Μία σειρά επιστημονική φαντασίας που μιλάει για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων

Μία σειρά επιστημονική φαντασίας που μιλάει για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων

Το «Dark Matter» έχει πολλά περισσότερα να πει πέρα από το εντυπωσιακό του καστ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα γινόταν αν είχαμε κάνει μια διαφορετική επιλογή στη ζωή μας; Ζει άραγε ένας άλλος εαυτός μας σε κάποιο παράλληλο σύμπαν; Τελικά, πώς συνδέεται η κβαντομηχανική με την αγάπη; Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έρχονται μέσα από το Dark Matter, τη νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας, η οποία αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ του Μπλέικ Κράουτς. Η τελευταία από τις τρεις ερωτήσεις μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τα προβλήματα της καρδιάς συναντούν την κβαντική θεωρία σε μικρή και μεγάλη οθόνη: πίσω στο 1998, η ρομαντική ντραμεντί Sliding Doors με την Γκουίνεθ Πάλτροου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, για μια κοπέλα που ζει τις δύο διαφορετικές εκδοχές της ζωής της, εισήγαγε το ευρύ κοινό στην έννοια του πολυσύμπαντος (multiverse). 

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς, ο καθηγητής Φυσικής Τζέισον Ντέσεν (Τζόελ Έτζερτον) εξηγεί στους φοιτητές του το παράδοξο της Γάτας του Σρέντινγκερ, όπου ένα συμπαθές τετράποδο, μία φιάλη με δηλητήριο και μία ραδιενεργή πηγή τοποθετούνται σε ένα σφραγισμένο μεταλλικό κουτί, για να λειτουργήσουν ως ένα νοητικό πείραμα σχετικά με την πιθανότητα να ισχύουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές πραγματικότητες, ανάλογα με εκείνον που τις παρατηρεί. 

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια προοικονομία των όσων παρακολουθούμε στη συνέχεια: Ο Ντέσεν, ενώ είχε ξεκινήσει φιλόδοξα την καριέρα του ως επιστήμονας, όταν γνώρισε την πανέμορφη Ντανιέλα (Τζένιφερ Κόνελι) επέλεξε την οικογενειακή ζωή μαζί της, αντί για μια καθημερινότητα κλεισμένη σε ένα ψυχρό εργαστήριο. Όμως, λίγες ώρες μετά την παράδοση του μαθήματος στους φοιτητές, ο Ντέσεν θα βρεθεί –μυστηριωδώς– να έχει δραπετεύσει από ένα σφραγισμένο μεταλλικό κουτί και να ζει μια διαφορετική εκδοχή της ζωής του: όπου, δηλαδή, είχε επιλέξει μια επιστημονική καριέρα αντί για την αγάπη της Ντανιέλα. 

Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα τηλεοπτικό ταξίδι γεμάτο ανατροπές και δυστοπικά τοπία, με το Dark Matter να περπατά στα χνάρια του Οπενχάιμερ. Με τον κόσμο της επιστήμης, δηλαδή, να αποτελεί το φόντο πάνω στο οποίο λέγονται ανθρώπινες ιστορίες που δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις κβαντικής φυσικής για να τις καταλάβει κανείς∙ αρκεί να αφεθεί στην ουσία τους.

Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Κόνελι, Τζόελ Έτζερτον, Τζίμι Σίμπσον.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 80%.
Η σειρά στριμάρεται από το Apple TV+.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT