Γιατί τα ροζ κρασιά δεν είναι απλά μόδα αλλά άποψη

Γιατί τα ροζ κρασιά δεν είναι απλά μόδα αλλά άποψη

Ιδανικά για τους θερμούς μήνες του χρόνου, ικανά να συνοδέψουν πολύ περισσότερα πιάτα από όσα νομίζουμε

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπώ το ροζ χρώμα. Αγαπώ το στιβαρό ροζ, το ροζ με άποψη. Το ροζ των ανδρικών Τ-shirts, το ροζ μιας κοντής ανοιξιάτικης καμπαρντίνας, τα ροζ twin sets που φοράνε κάτι υπέροχες ασπρομάλλες ηλικιωμένες ταξιδιώτισσες! Αλλά, πάνω από όλα τα ροζ, αγαπώ τα ροζέ κρασιά!

Τα αγαπώ για τα όμορφα χρώματα που σερβίρουν στο ποτήρι μου. Από ανοιχτορόδινα έως σκούρα vieux rosé, που θα έλεγε η γιαγιά μου. Τα αγαπώ και για τα αρώματά τους. Μοσχοβολάνε άνοιξη και σου φέρνουν τον Μάη ακόμα και στο καταχείμωνο. Όμως, για να λέμε την αλήθεια, τα ροζέ είναι κυρίως τα κρασιά της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ο φίλος μου Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, λάτρης των ροζέ κρασιών, όταν είχε πρωτοφτιάξει τον θρυλικό ροζέ Ερωδιό του, έλεγε: «Το ροζέ, παιδί μου, είναι το κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού…». Και είχε απόλυτο δίκιο. Δροσερό και φρέσκο, το ροζέ μάς ξεδιψάει με την οξύτητά του, ενώ οι λιγοστές αλλά ευδιάκριτες τανίνες του τού δίνουν όση στιβαρότητα επιτρέπουνοι υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή όμως ώστε να συνοδεύσει ιδανικά τα κρεατικά μας.

Το ροζέ είναι το κρασί που έχει θέση όλες τις ώρες, σε όλες τις περιστάσεις. Το μεσημέρι με τα λαδερά, τη ρίγανη, το θυμάρι, τα κρεμμυδάκια, τα διάφορα μεζεδάκια του ελληνικού καλοκαιριού. Το απόγευμα, εκεί που πάει να νυχτώσει, σερβίρεται ως απεριτίφ σε ντελικάτα, κολονάτα ποτήρια και το βράδυ στέκεται δίπλα στα μπάρμπεκιου, στα σπαγκέτι και στα ριζότι με θαλασσινά ή λαχανικά και στα ψάρια με κόκκινες, ντοματένιες σαλτσούλες, όπως η σπετσιώτα. Για τα ψητά ψάρια μένουμε πιστοί στα λευκά! Ξέρω ότι πολλοί λένε ότι δεν αγαπούν το ροζέ, μάλλον γιατί δεν το γνωρίζουν και δεν το εμπιστεύονται. Προτείνω λοιπόν μερικά ροζέ χαρμάνια από αγαπημένους οινοποιούς, έτσι ώστε το καλοκαίρι που έρχεται να αποκτήσει σιγά σιγά χρώμα. 

PEPLO ΡΟΖΕ Κτήμα Σκούρα: Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο
Τρεις ποικιλίες, τρεις διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης. Το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς. Εξαιρετικό!

ACQUARELLA ΡΟΖΕ Novus Winery Λεωνίδας Νασιάκος: Syrah, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο
Από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου, από δύο ψυχρές ζώνες της Πελοποννήσου, της Μαντίνειας και της ορεινής Αιγιάλειας, δύο ερυθρές και μία λευκή ποικιλία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα γευστικό, πλούσιο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ροζέ.

ΑΠΛΑ ΡΟΖΕ Oenops Wines Νίκος Καρατζάς: Λημνιώνα, Μαυρούδι, Ξινόμαυρο
Ένα γαστρονομικό ροζέ, όπου το Ξινόμαυρο είναι το πρώτο βιολί, δίνοντας νεύρο, τανίνες και δύναμη στο κρασί που δεν θα απογοητεύσει κανέναν.

AMUSE ΡΟΖΕ Κτήμα Μουσών: Sauvignon Blanc, Μούχταρο
Φινέτσα που ξεκινάει από το χρώμα, συνεχίζει στη διακριτικά αρωματική μύτη και ολοκληρώνεται σε ένα ελαφρύ, φρουτώδες, κομψό στόμα. 

EUPHORIA ΡΟΖΕ Αμπελώνες Μάρκου: Syrah, Αγιωργίτικο, Ασύρτικο
Δυναμικές ποικιλίες δείχνουν το τρυφερό τους προφίλ. Τριανταφυλλένιο χρώμα, διακριτικά κόκκινα αρώματα και ένα εκρηκτικό στόμα με κεράσια και φράουλες. Κοφτερό Ασύρτικο, πικάντικο Syrah, αρωματικό Αγιωργίτικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT