6 ντοκιμαντέρ του Netflix με αληθινές ιστορίες εγκλημάτων

6 ντοκιμαντέρ του Netflix με αληθινές ιστορίες εγκλημάτων

Βαρόνοι του υπόκοσμου, κατά συρροήν δολοφόνοι που σόκαραν την υφήλιο και ισπανικές υποθέσεις οι οποίες παραμένουν άλυτες μέχρι σήμερα. Αυτή είναι μία χαρτογράφηση με μερικές από τις καλύτερες true crime σειρές-ντοκιμαντέρ της αμερικανικής πλατφόρμας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί το έγκλημα μας τραβά τόσο πολύ το ενδιαφέρον; Η εξήγηση είναι -το λιγότερο- πολύπλοκη. Η πιο αθώα απάντηση έχει να κάνει με την τάση αρκετών θεατών να συνδυάζουν με ευρηματικότητα στοιχεία τα οποία άλλοι αγνοούν, να σκαρφίζονται κάτι καινούριο όπως την επόμενη κίνηση ενός δράστη, και να γίνονται οι ίδιοι για μια στιγμή αληθινοί ντετέκτιβ. Η σκληρή, όμως, αλήθεια είναι πως το έγκλημα ασκεί μία μακάβρια γοητεία στους περισσότερους από εμάς.

Υποθέσεις που χαράχτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του υποκόσμου συνεχίζουν να μεταφέρονται με καταιγιστικούς ρυθμούς τηλεοπτικά και να «καταναλώνονται» με βουλιμία στις streaming πλατφόρμες. Μάλιστα, σκαρφαλώνουν πολύ συχνά στα top 10 με θαυμαστή ταχύτητα. Ακόμη όμως και αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την ημερομηνία της κυκλοφορίας τους, επανέρχονται στις προτιμήσεις του κοινού που αναζητά μερικές ακόμη στιγμές αδρεναλίνης. 

Κάποιες υποθέσεις παραμένουν άλυτες, άλλες μας συστήνουν χαρακτήρες που σπέρνουν ακόμη τον τρόμο. Γκάνκστερς, αγνοούμενοι, τηλεπερσόνες και serial killers πρωταγωνιστούν σε ντοκιμαντέρ που όσες φορές κι αν παρακολουθήσουμε, πάντα θα επιστρέφουν για να μας στοιχειώνουν. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Netflix.

Η Σύλληψη του Γκότι

Τρία επεισόδια για τον κόσμο του Τζον Γκότι, του διαβόητου αρχιμαφιόζου της Νέας Υόρκης, μόλις ανέβηκαν στο Netflix. Η σειρά-ντοκιμαντέρ που υπογράφουν οι δημιουργοί του «Fear City» παρουσιάζει μέσα από τις δύο πλευρές του νόμου, το πρωτοφανές κυνηγητό που εξαπέλυσε το FBΙ στα ίχνη του. Ο Γκότι άφησε το δικό του στίγμα στον κόσμο του αμερικάνικου εγκλήματος. Αρχειακό υλικό, ηχητικές κασέτες και συνεντεύξεις τόσο με πρώην μαφιόζους, όσο και με πράκτορες του FBI, σκιαγραφούν μια αγωνιώδη αναζήτηση με φόντο τα 80s.

Ποιος σκότωσε την Τζιλ Ντάντο;

Ο φόνος της Βρετανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Ντάντο το 1999, σόκαρε τον κόσμο και μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστος. Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έλαβαν χώρα ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξετυλίγεται ξανά στις οθόνες μας. Τρία επεισόδια για τη μυστηριώδη υπόθεση ανθρωποκτονίας απαρτίζουν μια σειρά ντοκιμαντέρ που ψηλαφεί εις βάθος ό,τι συνέβη στο «χρυσό κορίτσι» του BBC.

Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τεντ Μπάντι

Συνεντεύξεις, ηχητικά και αρχειακό υλικό ενώνουν τις ψηφίδες για αποκαλυφθεί το πορτρέτο του Τεντ Μπάντι, του μεγαλύτερου κατά συρροήν δολοφόνου των ΗΠΑ. Το διαστρεμμένο μυαλό του γοητευτικού φοιτητή νομικής που ομολόγησε δεκάδες φόνους, φωτίζεται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις τις οποίες έδωσε σε δημοσιογράφους το 1980, εν αναμονή της εκτέλεσης του.

Ο Αντεροβγάλτης

Ερευνητές και μάρτυρες αλλά και εκείνοι που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, πλάθουν ξανά την ιστορία του serial killer που έσπειρε τον τρόμο στη βόρεια Αγγλία των 70s. Η προσωπικότητα του χτίζεται μέσα από συνεντεύξεις, η κάθε μία από τις οποίες βάζει το δικό της λιθαράκι στη διαμόρφωση ενός «σύγχρονου Τζακ Αντεροβγάλτη». Οι φόνοι 13 γυναικών στο δυτικό Γιορκσάιρ και στο Μάντσεστερ μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Ποιος ήταν τελικά ο Πίτερ Σάτκλιφ;

Πού είναι η Μάρτα;

Όταν η έφηβη Μάρτα εξαφανίστηκε στην Ισπανία το 2009, η υπόθεση της έγινε πρωτοσέλιδο. Σήμερα μοιάζει να μην έχει κλείσει ακόμη. Πρόσωπα που εμπλέκονται στα γεγονότα μιλούν στην κάμερα του ντοκιμαντέρ και θυμούνται από την αρχή βήμα-βήμα τις κινήσεις τους τη μοιραία ημέρα. Τι έκαναν οι ύποπτοι; Γιατί άλλαζαν οι καταθέσεις ξανά και ξανά και, το σημαντικότερο, πού βρίσκεται η Μάρτα;

Οι φόνοι της Αλκάσερ

Στις 13 Νοεμβρίου 1992 τρεις φίλες από την Αλκάσερ, μια περιοχή δίπλα στη Βαλένθια εξαφανίζονται. Εκείνο το απόγευμα οι Τόνι, Μίριαμ και Ντεζιρέ έκαναν ωτοστόπ για να βγουν σε μια ντίσκο. Σύντομα η εξαφάνιση τους θα μετατρεπόταν σε μία τηλεοπτική μάχη εθνικής εμβέλειας. Τα φώτα των εκπομπών, οι κάμερες που κατέγραφαν τις αντιδράσεις της οικογένειας και τα στοιχεία που οδήγησαν σε μια αγωνιώδη αναζήτηση των ενόχων, διαμόρφωσαν μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις στην ιστορία της Ισπανίας. Εμπλεκόμενοι στα γεγονότα καταζητούνται ακόμη και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT