5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix

5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix

Από κωμωδίες καταστάσεων μέχρι σειρές για το κυνήγι των κατά συρροή δολοφόνων, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming διαθέτει υλικό που αξίζει πολλές επαναλήψεις

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθινόπωρο σημαίνει επιστροφή στο σπίτι, ραστώνη και χρόνος για τον εαυτό μας. Όλοι χρειαζόμαστε τρόπους για να ξεφύγουμε από τον τρομακτικό κύκλο ειδήσεων γύρω μας, επιστρέφοντας σε παλιές, γλυκές απολαύσεις που δεν έγιναν ποτέ ντεμοντέ. 

Για αυτό, λοιπόν, ετοιμάσαμε τη λίστα που ακολουθεί. Τι περιλαμβάνει; Πέντε θρυλικές σειρές, άλλες παλιότερες και άλλες πιο πρόσφατες, που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix ή να παρακολουθήσετε για πρώτη φορά, σε περίπτωση που σας ξέφυγαν μέσα στον καταιγισμό καινούριου περιεχομένου των τελευταίων χρόνων. 

Κάποιες από αυτές είναι παραγωγής της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming και κάποιες όχι – όλες όμως έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μικρή οθόνη.  

Stranger Things (2016-)

Ποτέ πριν η επιστημονική φαντασία δεν έχει υπάρξει τόσο φαν. Μετά την παράξενη εξαφάνιση ενός πιτσιρικά, του Γουίλ, και μιας σειράς παραφυσικών φαινομένων, μια παρέα εφήβων στο φανταστικό Χόκινγκ της Ιντιάνα, τη δεκαετία του ‘80, αποφασίζει να σώσει την ανθρωπότητα από μια σκοτεινή δύναμη η οποία εισβάλλει στη δική μας πραγματικότητα, μετατρέποντας της σε σκηνικό τρόμου. Περίπλοκο αλλά συναρπαστικό σενάριο, καταπληκτικές ερμηνείες, ευφάνταστα τεχνητά εφέ, και πολύ-πολύ χιούμορ την κατέστησαν (ήδη) κλασική, και μας σέρβιραν στο πιάτο μια ασυνήθιστη σάγκα επιστημονικής φαντασίας με στοιχεία τρόμου. Εφηβεία, role playing games, nerd κουλτούρα και νεανικοί έρωτες: για όλους όσοι δε θυμούνται εκείνη την εποχή ως την καλύτερη της ζωή τους, αυτή η σειρά ήρθε για να κάνει ξανά κουλ τις άβολες εφηβικές στιγμές.

5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix-1

Seinfeld (1989-1998)

Μία από τις πιο σημαντικές σειρές που είδε ποτέ η τηλεόραση, αυτή που έφερε την έννοια του sitcom (situation comedy) μαζικά στο σαλόνι μας. Μεταφερόμαστε στη μακρινή δεκαετία του ‘90, τότε που οι σειρές είχαν 23 επεισόδια, διαρκούσαν 22 λεπτά, είχαν γέλια κοινού, έλειπαν μη καυκάσιοι ή ομοφυλόφιλοι από το καστ, και η πολιτική ορθότητα ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό απ’αυτό που είναι σήμερα. Η θρυλική τετράδα του κωμικού Τζέρι Σάινφελντ, που υποδύεται τον εαυτό του, του δυσλειτουργικού κολλητού του, Τζορτζ, της πρώην φιλενάδας του και νυν partner in crime Ελέιν Μπένις, και του ξεκαρδιστικού γείτονα του Κρέιμερ απεικονίζουν ένα κόσμο ο οποίος μπορεί να έχει παρέλθει αλλά είναι τόσο απολαυστικός ώστε να ζεστάνει την ψυχή μας. Προς τιμήν της, η σειρά αψηφεί κάποιες κοινωνικές συμβάσεις – γάμος, οικογένεια – και μας συστήνει αυτούς τους χαρακτήρες οι οποίοι με όπλο τον σαρκασμό τους, δια χειρός Λάρι Ντέιβιντ, αρνούνται να ωριμάσουν. Μία συμπεριφορά τόσο εξοργιστική αλλά την ίδια ώρα τόσο ανακουφιστική.

5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix-2

Breaking Bad (2008-2013)

Εκείνο που σπρώχνει τον ευφυή αλλά όχι ιδιαίτερα φιλόδοξο χημικό Γουόλτερ Γουάιτ στην παρασκευή παράνομων ουσιών είναι η ανάγκη του να εξασφαλίσει μια οικονομική σταθερότητα για την οικογένεια του, όταν μαθαίνει ότι θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, η εξουσία η οποία συνοδεύει τη μεταμόρφωσή του στον «βαρόνο των ναρκωτικών» Χάιζενμπεργκ θα τον γλυκάνει, και η ηθική του πυξίδα, αποπροσανατολισμένη, θα συμπαρασύρει όποιον αγαπά και ό,τι πολυτιμότερο έχει. Η σειρά που συγκλόνισε όσο λίγες, σίγουρα δε θα καλμάρει την ψυχή όποιου την (ξανά)δει, αλλά θα μιλήσει στο είναι του, θίγοντας ό,τι πιο κεντρικό υπάρχει στην ανθρώπινη ύπαρξη: το γεγονός πώς οι πράξεις μας μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες, και πώς η κόλαση δεν είναι οι άλλοι, είμαστε εμείς, αν ξεχάσουμε την ανθρώπινη φύση μας – ή ίσως αν την αποδεχτούμε απόλυτα. Μέσα από τη σταδιακή καταβύθιση στο κακό, ο Βινς Γκίλιγκαν μας παρέδωσε μία από τις πιο εμβληματικές σειρές της τελευταίας 20ετίας.

5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix-3

BoJack Horseman (2014-2020)

Στην πιο ευφάνταστη σειρά κινουμένων σχεδίων συνυπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπόμορφα ζώα: Ο πρώην σταρ της τηλεόρασης, αλκοολικός, καταθλιπτικός αλλά οξυδερκής και αστείος BoJack Horseman, με σώμα ανθρώπου και κεφάλι αλόγου, περιβάλλεται από χαρακτήρες που προσπαθούν – μάταια – να τον βοηθήσουν. Στο σύμπαν του περιστρέφονται η Princess Carolyn, η γατόμορφη ατζέντισσα και on-off κοπέλα του, η Diane Nguyen, βιογράφος του και πιστή φίλη που παλεύει με τους δικούς της δαίμονες, ο Μr. Peanutbutter, ένα αισιόδοξο και απλοϊκό λαμπραντόρ και ο συγκάτοικος του Todd που μοιάζει να βρίσκεται στον δικό του κόσμο. Με ένα λαμπρό καστ, υφαίνεται ένα σύμπαν τόσο πλήρες που θα ήταν αδύνατον να υπάρξει σε μια παραδοσιακή σειρά. Η ιστορία του BoJack – η κακοποιητική μητέρα του, ο αλκοολικός πατέρας του, οι καταχρήσεις – όσο κι αν σκοτεινή κι αν μοιάζει, μας έχει χαρίσει ατόφιο γέλιο, ενώ προσφέρει την πλέον οξυδερκή παρατήρηση της ελαττωματικής μας φύσης.

5 θρυλικές σειρές που μπορείτε να δείτε ξανά στο Netflix-4

Mindhunter (2017-2019)

Δύο κύκλοι μοιάζουν λίγοι γι’αυτήν την ασυναγώνιστη σειρά που φέρει την υπογραφή του Ντέιβιντ Φίντσερ. Δυστυχώς, όμως, οι τίτλοι τέλους έχουν ήδη πέσει. Τι παρακολουθήσαμε όμως με κομμένη την ανάσα στην πρώτη και τη δεύτερη σεζόν; Τον Χόλντεν και τον Μπιλ, δύο πράκτορες του FBI, και μια ψυχολόγο, τη Γουέντι, να εξερευνούν το ανθρώπινο εγκληματικό μυαλό, ορίζοντας την έννοια του κατά συρροήν δολοφόνου, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Πώς το κάνουν αυτό; Αναζητούν, συναντούν και συνομιλούν με φρικτούς εγκληματίες καθώς εξιχνιάζουν περίπλοκες υποθέσεις γεμάτες τρομακτικές ιστορίες, εξετάζοντας τες υπό το πρίσμα της κοινωνικής θεωρίας και της συμπεριφορικής ψυχολογίας. Πρόκειται για μια σειρά που εμπνέεται από την ανακάλυψη της σκιαγράφησης του εγκληματικού προφίλ (criminal profiling) ενώ δε σε τραβάει μόνο για τη σεναριακή του δεξιοτεχνία, αλλά και για την πολυεπίπεδη περιγραφή των πρωταγωνιστών – αλλά και των εγκληματιών. Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο, θα σου πει. Διότι, τελικά, οι κατά συρροήν δολοφόνοι μας ιντριγκάρουν σαν εξωτικά πουλιά και είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουμε την απαραίτητη απόσταση από εκείνους· ο κίνδυνος να γίνουμε ένα από τα θύματά τους είναι πάντα υπαρκτός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT