Netflix: 6 διάσημα βιβλία που έγιναν ταινίες και σειρές

Netflix: 6 διάσημα βιβλία που έγιναν ταινίες και σειρές

Αν θέλετε να συνδυάσετε λογοτεχνία και οθόνη, ακολουθούν μερικές επιλογές που θα σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι, αρκετές από τις επιλογές που συγκεντρώσαμε γι’αυτούς που απολαμβάνουν τις μεταφορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αναγνώστες περιέχουν άγριους φόνους και αέρα μυστηρίου. Ωστόσο, και οι έξι σειρές και ταινίες που επιλέξαμε έχουν λόγο ύπαρξης: ένας σήριαλ κίλερ που λατρεύει τις γυναίκες, μια παρέα αγοριών που κατηγορείται για φόνο, το πιο αψεγάδιαστο στέλεχος επιχειρήσεων που αλλάζει ταυτότητα όταν πέφτει η νύχτα. Δεν είναι εύκολο πράγμα να αναπαριστάς οπτικά κάτι που συγκλόνισε με τις λέξεις, και όμως οι παρακάτω ταινίες και σειρές το καταφέρνουν με εξαιρετική επιτυχία.

You

Στα πρώτα καρέ της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς «You», μεταφορά μπεστσέλερ βιβλίου της Κάρολαϊν Κέπνες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο χαρακτήρας του Γουίλ ερωτεύεται· κεραυνοβόλα. Θέλει να μάθει τα πάντα γι’αυτήν. Θέλει να την καταλάβει. Θέλει να της δώσει όσα ονειρεύεται και να την κάνει δική του. Ρομαντικό; Κρατήστε την αναπνοή σας. Πότε ο υγιής ενθουσιασμός ενός love at first sight γίνεται εμμονή; Σε ένα από τα πιο διεστραμμένα σενάρια που έχει δει ποτέ η μέινστριμ τηλεόραση, βλέπουμε έναν μετά τον άλλον τους φίλους, γνωστούς, πρώην εραστές του ερωτικού ενδιαφέροντος του Γουίλ να δολοφονούνται, με αρκετά ευφάνταστους τρόπους. Και δε θα μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού.

Δεκτό, δεν είναι ποιοτική τηλεόραση, αλλά η μελέτη του μυαλού ενός ψυχοπαθή που καταφέρνει να κρύβεται στο πλήθος και να «περνάει» ως αθεράπευτα ρομαντικός, το κάνει εξαιρετικό υποψήφιο για binge watching. Ομολογουμένως, είναι μια σειρά που τρυπώνει στο μυαλό σου και καταρρίπτει αρκετούς μύθους για τον έρωτα. Δείτε το σαν το αντίδοτο του χολιγουντιανού χάπι έντινγκ.

Perfume

Το εξαιρετικό βιβλίο του Πατρίκ Ζισκίντ «Το άρωμα» (εκδ. Ψυχογιός) πέρασε στη μεγάλη οθόνη το 2006 και αντιμετώπισε χλιαρές κριτικές. Η γερμανική σειρά που προβάλλεται στο Νέτφλιξ είναι μεν εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα, ωστόσο η δράση μεταφέρεται στο σήμερα, κρατώντας μια χαλαρή σύνδεση με το αρχικό κείμενο. Ναι, όπως και στο βιβλίο, ένας άνδρας, εμμονικός με το απόλυτο άρωμα, σκοτώνει γυναίκες για να παγιδεύσει την ουσία τους, αλλά αυτή τη φορά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός.

Μια τραγουδίστρια βρίσκεται νεκρή, με τις μασχάλες της και τα γεννητικά της όργανα να λείπουν, υπονοώντας ότι από εκεί εκλύεται το άρωμά της. Μια παρέα από νέους είναι ύποπτη, καθένας από τους οποίους έχουν τη δική τους διαστροφή – ποιος όμως διαπράττει αυτόν και τους επόμενους φόνους; Γρήγορη δράση, αστυνομική έρευνα, μπόλικο μυστήριο και ακραίες συμπεριφορές συνθέτουν ένα περίπλοκο ψηφιδωτό που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

Η εμβληματική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ δεν παύει να μας μαγεύει. Με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον, τον Τζουντ Λο, την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, είναι σαν να βλέπουμε μια βόμβα να εκρήγνυται σε αργή κίνηση. Κάπως ανίδεοι, γνωρίζουμε ένα μάστερ της υποκριτικής, τον νεαρό Ρίπλεϊ να δέχεται να βρει τα ίχνη ενός εύπορου κακομαθημένου νεαρού για χάρη του ανήσυχου πατέρα του. Η συνέχεια γνωστή: και για όσους δεν την γνωρίζουν, δε θα την αποκαλύψουμε.

Τι την κάνει όμως τόσο διαχρονική αυτήν τη μεταφορά; Χωρίς να μιλήσουμε για τα υπέροχα πλάνα, τα ιταλικά παλάτσο και το πανέμορφο καστ, λίγες φορές το σινεμά έχει καταφέρει να δώσει σάρκα και οστά σε έναν τόσο διαβολικό χαρακτήρα, ο οποίος θα παραμείνει ατιμώρητος, να τριγυρίζει ανάμεσα μας, μεταβάλλοντας κατά βούλησιν την ταυτότητά του και γλιστρώντας με επιδέξιο τρόπο από τη δικαιοσύνη.

American Psycho

Είτε το βλέπεις για πρώτη φορά, είτε θέλεις να επιστρέψεις από διαστροφή, είτε, ακόμη ακόμη, εκτιμάς το κατάμαυρο χιούμορ του Μπρετ Ίστον Έλις, η μεταφορά της γραμμένης το 1991 «Αμερικανικής ψύχωσης» (εκδ. Οξύ) είναι γαργαλιστική. Στο κέντρο ένα καθωσπρέπει -αν όχι «παγωμένο»- στέλεχος της Γουόλ Στριτ με όλα τα κοστούμια, τις προσκλήσεις σε πάρτυ και δείπνα σ’ένα στυλιζαρισμένο Μανχάταν, το οποίο όταν πέφτει η νύχτα, μεταμορφώνεται σε στυγνό δολοφόνο.

Περιγελώντας την κοσμική ζωή και χλευάζοντας τον ψεύτικο κόσμο που τον ανέδειξε, ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Κρίστιαν Μπέιλ έμεινε στην ιστορία. Ταυτόχρονα, τον προετοίμασε για τις συνεχείς μεταμορφώσεις του, τις οποίες συνηθίσαμε στη συνέχεια της καριέρας του. Αν κάποιοι διστάσουν να κοιτάξουν λόγω της βίας που σε χτυπάει στο πρόσωπο, θα μπορούσαμε να τους πείσουμε υποδεικνύοντας ότι όλο αυτό είναι μια ευφάνταστη πλάκα και μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τι ονειρεύτηκε και τι έπραξε ο πιο στιλάτος σήριαλ κίλερ που πέρασε από τη μεγάλη οθόνη.

All the light we cannot see

Η επική μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ βιβλίου του Άντονι Ντοέρ μας προσγειώνει στην εμπόλεμη ζώνη της κατακτηθείσας Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα νεαρό κορίτσι, τυφλό, εκπέμπει ένα ραδιοφωνικό σήμα και μας μιλάει για το φως: το σκοτάδι, λέει, διαρκεί μια στιγμή, και, μέχρι το φως να ξαναφανεί, έχουμε ξεχάσει και την ύπαρξή του. Από τις φρικτές εμπειρίες του πολέμου, στην ανθρωπιά των εμπλεκόμενων: ίσως η μάχη του καλού με το κακό να έχει γίνει λίγο παραπάνω από εμφανής στη συγκεκριμένη μεταφορά για τη μικρή οθόνη, ωστόσο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών – μεταξύ των οποίων σε δευτερεύοντες ρόλους βρίσκουμε τον Μαρκ Ράφαλο και τον Χιου Λόρι – ούτε και το αριστοτεχνικό σενάριο.

Where crawdads sing

Όταν το «Εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Δώμα, έμοιαζε πως όλοι οι βιβλιοφάγοι είχαν υπνωτιστεί από την τρυφερή και γλυκόπικρη ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που μεγαλώνει μόνο, έξω από τον πολιτισμό. Η ηρωίδα μας, που ξεκινάει τη ζωή της χωρίς μια ρανίδα ελπίδας – η μητέρα της φεύγει χωρίς να αφήσει ίχνη, τα αδέλφια της εγκαταλείπουν ένα-ένα κι αυτά το χαμόσπιτο δίπλα στο ποτάμι όπου κατοικούν και ακόμη κι ο κακοποιητικός πατέρας της, το τελευταίο της αποκούμπι, φεύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω – κατηγορείται για το φόνο ενός πλουσιόπαιδου που την κορόιδεψε λόγω της ομορφιάς, της αθωότητας και αφέλειας της.

Μεγαλώνοντας, θα ανακαλύψει τον έρωτα – και ναι, η αγάπη μπορεί και να νικήσει. Για κάποιους από μας, αυτή η γραφή περιέχει μια υπεραπλούστευση καλού-κακού που δεν «κάθεται» καλά, και αυτό εμφανίζεται και στη μεταφορά της στον κινηματογράφο, ωστόσο, η πολύ ωραία ερμηνεία της Ντέιζι Έντγκαρ Τζόουνς (τη θυμόμαστε από τους «Κανονικούς Ανθρώπους», μια άλλη φανταστική μεταφορά από το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ) δεν περνάει απαρατήρητη, τα τοπία μαγεύουν και το σενάριο δε μας αφήνει λεπτό να πάρουμε ανάσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT