Αυτή είναι η πιο παράξενη τουαλέτα μπαρ στην Αθήνα

Αυτή είναι η πιο παράξενη τουαλέτα μπαρ στην Αθήνα

Στο Βενιαμίν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δε βλέπεις τίποτα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετοιμάζεις τίποτα αυτές τις μέρες;», με ρωτάνε κάθε τόσο φίλοι και γνωστοί. Είναι μια ερώτηση που δέχονται όλοι οι δημοσιογράφοι, την οποία απαντάω πάντα με χαρά, ίσως και με μια διάθεση αυτοπροβολής. Αυτή την εβδομάδα, όμως, δεν έλεγα σε κανέναν τι ετοιμάζω. Το έκρυβα. Αισθανόμουν λίγο άβολα με το γεγονός ότι έγραφα για μια τουαλέτα, εγώ, ένας άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών. «Είναι μια βρώμικη δουλειά, που κάποιος πρέπει να την κάνει» έλεγα μέσα μου, σφίγγοντας τα δόντια.

Πέρα από την πλάκα, η τουαλέτα του καφέ-μπαρ Βενιαμίν στο Παγκράτι αξίζει σίγουρα μια αναφορά. Καταρχάς, για να μπεις, πρέπει πρώτα να ανοίξεις μια πόρτα ασανσέρ. Κατά δεύτερον, πλένοντας τα χέρια στο νιπτήρα, κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δε βλέπεις τίποτα! Ή βλέπεις τον απέναντι. Αυτόν δηλαδή που έχει μόλις βγει από τη διπλανή τουαλέτα και που, ποιος ξέρει, μπορεί να αποδειχτεί ο έρωτας της ζωής σου, επαληθεύοντας το ρομαντικό «I’ll be your mirror» των Velvet Underground.

Η έμπνευση πίσω από την επιλογή

Αυτή είναι η πιο παράξενη τουαλέτα μπαρ στην Αθήνα-1

«Οι πόρτες ήταν του προηγούμενου μαγαζιού», εξηγεί ο Δημήτρης Τσιάκκας, βασικός ιδιοκτήτης του Βενιαμίν. «Τις επανασχεδιάσαμε ανοίγοντας μια παραλληλόγραμμη τρύπα στη μέση, ώστε να μοιάζουν με πόρτες ασανσέρ. Στη συνέχεια βρήκαμε μια παλιά επιγραφή ανελκυστήρων που γράφει “κατ/νος”, δηλαδή “κατειλημμένος”. Έτσι λοιπόν, όταν η τουαλέτα είναι κατειλημμένη, ανάβει η φωτεινή επιγραφή!». Όσο για την ιδέα του «καθρέφτη», του ήρθε από ένα αθηναϊκό κλαμπ που είχε επισκεφτεί το 2004. «Δεν κάναμε ακριβώς το ίδιο, αλλά ναι, η αρχική έμπνευση προέρχεται από εκεί».

Αυτή είναι η πιο παράξενη τουαλέτα μπαρ στην Αθήνα-2

Οι περισσότεροι επιστρέφουν από την τουαλέτα του Βενιαμίν στον κυρίως χώρο και στην παρέα τους με ένα συνωμοτικό χαμόγελο. Προ ημερών ένας κύριος ανέβηκε, είδε την πόρτα και δεν κατάλαβε ποτέ ότι απλά πρέπει να την ανοίξει. Κατά τα άλλα, το εφέ του ανύπαρκτου καθρέφτη προκαλεί και πιο έντονες αντιδράσεις: «Έχει τύχει να ακούσουμε γέλια, επιφωνήματα, ακόμα και ουρλιαχτά. Αλήθεια! Μια κοπέλα ανέβηκε να πάει τουαλέτα και επέστρεψε άσπρη, σοκαρισμένη. Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και δεν είδε το είδωλό της… Ευτυχώς, δε σταμάτησε να έρχεται στο μαγαζί (γέλια)».

Το Βενιαμίν άνοιξε στα τέλη του 2022. Όπως μου εξηγεί ο Δημήτρης, το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι στην οικογένειά του είναι ο μεγαλύτερος, αλλά και αυτός που δε μεγάλωσε ποτέ. «Κυρίως όμως μας άρεσε γιατί ήταν εύηχο». Πρόκειται για ένα day & night στέκι, που σερβίρει καφέδες, ποτά, brunch και μεζέδες, τόσο πάνω στη χαλαρή πλατεία Μεσολογγίου, όσο και στον εσωτερικό χώρο με τα τραπέζια και την μπάρα.

Ιστορίες για τουαλέτες

Αυτή είναι η πιο παράξενη τουαλέτα μπαρ στην Αθήνα-3

Το θέμα μας όμως εδώ είναι η τουαλέτα. Ρωτάω το Δημήτρη ποιες άλλες τουαλέτες μπαρ ξεχωρίζει στην Αθήνα. «Θυμάμαι στο Ρομάντσο μια πολύ ωραία. Επίσης, στο Τσιν Τσιν στα Εξάρχεια είχαν βάλει μια κολόνια Μυρτώ λεμόνι. Το άρωμα αυτό με συνέδεσε με την παιδική μου ηλικία… Γενικώς η τουαλέτα μπορεί να θεωρείται ασήμαντη, αλλά φανερώνει πολλά για ένα μαγαζί. Είναι δείγμα της υγιεινής και της αισθητικής του».

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι ιδιοκτήτες επενδύουν χρόνο, χρήμα, σκέψη και δημιουργικότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα: Το μυαλό μου πηγαίνει στις ροζ τουαλέτες του Third Place στην Απόλλωνος, στον πολύ ιδιαίτερο νιπτήρα του Άστερ στα Πετράλωνα και στον άνετο, φωτεινό χώρο του Kick στην Κυψέλη. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται και τις τουαλέτες του μπαρ Άνθρωπος στο Μεταξουργείο, όπου η πόρτα ανοιγόκλεινε με ένα κάθετο χοντρό φερμουάρ.

Προς το τέλος της κουβέντας μας, ο Δημήτρης μου διηγείται εν συντομία το βιογραφικό του, που εξηγεί το δημιουργικό του μεράκι: «Σπούδασα interior design στη σχολή Βακαλό. Στη συνέχεια έφυγα για Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκα σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Γυρίζοντας στην Αθήνα το 2015, δούλεψα στην εστίαση και παράλληλα σε ένα εργαστήριο ειδικών εφέ και ειδικών κατασκευών. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχα, ήταν κινηματογραφικό: Φτιάξαμε ειδικές κατασκευές για την ταινία του Κρόνενμπεργκ «Εγκλήματα του Μέλλοντος». Όπως π.χ. μια καρέκλα στην οποία κάθισε ο Βίγκο Μόρτενσεν. Επικεφαλής του πρότζεκτ ήταν ο Γιώργος Κουμπούλης. Για το Βενιαμίν, που κατά κάποιον τρόπο είναι η περίληψη όσων έχω κάνει ως τώρα, δουλέψαμε πάλι μαζί με το Γιώργο. Τόσο στην πρώτη κατασκευή του μαγαζιού, όσο και στην ανακαίνιση, που έγινε πρόσφατα και ήταν απαραίτητη για συγκεκριμένους λόγους».

Επόμενος στόχος των δύο φίλων τώρα, είναι η Zero Guild. Μια εταιρία σχεδιασμού και ειδικών κατασκευών που για την ώρα υπάρχει μόνο στο μυαλό τους, αλλά σύντομα θα αποκτήσει δική της ζωή και δικά της γραφεία. Ανυπομονώ να επισκεφτώ την τουαλέτα.

Βενιαμίν, Πλατεία Μεσολογγίου 5, Παγκράτι. Τηλ. 210-7298038 @veniamin.ath

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT