Πώς και γιατί οι διάσημοι πουλούν ένα μέρος του εαυτού τους στη Meta

Πώς και γιατί οι διάσημοι πουλούν ένα μέρος του εαυτού τους στη Meta

Η Κένταλ Τζένερ, η Πάρις Χίλτον, ο Σνουπ Ντογκ και άλλοι, παραχώρησαν έναντι αδράς αμοιβής τα δικαιώματα χρήσης της ψηφιακής περσόνας τους στην αμερικανική εταιρεία για να μετατραπούν σε σταρ τεχνητής νοημοσύνης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον πασίδηλο ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που είναι σε θέση να μας δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να αναστήσουμε διάσημους νεκρούς. Πηγαίνοντας στο Character.AI εν προκειμένω, μπορείς να ανοίξεις έναν ωραιότατο διάλογο με τον Στίβεν Χόκινγκ, τον Σίγκμουντ Φρόυντ, ή και τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η αληθοφάνεια της τεχνητής προσωπικότητας πραγματικά εντυπωσιάζει, αλλά βέβαια, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε αγωνιωδώς τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σ’ ένα κόσμο που τα όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού θα θολώνουν όλο και περισσότερο. Με τους νεκρούς μπορεί επίσης τα πράγματα να είναι πιο εύκολα. Τι θα γίνει όταν μπορούμε να συνομιλούμε και να αλληλεπιδρούμε διαρκώς με αγνώστους, αλλά και με σταρ, σ’ ένα παράλληλο σύμπαν;

Ίσως το πιο συνετό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαζόμαστε για τις ακόμα πιο παράξενες εμπειρίες που θα ακολουθήσουν στην πορεία μας εντός της ανοίκειας κοιλάδας της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη έχουμε πάρει μια μικρή γεύση. Τον τελευταίο χρόνο ειδικά, όπου η έλευση του ChatGPT έχει φέρει μια επανάσταση στα τεχνολογικά πράγματα, οι ευκαιρίες πρωτόγνωρων εικονικών εμπειριών πολλαπλασιάζονται, καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες του Big Tech θέλουν να αξιοποιήσουν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, και ν’ ανέβουν στο κύμα παρουσιάζοντας νέες εφαρμογές, πριν να είναι αργά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η οποία προσπαθεί να ανταγωνιστεί την OpenAI, με το δικό της Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο, το Llama 2.

Έχοντας το προνόμιο να διαχειρίζεται τεράστια κοινωνικά δίκτυα, η Meta πειραματίζεται διαρκώς με νέες ψηφιακές εμπειρίες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία σύστησε στο κοινό μια χούφτα νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης για «όλη την οικογένεια των εφαρμογών και των συσκευών της». Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα νέα ήταν η προσθήκη 28 καινούργιων χαρακτήρων τεχνητής νοημοσύνης, με τους οποίους μπορεί οποιοσδήποτε να συνομιλεί στο WhatsAPP, στο Facebook, και το Instagram. Εδώ, οι διάσημοι είναι ολοζώντανοι, απλώς εσύ συνομιλείς με την ψηφιακή τους εκδοχή. Ανάμεσα στους 28 φρέσκους χαρακτήρες, είναι η Κένταλ Τζένερ της οικογένειας Καρντάσιαν, η οποία εμφανίζεται ως «Μπίλι», η βετεράνος σελέμπριτι Πάρις Χίλτον ως «Άμπερ», κι ο αγέραστος ράπερ Σνουπ Ντογκ, ως «Ντάντζεον Μάστερ». Καθένας τους έχει τη δική του προσωπικότητα, και δίνει απαντήσεις ανάλογα με τη ροή της συζήτησης. Ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας Ντουέιν Γουέντ, για παράδειγμα υποδύεται τον Βίκτορ, «έναν τριαθλητή Ironman, ο οποίος σας παρακινεί να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Information, ένα απ’ αυτά τα διάσημα πρόσωπα – που εικάζεται ότι είναι η Κένταλ Τζένερ – έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια απ’ τη Meta προκειμένου να αδειοδοτήσει την χρήση της εικόνας και της προσωπικότητάς του απ’ το τσάτμποτ τεχνητής νοημοσύνης. Παραπλήσιο ποσό φέρεται να έλαβαν και οι υπόλοιποι, για τις έξι ώρες δουλειάς στο στούντιο, ανάλογα πιθανώς με την φήμη και τους ακολούθους τους. Πολλοί αναλυτές βλέπουν πίσω απ’ την έντονη κινητικότητα της Meta, τη διακηρυγμένη φιλοδοξία του Ζάκερμπεργκ να κυριαρχήσει στην εικονική πραγματικότητα, την οποία έχει πατεντάρει ως «Το Metaverse». Η απόκτηση του δικαιώματος χρήσης των ψηφιακών άβαταρ διασήμων βασίζεται στην παραδοχή ότι οι ψηφιακές διασημότητες θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης προσέλκυσης χρηστών. Όπως και να το κάνουμε, τα να μπορείς έστω και εικονικά να φλερτάρεις ένα είδωλο σε ζωντανό χρόνο, και αυτό να σου αποκρίνεται, είναι τεράστιο θέλγητρο για τον καθένα.

Βέβαια, υπάρχει και η επικίνδυνη πλευρά. Είναι πιθανό στο μέλλον η Τζένερ να συνειδητοποιήσει ότι πούλησε φθηνά το ψηφιακό της άβαταρ, καθώς τα οφέλη, αλλά σίγουρα και τα μπερδέματα, αναμένεται να είναι κολοσιαία. Μπορεί ακόμα και να νιώσει εξαπατημένη, όπως η Σάλμα Χάγιεκ στο πρώτο επεισόδιο της έκτης σεζόν του Black Mirror, με τον τίτλο «Joan is awful». «Δεν υποδύομαι τον εαυτό μου, είμαι ο εαυτός μου», λέει το άβαταρ της Χάγιεκ στον προγραμματιστή που εποπτεύει τον κβαντικό υπολογιστή της αφήγησης, για να πάρει την απάντηση: «έτσι πιστεύεις γιατί σε προγραμμάτισαν να παίξεις τον εαυτό σου στο επίπεδό μας». Στην σειρά, οι άνθρωποι στρέφονται εναντίον των άβαταρ, όταν βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται αντικείμενο κατάφωρης εκμετάλλευσης. Ελλείψει κανόνων, στην πραγματικότητα η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και χαοτική. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Τομ Χανκς έγινε μάρτυρας μιας μη αδειοδοτημένης χρήσης προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης, ενός Deepfake μ’ άλλα λόγια, του εαυτού του. Όταν είδε μια διαφήμιση στο Instagram να χρησιμοποιεί το ζωντανό άβατάρ του διαμαρτυρήθηκε έντονα γράφοντας: «Προσοχή, πρόκειται για μια AI εκδοχή του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT