Δελφοί: Πώς δύο Eλληνες ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα σεμινάριο αυτογνωσίας

Δελφοί: Πώς δύο Eλληνες ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα σεμινάριο αυτογνωσίας

Η Τίνα Γρηγορίου και ο Δημήτρης Σπηλιώτης, συνεργάτες με ιδιωτική πρακτική στο Λονδίνο εδώ και 15 χρόνια, μιλούν στο «Κ» για τη σύλληψη και την εφαρμογή μίας ιδέας που θα μπορούσε να ονομαστεί «Αφύπνιση στους Δελφούς»

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφύπνιση στους Δελφούς» είναι με τρεις λέξεις η περιγραφή που θα μπορούσε να αποδοθεί στο σεμινάριο που έχουν αναπτύξει δύο Έλληνες ψυχολόγοι με σημαντική επαγγελματική διαδρομή στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πενθήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει τον διαλογισμό και την ελληνική φιλοσοφία με τη σύγχρονη ψυχολογία και την κίνηση.

Η Τίνα Γρηγορίου και ο Δημήτρης Σπηλιώτης, δύο συμβουλευτικοί ψυχολόγοι, φίλοι και συνεργάτες με ιδιωτική πρακτική στο Λονδίνο εδώ και 15 χρόνια μιλούν στο «Κ» για τη σύλληψη της ιδέας και την εφαρμογή της καθώς και για το επόμενο σεμινάριο, που ονομάζεται Delphi Awakening Retreat (delphiawakening.com).

Δελφοί: Πώς δύο Eλληνες ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα σεμινάριο αυτογνωσίας-1

Είναι μάλλον μη αναμενόμενο για δύο «κλασικούς» ψυχολόγους με μακρά διαδρομή στο Λονδίνο να συλλάβουν και να δημιουργήσουν ένα σεμινάριο στους Δελφούς όπου συνδυάζεται η ψυχολογία, ο διαλογισμός και η αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτή την πρωτοβουλία; Πιστεύετε ότι οι τεχνικές της ψυχολογίας και η φιλοσοφία μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται;

Τίνα Γρηγορίου: Η ενσυνειδητότητα (mindfulness), η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και η ψυχολογία «χορεύουν» πολύ καλά μαζί. Η ενσυνειδητότητα βασίζεται κυρίως στην ανατολική φιλοσοφία, αλλά σε διαφορετικές μορφές και μορφές υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν τυπικές πρακτικές όπως π.χ. «εστιάζω τον νου σε μια σταφίδα», αλλά είχαν μεγάλη εκτίμηση για την ομορφιά, τη μουσική, το θέατρο, τη συναισθηματική εμπειρία που δημιουργείται και εκδηλώνεται μέσα στη στιγμή, δηλαδή στο παρόν. Πιστεύω ότι η ψυχολογία χρειάστηκε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκειμένου να γεννηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ εμπνεύστηκαν από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τις τραγωδίες για να αναπτύξουν τις θεωρίες τους.

Δημήτρης Σπηλιώτης: Η ιδέα και ο στόχος του σεμιναρίου (retreat) ήταν να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των βασικών διαδικασιών που σε μια συμβατική θεραπεία διαρκούν πολύ περισσότερο. Σε πρακτικό επίπεδο φανταστείτε συνολικά 40 ώρες εργασίας μέσα σε 5 ημέρες σε σύγκριση με το να βλέπετε έναν θεραπευτή μία φορά το εβδομάδα. Θα χρειαστούν 40 εβδομάδες (σχεδόν ένας χρόνος) για την ίδια διαδικασία. Επίσης, στο retreat υπάρχουν τρεις υπεύθυνοι που καθοδηγούν τους υπολοίπους, αλλά και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες συμβάλλουν στη διαδικασία. Διαμορφώνεται Ο ανθρωπολόγος Τζόζεφ Κάμπελ έγραψε για τη διαδρομή του ήρωα, για το ταξίδι στον κόσμο που οδηγεί στην εξερεύνηση και αποκάλυψη του εαυτού μας. Πρόκειται για μία μεταφορά. Θα έλεγα ότι η αποκάλυψη του εαυτού μας πραγματοποιείται μέσα από την αυθεντική επαφή με τον εαυτό μας και τη συσχέτισή μας με άλλους και ότι αυτή η «αποκάλυψη» ενεργοποιείται και επιταχύνεται μέσα από τη συμμετοχή σε αυτή την εντατική εμπειρία.

Δελφοί: Πώς δύο Eλληνες ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα σεμινάριο αυτογνωσίας-2

Ποιο είναι το περίγραμμα της εμπειρίας του σεμιναρίου; Τι μπορεί να περιμένουν οι συμμετέχοντες;

ΤΓ: Για μένα οι κύριοι πυλώνες της «Αφύπνισης των Δελφών» επικεντρώνονται γύρω από τη σύνδεση. Είναι η σύνδεση με τον εαυτό μας, με τους άλλους, με τη φύση και με ό,τι υπήρχε πριν από εμάς, όπως οι ναοί, τα ελαιόδεντρα, η ιστορία και οι μύθοι, καθώς και με ό,τι θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΔΣ: Προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που εστιάζουν στο σώμα (κίνηση), αλλά και σε παρεμβάσεις εστιασμένες στο νου (διαλογισμός). Δηλαδή, υπάρχουν οι ώρες του διαλογισμού και οι ώρες της κίνησης στο χώρο. Θα έλεγα επιπλέον ότι η συνέργεια των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με την ενέργεια των Δελφών και της γύρω περιοχής ζωντανεύει τις ιδέες και τις εμπειρίες.

Γιατί στους Δελφούς; Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα πεδίο ενέργειας που βοηθάει τους συμμετέχοντες να φτάσουν πιο κοντά στο «γνώθι σαυτόν»;

ΤΓ: Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ενεργειακό πεδίο στους Δελφούς το οποίο σίγουρα δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω σε ό,τι αφορά την προέλευσή του. Μπορώ μόνο να σχολιάσω τις σχεδόν απίστευτες συγχρονικότητες που συμβαίνουν στους Δελφούς. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μας retreat, παρατηρήσαμε πώς οι συνεργάτες μας, χωρίς να το γνωρίζουν, προσέφεραν εικόνες, ιστορίες και γεγονότα που ζωντάνευαν πλήρως το έργο μας και την εμπειρία της αυτογνωσίας όπως εξελίχθηκε για τον καθένα και για όλους ταυτόχρονα. Για τον Καρλ Γιουνγκ η ψυχική ασθένεια συνδέεται με τον διαχωρισμό του Εγώ από το σύνολο, το συλλογικό ασυνείδητο. Καθώς περπατούμε ή κάνουμε διαλογισμό στους Δελφούς, συναντούμε σύμβολα που είναι εκδηλώσεις των αρχετύπων και του συλλογικού ασυνείδητου. Πρόκειται για υπενθυμίσεις της αυθεντικής ανθρώπινης φύσης μας και της κοινής ιστορίας όλης της ανθρωπότητας. Τα σύμβολα αναμειγνύονται με τον τόπο, προκαλούν αρχετυπικά μοτίβα και αναμνήσεις που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μέσα τους.

ΔΣ: Το να στεκόμαστε σε μια κοιλάδα με ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 1000 ετών που ακόμα υπάρχουν και παράγουν ελιές ή κοιτάζοντας ένα αρχαίο τείχος στον ναό των Δελφών, όπου κάθε πέτρα έχει το δικό της μοναδικό σχήμα και έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα ολόκληρου του τοίχου χωρίς να υπάρχουν συγκολλητικά υλικά, μας φέρνει πιο κοντά σε μια σοφία που υπάρχει πέρα από τις λέξεις και που υπερβαίνει την εποχή μας. Η ενέργεια στους Δελφούς δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά στο πεδίο του συγκεκριμένου χώρου.

Δελφοί: Πώς δύο Eλληνες ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα σεμινάριο αυτογνωσίας-3

Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας και θα το μάθουμε μέσα από αυτό το σεμινάριο;

ΤΓ: Αν θα θέλατε να σας αναφέρω ένα μόνο πράγμα είναι ότι το retreat μας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τους δικούς σας Δελφούς και το δικό σας μαντείο μέσα σας. Να θέσετε δηλαδή τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και να φτάσετε πιο κοντά στις απαντήσεις. Να συνειδητοποιήσετε σε βάθος ότι η ζωή σας καλεί να ζήσετε σκόπιμα, συνειδητά και με επίγνωση.

ΔΣ: Εκείνο που μπορεί να κατακτήσει κάποιος είναι μια χαρούμενη και δημιουργική αίσθηση του ζειν. Μια συνειδητή και σε βάθος επαφής με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η κατάκτηση της σταθερής εστίασης στο παρόν, αλλά και η διανοητική ενεργοποίηση μέσα από τη σοφία και την ουσία της πολιτιστικής και πνευματικής μας ρίζας.

Delphiawakening.com, retreat στους Δελφούς, 4-8 Ιουνίου 2024

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT