα και μέρη απρόσιτα που κάτι μας θυμίζουν. Μήπως τα έχουμε πετύχει σε ντοκιμαντέρ; Ή στο desktop του υπολογιστή μας; 

Τέτοιες είναι οι εικόνες που στέλνουν δεκάδες χιλιάδες φωτογράφοι στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 1965 ως ένας μικρός διαγωνισμός ενός περιοδικού με 360 συμμετοχές – το βραβείο είχε απονείμει ο σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο – και έφτασε φέτος να προσελκύσει περισσότερους από 49 χιλιάδες συμμετέχοντες.

Μέσα από τις 19 κατηγορίες, οι φετινές νικήτριες φωτογραφίες (η απονομή έγινε την Τρίτη 10/10 στο Λονδίνο) αποτυπώνουν την μοναδικότητα, αλλά και την ευαλωτότητα του πλανήτη, αφού στο κάδρο μπαίνουν οικοσυστήματα σε κίνδυνο και είδη υπό εξαφάνιση.

1. Βιχάαν Τάλια Βίκας, Ινδία

Νικητής στην κατηγορία: «Κάτω από 10 ετών»

Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς Ναλούρ

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-1

Ο μικρός Βιχάαν απαθανατίζει μια αράχνη να έχει εγκλωβίσει το θύμα της σε τοίχο ναού εντός του Μνημείου Εθνικής Κληρονομιάς Ναλούρ. Στα μάτια του,γοητευμένος καθώς ήταν από τις ιστορίες για τον θεό Κρίσνα, έμοιαζε σαν η αράχνη να είχε υφάνει τον ιστό της μαγεμένη από τον ήχο του φλάουτου του Κρίσνα. Ο ιστός αυτού του είδους αράχνης αναπτύσσεται σε σχήμα τροχού, με κολλώδεις ίνες οι οποίες παγιδεύουν ιπτάμενα έντομα. Όσο μεγαλώνει η αράχνη, μεγαλώνει και ο ιστός της, ο οποίος εγκλωβίζει οτιδήποτε έχει την ατυχία να προσγειωθεί πάνω του.

2. Εκατερίνα Μπε, Ιταλία

Νικήτρια στην κατηγορία «11 – 14 ετών»

Νήσος Σκάι, Σκοτία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-2

Η Εκατερίνα Μπε, από την Ιταλία, συνάντησε αυτή την ομάδα ρινοδέλφινων σε επίσκεψή της στην δυτική ακτή της Σκοτίας. Δεν ήταν τα πρώτα εντυπωσιακά πλάσματα που θα συναντούσε σε αυτό το ταξίδι: ωστόσο, αυτή τους η παρουσία αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για την έφηβη φωτογράφο, η οποία από το πλοίο στο οποίο βρισκόταν έβγαλε αυτή την εικόνα που καταγράφει τα μοτίβα που δημιουργεί το πέρασμα των δελφινιών στην επιφάνεια του νερού. Αυτό το είδος δελφινιού απαντάται στους ωκεανούς όλου του πλανήτη, εκτός από τους πόλους. Ζει σε μικρές ομάδες και είναι ιδιαίτερα κοινωνικό.

3. Κάρμελ Μπεχλέρ, Ισραήλ

Μεγάλος Νικητής, Young Wildlife Photographer of the Year 2023

Κατηγορία: «15 – 17 ετών» Χοφ Χα Σαρόν

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-3

Κρυμμένοι στο οικογενειακό τους όχημα, ο Κάρμελ και ο πατέρας του εντόπισαν αυτές τις όμορφες κουκουβάγιες (η ελληνική ονομασία του είδους είναι τυτώ) σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο. Με αργή έκθεση του φακού, που του επέτρεψε να αποτυπώσει τα φώτα από την διερχόμενη κίνηση των αυτοκινήτων, ο Κάρμελ εκμεταλλεύτηκε το φυσικό φως και κατάφερε να αποτυπώσει αυτή την εικόνα που του χάρισε το μεγάλο βραβείο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, στην κατηγορία των νεαρών φωτογράφων.

4. Αμίτ Έσελ, Ισραήλ

Νικητής στην κατηγορία «Ζώα στο περιβάλλον τους» 

Έρημος Ζιν

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-4

Ο Αμίτ Έσελ σκαρφάλωσε ήσυχα στο ψηλότερο σημείο ενός λόφου για να καταφέρει να αποτυπώσει τη θεαματική σύγκρουση δύο τράγων Νούμπιαν. Μετά από περίπου 15 λεπτά, το ένα αρσενικό υποχώρησε και η μάχη τερματίστηκε χωρίς να έχει τραυματιστεί ιδιαίτερα κάποιο από τα δύο θηλαστικά. Αυτές είναι συνηθισμένες σκηνές, κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, όπου τα αρσενικά ζώα συγκρούονται μετωπικά, καταστρέφοντας κάποιες φορές τα κερατά τους κατά την συμπλοκή.

5. Βίσνου Γκοπάλ, Ινδία

Νικητής στην κατηγορία «Πορτρέτα ζώων»

Σάο Πάολο, Βραζιλία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-5

Για να μπορέσει να αποτυπώσει τη στιγμή που ο τάπιρος(μεγαλόσωμο φυτοφάγο θηλαστικό) ξεπρόβαλε από το βαλτώδες, τροπικό δάσος, ο Βίσνου Γκοπάλ είχε ακολουθήσει ίχνη στο έδαφος και παρέμεινε κρυμμένος για μια ώρα. Οι τάπιροιτων πεδινών περιοχών βασίζονται στο δάσος για να εντοπίσουν τροφή (φρούτα και άλλα είδη βλάστησης), ενώ ο τρόπος που τρέφονται οδηγεί στον διασκορπισμό ωφέλιμων σπόρων στο έδαφος. Ωστόσο, η ύπαρξή τους απειλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση – το παράνομο κυνήγι, τους αυτοκινητόδρομους και τον περιορισμό της τροφής.

6. Αντριάν Λαλάγκ, Γαλλία

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά πτηνών»

Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας, Γαλλική Γουιάνα

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-6

Η υπομονή ανταμείφθηκε στην περίπτωση του Αντριάν Λαλάγκ από τη Γαλλία, όταν τα εντυπωσιακά πτηνά «σαλπιστές» παρατάχτηκαν μπροστά στον φακό του παρακολουθώντας τις κινήσεις ενός βόα. Ο Αντριάν είχε τοποθετήσει τον εξοπλισμό του σε ένα μονοπάτι στο δάσος που περιβάλλει στο Διαστημικό Κέντρο και για τους επόμενους έξι μήνες συντηρούσε την κάμερα, προστατεύοντας την από την υγρασία, τα έντομα και τις ζημιές από λαθροκυνηγούς. Και ύστερα, βγήκε αυτή η εικόνα.

7. Μπέρτι Γκρέγκορι, Ηνωμένο Βασίλειο

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά θηλαστικών»

Ανταρκτική

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-7

Ο Μπέρτι Γκρέγκορι πραγματοποίησε δύο πολύμηνα ταξίδια, ψάχνοντας για φάλαινες – όρκες, περνώντας ατελείωτες ώρες στο κατάστρωμα του πλοίου, κόντρα στους παγωμένους ανέμους. Στην εικόνα που αποτύπωσε, μια ομάδα από όρκες ετοιμάζονται να επιτεθούν σε μια φώκια δημιουργώντας με τις κινήσεις τους ισχυρά κύματα, που αναγκάζουν τα αβοήθητα, μικρότερα θηλαστικά να γλιστρούν από τον πάγο κατευθείαν στα επικίνδυνα νερά.

8. Χουάν Χεσούς Γκονζάλες Αχουμάδα, Ισπανία

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά αμφίβιων και ερπετών»

Μάλαγα

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-8

Κοντά στο σπίτι του Χουάν Χεσούς Γκονζάλες Αχουμάδα, στην Ισπανία, ένα νεογέννητο σπουργίτι είχε την ατυχία να γλιστρίσει από την σκεπή ενός σπιτιού και να προσγειωθεί στην γειτονική λίμνη, όπου και πνίγηκε. Αμέσως, βάτραχοι που ξεκινούν την ζωή τους τρώγοντας βλάστηση και μικρά ασπόνδυλα αλλά γίνονται όλο και περισσότερο σαρκοφάγοι καθώς ωριμάζουν, του επιτέθηκαν για να το κατασπαράξουν.

9. Σριράμ Μουράλι, Ινδία

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά ασπόνδυλων»

Ταμίλα Νάντου, Ινδία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-9

Απαθανατίζοντας σχολαστικά, ο Σριράμ Μουράτι κατάφερε να αναδείξει λάμψεις των πυγολαμπίδων, που προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να προσελκύσουν συντρόφους. Οι λάμψεις διήρκεσαν 16 λεπτά. Το σκοτάδι είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, και ενώ η φωτορύπανση επηρεάζει πολλά νυκτόβια πλάσματα, οι πυγολαμπίδες είναι από τα τα όντα που πλήττονται περισσότερο.

10. Ρέιτσελ Μπίγκσμπι, Ηνωμένο Βασίλειο

Νικήτρια στην κατηγορία «Φύση και τέχνη»

Εθνικό Πάρκο Νος, Σέτλαντ, Σκοτία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-10

Για να καταφέρει αυτή τη λήψη, η Ρέιτσελ Μπίγκσμπι από το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε να δουλέψει πάνω σε ένα πλοίο που έπλεε σε ταραγμένα νερά. Τα δυο θαλασσοπούλια είχαν απομακρυνθεί από τα υπόλοιπα, και, πλαισιωμένα όπως ήταν από τα φύλλα των μυτερών δέντρων, προσέφεραν το ιδανικό κάδρο.

11. Λέναρτ Βερχέβελ, Ολλανδία

Νικητής στην κατηγορία «Μεγάλη εικόνα»

Ζέελαντ

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-11

Οι τελευταίες στιγμές μιας όρκας που, ενώ είχε διασωθεί, το κύμα την ξέβρασε ξανά στην ακτή. Αργότερα, η νεκροψία στο άτυχο θηλαστικό έδειξε ότι ήταν άρρωστη, και ιδιαίτερα υποσιτισμένη. Η έρευνα δείχνει ότι οι όρκες στα ευρωπαϊκά ύδατα έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις απαγορευμένων χημικών ουσιών παγκοσμίως, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες αναπαραγωγής τους.

12. Αγοραστός Παπατσάνης

Νικητής στην κατηγορία «Φυτά και μύκητες»

Όλυμπος, Πιερία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-12

Η μαγεία ενός μανιταριού καθώς εκκρίνει τους σπόρους του στο δάσος. Ο Αγοραστός Παπατσάνης από την Ελλάδα, έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μανιτάρια, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να μην βραχεί ο εξοπλισμός του. Οι πολύχρωμες πινελιές προέρχονται από τη διάθλαση του φωτός που περνά μέσα από τα φορτωμένα με σπόρους ρεύματα αέρα και τη βροχή.

13. Μίκε Κοροστέλεφ, Ρωσία

Νικητής στην κατηγορία «Υποβρύχιες λήψεις»

Πάρκο Υγροβιότοπων ιΣιμανγκαλίσο, Νότια Αφρική

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-13

Επί δύο χρόνια, ο Μικέ Κοροστέλεφ επισκεπτόταν αυτή τη λίμνη στην Νότια Αφρική, προκειμένου οι ιπποπόταμοι να συνηθίσουν την βάρκα του. Για την συγκεκριμένη λήψη, που απαθανατίζει μια μαμά ιπποπόταμο με τα μικρά της, πέρασε μόλις 20 δευτερόλεπτα κάτω απτό νερό, σε ασφαλή απόσταση από τα ζώα.

14. Κνουτ-Σβερν Χορν, Νορβηγία

Νικητής στην κατηγορία «Αστική άγρια ζωή»

Βάριντα

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-14

Σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο αλιείας, ο Κνουτ- Σβερν Χορν περίμενε να νυχτώσει καθώς η οικογένεια των γλάρων φρόντιζε τα μικρά της. Ενώ πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, ο χαμηλός καλοκαιρινός ήλιος χτύπησε το παράθυρο από τα βόρεια, οξύνοντας τις σιλουέτες των πουλιών και προσφέροντας του την εικόνα που έψαχνε. Οι τριδάχτυλοι γλάροι συνήθως ζουν σε λόφους, ωστόσο, εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, η αναζήτηση τροφής οδηγεί τα τελευταία χρόνια ορισμένους από αυτούς πιο κοντά σε αστικά περιβάλλοντα.

15. Χοάν ντε λα Μάγια, Ισπανία

Νικητής στην κατηγορία «Υδροβιότοποι: Μεγάλη Εικόνα»

Ποταμός Σίλιγουαν, Τζακάρτα, Ινδονησία

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-15

Πλαστικά, γεωργικά λιπάσματα, απόβλητα από πόλεις και εργοστάσια: αυτά θα έβλεπε ένα πουλί πετώντας πάνω από τον μολυσμένο ποταμό Σίλιγουαν στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Αυτή την εικόνα θέλησε να καταγράψει και ο Χοάν ντε λα Μάγια από την Ισπανία, επιστρέφοντας στην περιοχή ξανά και ξανά μέχρι να βρει μια στιγμή όπου ο αέρας δεν θα ήταν θολός από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

16. Νικητής στην κατηγορία «Φωτορεπορτάζ»

Φερνάντο Κονσταντίνο Μαρτίνεζ Μπελμάρ, Μεξικό

Πααμούλ, Κιντάνα Ρόο

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-16

Μία νέα σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα εξυπηρετεί τους τουρίστες αλλά προκαλεί προβλήματα στα οικοσυστήματα του Νότιου Μεξικού, πρωταγωνιστεί στην φωτογραφία του Φερνάντο Κονσταντίνο Μαρτίνεζ Μπελμάρ.

17. Καρίν Άιγκνερ, ΗΠΑ

Νικήτριαστηνκατηγορία «Photojournalist Story Award – Portfolio»

Τέξας

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-17

Τα βραβεία στον West Texas Big Bobcat Contest, τον πιο ακριβοπληρωμένο διαγωνισμό κυνηγιού αρπακτικών στις ΗΠΑ, μπορούν να φτάσουν και τις 35 χιλιάδες δολάρια στις διάφορες κατηγορίες. Μία από αυτές τις κατηγορίες ανταμείβει τον κυνηγό της βαρύτερης αγριόγατας, για αυτό και οι συμμετέχοντες που απεικονίζονται στη λήψη της Καρίν Άιγνκερπεριμένουν στην ουρά για να ζυγίσουν τα θηράματά τους. Οι ΗΠΑ ανήκουν στις χώρες όπου, για ορισμένους, το κυνήγι άγριων ζώων είναι χόμπι, ενώ οι αγριόγατες (όπως και τα κογιότ) στο Τέξας δεν συμπεριλαμβάνονται στα άγρια είδη και το κυνήγι τους δεν απαγορεύεται από το νόμο. Μπορούν να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, με οποιοδήποτε μέσο, χωρίς περιορισμούς.

18. Λουκά Μελκάρν, Γαλλία

Νικητής στην κατηγορία «Ανερχόμενο αστέρι»

Εθνικός Δρυμός Βερκόρ

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-18

Για να καταφέρει αυτή τη λήψη, ο Λούκα Μελκάρν από τη Γαλλία έκανε σκι για έξι ώρες διασχίζοντας τον Εθνικό Δρυμό Βερκόρ, και στη συνέχεια πέρασε την κρύα νύχτα σε μια πρόχειρη κατασκευή των γαλλικών Άλπεων. Μόλις αντίκρυσε το θηλαστικό, ένα είδος κατσικιού των πάγων, χρειάστηκε να ξεπαγώσει το φακό της κάμερας του με την ανάσα του, πριν τραβήξει τη φωτογραφία.

19. Λόρεν Μπαλέστα, Γαλλία 

Μεγάλος νικητής Wildlife Photographer of the Year

Κατηγορία: «PortfolioAward»

Νήσος Πανγκατάλαν, Φιλιππίνες

Κάντε ένα διάλειμμα με τις πιο όμορφες φωτογραφίες ζώων για το 2023-19

Ο Λορέν Μπαλέστα, υδροβιολόγος και φωτογράφος, είναι μόλις ο δεύτερος συμμετέχων στο διαγωνισμό που έχει κερδίσει δύο φορές. Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην εξερεύνηση και καταγραφή των ωκεανών, στην συγκεκριμένη αποστολή στις Φιλιππίνες έψαχνε αυτό το σπάνιο ον που στα ελληνικά ονομάζεται ξιφόσουρο. Παρά την αγγλική του ονομασία (horseshoecrab), συγγενεύει περισσότερο με αραχνοειδή και σκορπιούς. Το αίμα του χρησιμοποιείται στην παραγωγή εμβολίων, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το είδος απειλείται με εξαφάνιση παρά το γεγονός ότι έχει επιβιώσει για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια. Η θάλασσα του Πανγκατάλαν, ωστόσο, είναι προστατευμένη, και απαγορεύεται η αλιεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT