Fargo: Είδαμε πρώτοι τα νέα επεισόδια της καθηλωτικής πέμπτης σεζόν

Fargo: Είδαμε πρώτοι τα νέα επεισόδια της καθηλωτικής πέμπτης σεζόν

Επιστροφή στο σκοτεινά χιουμοριστικό σύμπαν των Αδερφών Κοέν δια χειρός Νόα Χόλεϊ για έναν από τους καλύτερους -ή μήπως τον καλύτερο κύκλο;- της τηλεοπτικής ανθολογίας

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνεις στον χορό περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Πρέπει λοιπόν να το σκεφτώ καλά και να είμαι σίγουρος ότι αξίζει να ακολουθήσει τα 41 επεισόδια που έχουν προηγηθεί. Δε θέλω να προσπαθήσω να κάνω άλλη μια [σεζόν] αν δεν αισθανθώ ότι “πρέπει να το κάνουμε αυτό, είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής”». Αυτό είχε δηλώσει ο Νόα Χόλεϊ όταν πριν από σχεδόν τρία χρόνια ρωτήθηκε αν σκόπευε να επιστρέψει με μία πέμπτη σεζόν «Fargo». 

Ως τον Οκτώβριο του 2022 ήταν πανέτοιμος να ξεκινήσει τα γυρίσματα και σε λίγες μέρες, σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο πέμπτος κύκλος της τηλεοπτικής ανθολογίας που εμπνεύστηκε ο Χόλεϊ από την ομότιτλη ταινία και το σύμπαν των αδερφών Κοέν είναι έτοιμος να κάνει πρεμιέρα στις οθόνες μας. Και, αν κρίνουμε από τα πρώτα τρία επεισόδια, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να αναδειχθεί ίσως η καλύτερη σεζόν της σειράς ως τώρα – είναι πολύ πιθανό τελικά να «τερματίσει» πίσω από τη δεύτερη, η οποία, κατά κοινή ομολογία, παραμένει αξεπέραστη. 

Ο Χόλεϊ πετυχαίνει ξανά μια συναρπαστική ισορροπία ανάμεσα στον σοκαριστικό τρόμο, την παραλυτική αγωνία και το απελευθερωτικό χιούμορ. Οι εναλλαγές των σκηνών και των συναισθημάτων κάνουν τη βόλτα με το τρενάκι του τρόμου να μοιάζει με περίπατο στο πάρκο και είναι εντυπωσιακό τελικά πόση αδρεναλίνη μπορεί κανείς να αισθανθεί καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού του μπροστά στην τηλεόραση. 

Fargo: Είδαμε πρώτοι τα νέα επεισόδια της καθηλωτικής πέμπτης σεζόν-1

Εδώ, μάλλον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το «Fargo» είναι από τις λίγες τηλεοπτικές σειρές που θα έπρεπε να είχε κανείς τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει σε πολύ μεγάλη, κινηματογραφική ενδεχομένως οθόνη. Το σενάριο είναι λιγότερο ευφάνταστο από προηγούμενες σεζόν, δε φιλοσοφεί σε βάθος την ανθρώπινη κατάσταση, αλλά χαίρεται το χάος που δημιουργεί, το οποίο, ας το παραδεχτούμε, είναι ο πυρήνας του «Fargo». 

Αυτή η σεζόν επενδύει αφενός στους διαλόγους, που -παρά τη βαριά προφορά των μεσοδυτικών πολιτειών- μοιάζουν με ένα απολαυστικό ταξίδι από τελεία σε τελεία, ακούγονται σαν μελωδία ανάμεσα στους πυροβολισμούς και τις κραυγές πόνου, και αφετέρου στις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Τις εντυπώσεις αυτή τη φορά κλέβει επάξια η Τζούνο Τεμπλ, η οποία ήρθε με φόρα από τη μεγάλη επιτυχία του «Ted Lasso» να αναλάβει τον κεντρικό ρόλο της Ντόροθι (Ντοτ) Λάιον, μιας κατά τα φαινόμενα (που, ναι, απατούν) συνηθισμένης χαρωπής νοικοκυράς που ζει με τον αφοσιωμένο σύζυγό της, που τη λατρεύει, και την κόρη της, που είναι το επίκεντρο της καθημερινότητάς της. Είναι η γελαστή μαμά που το πρωί ετοιμάζει φρεσκοψημένα μπισκότα για το πρωινό, πακετάρει κολατσιό και ετοιμάζει με φροντίδα το μεσημεριανό και το δείπνο, πλέκει στο καλόγουστο σαλόνι, συμμετέχει στο σχολικό συμβούλιο, φτιάχνει κολοκύθες για το Χαλογουίν. 

Όταν όμως αυτή η φιλήσυχη γυναίκα μπλέκει αθελά της σε μια συμπλοκή στη συνέλευση του σχολείου και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα όπου της παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι από απρόσμενες εξελίξεις που την οδηγεί πίσω σε μια ζωή από την οποία νόμιζε ότι είχε ξεφύγει. 

Και αυτή η χαριτωμένη μικροαστή, αποφασισμένη να διαφυλάξει την οικογενειακή ηρεμία και την προσωπική ελευθερία της, μεταμορφώνεται σε μια τίγρη που συνδυάζει την εφευρετικότητα του Μακγκάιβερ, τη δύναμη κρούσης του Ράμπο και την πονηριά του «μόνου στο σπίτι» Κέβιν Μακάλιστερ.

Την ημέρα που δύο ύποπτοι τύποι μπουκάρουν στο σπίτι της και έπειτα από μια απολαυστική μάχη που περιλαμβάνει ένα κουβάρι μαλλί πλεξίματος, μια λακ και έναν αναπτήρα, ξεκινά μια φρενήρης αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν στο χάος. 

Τα νήματα κινεί από τη Βόρεια Ντακότα ο σερίφης Ρόι Τίλμαν, ο οποίος αναζητά την Ντοτ επί σχεδόν μια δεκαετία, για να του ξεπληρώσει ένα πολύ βαρύ χρέος. Τον πομπώδη, βίαιο, μισογύνη σερίφη, που δεσμεύεται όπως λέει μόνο από «το αίμα, την παράδοση και το καθήκον» και επιβάλει τον νόμο με τη βοήθεια πιστών συντρόφων σε μια ιεραρχία που θυμίζει μαφία υποδύεται ο Τζον Χαμ – μάλλον στον καλύτερό του ρόλο μετά από αυτόν του Ντον Ντρέιπερ στο Mad Men. Ο Χαμ φέρνει στον ρόλο στιβαρότητα, βαναυσότητα, αλαζονεία, θρασύτητα και μικρές απαραίτητες δόσεις ανοησίας.

Η Τεμπλ είναι πραγματικά μια αποκάλυψη σε ό,τι αφορά την γκάμα της υποκριτικής της ικανότητας, καθώς η ερμηνεία της μοιάζει με μια άψογη χορογραφία πάνω σε ένα χαλί Twister παγιδευμένο με νάρκες και δολοφονικές παγίδες, καθώς μεταμορφώνεται από ανέμελη νοικοκυρά, φροντιστική σύζυγος και τρυφερή μητέρα σε μια δολοφονική μηχανή.

Το καστ συμπληρώνουν η Τζένιφερ Τζέισον Λι, ο Τζο Κίρι, η Ρίτσα Μουρτζάνι, ο Σαμ Σπρούελ, σε δεύτερους ρόλους που εμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι σχέσεων και συναντήσεων που εξυφαίνουν σιγά-σιγά ένα δίχτυ που κυκλώνει τους πρωταγωνιστές και το οποίο ο Χόλεϊ μετατοπίζει συνεχώς ώστε κανείς να μην αισθάνεται ασφαλής.

Infο: Ο πέμπτος κύκλος του Fargo θα κάνει πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο αποκλειστικά στην Cosmote TV την Τετάρτη 22/11 στις 22.00. Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE SERIES HD, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς, θα διατίθεται για θέαση οποιαδήποτε στιγμή στον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT