H σειρά που αποκωδικοποιεί (;) το μυστικό της ζωής

H σειρά που αποκωδικοποιεί (;) το μυστικό της ζωής

Η τέταρτη σεζόν του True Detective μάς μεταφέρει στο απόλυτο σκοτάδι του Αρκτικού Κύκλου, ξαναδίνοντας νόημα σε αυτό το τηλεοπτικό πρότζεκτ που έμοιαζε να έχει χάσει τον δρόμο του

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτρόπαιοι φόνοι, σίριαλ κίλερ, ειδεχθή εγκλήματα. Οι υποθέσεις που απασχολούν τους πρωταγωνιστές του True Detective αποτελούν κυρίως μια αφορμή για υπαρξιακές αναζητήσεις – σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον Ραστ Κόουλ (Μάθιου Μακόναχι) από τον πρώτο κύκλο να τσαλακώνει κουτάκια μπίρας ενώ φιλοσοφεί στα όρια του νιχιλισμού. Στην τέταρτη σεζόν τώρα, οι ντετέκτιβ προσπαθούν να εξιχνιάσουν ένα σκοτεινό και μυστηριώδες έγκλημα σε μια απομονωμένη άκρη της Γης. Σε πρώτο επίπεδο, αφού σε δεύτερο αναζητείται η λύση στο μυστήριο της ζωής.

Το True Detective: Night Country ήταν, λοιπόν, μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές της χρονιάς. Οι διαφορές από το παρελθόν είναι εμφανείς, λειτουργούν όμως ως ευχάριστη έκπληξη: για πρώτη φορά οι ντετέκτιβ είναι γυναίκες, με την Τζόντι Φόστερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια σπάνια αλλά καθηλωτική τηλεοπτική ερμηνεία, ενώ τη σκυτάλη για το σενάριο και τη σκηνοθεσία πήρε η Ίσα Λόπεζ από τον δημιουργό της σειράς Νικ Πιτσολάτο. Η 43χρονη Μεξικανή θέλησε η νέα σεζόν να διαδραματίζεται σε μια πόλη της Αλάσκας, όταν η πολική νύχτα βυθίζει την περιοχή στο σκοτάδι για δύο ολόκληρους μήνες. Η κάμερα εστιάζεται στις ιστορίες των αυτόχθονων Ινουίτ γυναικών, ρίχνοντας φως σε μια υπόθεση γυναικοκτονίας αλλά και στην εξαφάνιση οκτώ ερευνητών ενός επιστημονικού σταθμού. Τι ακριβώς έκαναν εκεί οι τελευταίοι; Είχαν εγκατασταθεί για να αποκωδικοποιήσουν τo DNA ενός αρχαίου μικροοργανισμού το οποίο κρύβει το μυστικό για την αθανασία.

Οι συμβολισμοί είναι πλούσιοι και οι αντιθέσεις συνεχείς: ζωή και θάνατος, φως και σκοτάδι, επιστήμη και θρησκεία, πραγματικότητα και μεταφυσικά στοιχεία, πατριαρχία και φεμινισμός, το αρχέγονο και το σύγχρονο, η φύση και ο άνθρωπος που την καταστρέφει. «Νομίζω ότι ο κόσμος γερνάει, και αυτό εδώ το μέρος είναι το σημείο όπου το ύφασμα που τον συγκρατεί έχει ξηλωθεί στις ραφές του», λέει σε ένα σημείο η «σοφή» του χωριού που επικοινωνεί με τους νεκρούς. Για μένα πάλι, το True Detective: Night Country δίνει την απάντηση σχετικά με το μυστήριο της ζωής στη σκηνή όπου τα άψυχα, παγωμένα σώματα των επιστημόνων μεταφέρονται για να εξεταστούν, με ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι των Beach Boys να λειτουργεί ως η απόλυτα παράδοξη μουσική υπόκρουση –γιατί, τελικά, η ερμηνεία και η αλήθεια βρίσκονται στα μάτια του θεατή.

Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Κάλι Ρις, Φιόνα Σο, Κρίστοφερ Έκλεστον
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 92%
Η σειρά προβάλλεται στο Novacinema 4 και on demand στην πλατφόρμα της ΕΟΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT