Από τον Αϊνστάιν στη Μαρίνα Σάττι

Ακούμε αγαπημένα κομμάτια του ’23, προσπαθώντας να βρούμε ποιο μουσικό είδος σημάδεψε τη χρονιά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε το παρόν ούτε το μέλλον», λέει ο Ντίλαν σε μια παλιά συνέντευξή του στο Rolling Stone. «Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το παρελθόν – και το κάνουμε συνέχεια». Η σοφία της φράσης επαληθεύεται στην πρόσφατη λίστα του εν λόγω περιοδικού με τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ενώ η αντίστοιχη λίστα του 2010 έφερνε τον Έρικ Κλάπτον στην 4η θέση, η φετινή τον κατεβάζει στην 35η, πριμοδοτώντας γυναίκες, έγχρωμους και πάσης φύσεως «αδικημένους». Το παρελθόν φιλτράρεται από την πολιτική ορθότητα της εποχής, για ακόμα μία φορά.

Με το παρόν τι γίνεται; Σε ένα τεύχος αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου, ακούω αγαπημένα κομμάτια του ’23, προσπαθώντας να βρω ποιο μουσικό είδος σημάδεψε τη χρονιά. Κανένα! Επίσης, με τόσες αναβιώσεις, τόσες επανακυκλοφορίες, επετείους και φόρους τιμής, οι εποχές μπερδεύονται στο κεφάλι μου, μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη, ανακατεύονται σαν τράπουλα. Φέτος άκουσα ΛΕΞ μαζί με Αλεξίου. Άκουσα ένα νέο τραγούδι των Μπιτλς. Διασκέδασα σε live του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Είδα το μέλλον στα μάτια του Πίτερ Γκάμπριελ, έκλεισα εισιτήριο για Pulp, συγκινήθηκα με τους Blur και αγάπησα τους Italia 90, μια φρέσκια ποστ πανκ μπάντα που ακούγεται σαν παλιά. Λένε πως η αξία ενός καλλιτέχνη φαίνεται στον χρόνο. Τείνω να πιστέψω ότι η αξία του χρόνου φαίνεται στους καλλιτέχνες. 

Σε ένα τεύχος αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου, ακούω αγαπημένα κομμάτια του ’23, προσπαθώντας να βρω ποιο μουσικό είδος σημάδεψε τη χρονιά.

Η μουσική των ’20s αποτελεί την πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι ο χρόνος είναι σχετικός, όπως απέδειξε ο Αϊνστάιν, ότι το παρελθόν αλλάζει, όπως είπε ο Ντίλαν, και ότι «σταματήσανε τα ρολόγια», όπως επιβεβαιώνει η Μαρίνα Σάττι στο Tucutum.

Από τον Αϊνστάιν στη Μαρίνα Σάττι-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ

Διονύσης Σαββόπουλος – Ο χρονοποιός (1999)

Πέρα από το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για την αλλαγή του χρόνου (Πρωτοχρονιές του Ραδιοφώνου), ο Χρονοποιός περιλαμβάνει επίσης το τελευταίο αριστούργημα του Σαββόπουλου (Το φως στις 10 π.μ.), καθώς και το διαχρονικό Σου μιλώ και κοκκινίζεις, που μετά τη διασκευή του Χαρούλη απέκτησε νέα ζωή. Δίσκος για όλη την οικογένεια, με ακουστικά όργανα και σπιτική ζεστασιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT