Η βαριά φορολογία είναι κίνδυνος για τα κατοικίδια. Τι θα κάνουμε για αυτό;

Η βαριά φορολογία είναι κίνδυνος για τα κατοικίδια. Τι θα κάνουμε για αυτό;

Για κάποια πράγματα δε φτάνει μόνο η δική μας θέληση, χρειάζεται και κρατική βούληση για να δουλέψουν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ζώα. Νομίζω μάλιστα ότι, αν κάναμε μια έρευνα ανάμεσα στους εν ενεργεία πολιτικούς, θα ανακαλύπταμε πολύ φτωχά ποσοστά συμμετοχής στην κατοχή κατοικιδίων. Αν συνέβαινε το αντίθετο, θα μας είχαν ήδη ζαλίσει με φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, παρέα με τα ζώα τους – πόσες τέτοιες έχετε άραγε συναντήσει στις καθημερινές σας περιηγήσεις στα TikTok, Instagram και συναφή;

Ξέρω όμως ότι, αν και τα ζώα δεν ψηφίζουν, ψηφίζουν οι κηδεμόνες τους. Και κατά κάποιον τρόπο επιβάλλουν τη βουλή τους (όπου βουλή ίσον επιθυμία/βούληση, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις).

Πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή μια κουβέντα που είχα με μια εθελόντρια κτηνίατρο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας, θίξαμε από αυτή τη στήλη το ζήτημα της πολύ υψηλής φορολογίας στα κτηνιατρικά φάρμακα και υπηρεσίες. Το άρθρο διαβάστηκε από τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου, που κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης.

Δεν θα σας κουράσω με την τυπική φρασεολογία της ανταλλαγής ερωταποκρίσεων στη Βουλή των Ελλήνων. Θα σας πω μόνο ότι το υπουργείο παραδέχεται ευθέως ότι και η φορολογία είναι πολύ υψηλή και οι εισαγωγές κτηνιατρικών σκευασμάτων «αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, πολλά από τα οποία περιέχουν απαγορευμένες από την ΕΕ ουσίες» παρουσιάζουν έξαρση, με αποτέλεσμα όχι μόνο πολλά ζώα να παραμένουν ανεμβολίαστα και χωρίς θεραπεία, αλλά να παρατηρούνται ήδη και οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στη μικροβιακή αντοχή. Με άλλα λόγια, κάποιοι ιδιοκτήτες αφήνουν τα ζώα τους απροστάτευτα στις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με ένα εμβόλιο και κάποιοι άλλοι τελούν υπό την ψευδαίσθηση ότι τα προστάτευσαν αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν καταφέρει και το ακριβώς αντίθετο.

Τι μας λέει ο υφυπουργός; Ότι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και κυρώσεις θα ρυθμιστούν ξανά με σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο αυστηροί και η διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμάκων να αναχαιτιστεί κάπως.

Τι δεν μας λέει; Μέσα στις δύο σελίδες της μακροσκελούς απάντησης, το αίτημα για φτηνότερα φάρμακα και υπηρεσίες, με μείωση της φορολογίας, παραμένει αναπάντητο. Άλαλα τα χείλη των αρμοδίων για τον ΦΠΑ 24%, πέρα από μια τυπική διαπίστωση ότι είναι όντως πολύ υψηλός και «επιβαρύνει σημαντικά το κόστος στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών». Στον κόσμο της Πολιτικής, η αποφυγή της απάντησης είναι άρνηση στην ερώτηση. Αυτό τουλάχιστον το ξέρουμε καλά.

Ναι, είναι θετικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση θίγει ένα ζήτημα που οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν και ζητούν τα ρέστα από τους κτηνιάτρους για το υψηλό κόστος πρόληψης και θεραπειών. Είναι θετικό, γιατί μεταφέρει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν: στην εφαρμογή της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής. Από αυτή την άποψη είναι ένα πρώτο βήμα. Θα αρκεστούμε σ’ αυτό; Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Μπορείτε όμως εσείς. Η βουλή των ζώων είναι η ψήφος των κηδεμόνων τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT