Noble, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου

Noble, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου

Fine dining αφιερωμένο στη ροδίτικη κουζίνα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, executive chef του ξενοδοχείου Elysium, κατάγεται από οικογένεια μαγείρων και είναι ο άσος στο μανίκι του παραλιακού πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καλλιθέα της Ρόδου. Το 2008, σε συνεργασία με τον νεαρό, τότε, σεφ Σταμάτη Μισομικέ και τη μεγάλη μπριγκάντα τους, έστησαν το δημιουργικό εστιατόριο Noble και σταδιακά προσπάθησαν να εντάξουν στο διεθνές μενού του την αυθεντική δωδεκανησιακή και ροδίτικη παράδοση. Δεκαέξι χρόνια μετά και με την υποστήριξη της διεύθυνσης και του γενικού διευθυντή Θανάση Τουγουντζόγλου, που πίστεψαν σε αυτό το όραμα, κατόρθωσαν να στρέψουν τον προσανατολισμό του μενού εκατό τοις εκατό στον τόπο τους και να ανεβάσουν στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου τέσσερα εμπεριστατωμένα μενού degustation με κεντρικό θέμα τη Ρόδο.

Noble, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ρόδου-1

Η φιλοδοξία του Γιώργου Τρουμούχη να σερβίρει τη μητρική του κουζίνα σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, και μάλιστα σε έναν από τους πιο «σκληρούς» τουριστικούς πυρήνες της χώρας, ξεκίνησε από τη ρομαντική ιδέα που είχε κάποτε να καταρτίσει ένα ανθολόγιο με παραδοσιακές συνταγές της Ρόδου. Το όραμα που μοιράστηκε με την παρέα των παιδικών φίλων του (έναν φωτογράφο, έναν καμεραμάν και δύο μάγειρες) υλοποιήθηκε με πολύ κόπο, επανειλημμένα ταξίδια στα χωριά του νησιού, επίμονη έρευνα και καταγραφή συνταγών που τους εμπιστεύτηκαν παλιές Ροδίτισσες νοικοκυρές.

Αποτέλεσμα της έρευνάς τους ήταν το βιβλίο με τίτλο Μακριά μυρωδιά –όπως λένε στην ντοπιολαλιά τους το πιο χαρακτηριστικό καρύκευμα της Ρόδου, το κύμινο–, μια σπάνια συλλογή-ύμνος στη ροδίτικη γαστρονομία, που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Εμπνεόμενος από όλη αυτή την προσπάθεια, ο Τρουμούχης συνέθεσε στο Noble ένα συναρπαστικό μενού υψηλής γαστρονομίας, που προσεγγίζει την τοπική κουζίνα με πολύ σύγχρονο αλλά και ταυτόχρονα πολύ ειλικρινή τρόπο. Μπορεί να μην πρόκειται για κυριολεκτικές αποδόσεις των παραδοσιακών συνταγών, όμως η προετοιμασία τους, που περιέχει τεχνικές fine dining, αφηγείται την ιστορία τόσο καθαρά και περήφανα, που είναι σχεδόν συγκινητική. Σιγά σιγά βρήκαν και τους προμηθευτές τους, ντόπιους τυροκόμους, ψαράδες, συλλέκτες κάππαρης και άλλους επαγγελματίες, δημιουργώντας μαζί τους σταθερές συνεργασίες.

Πλέον, head chef έχει αναλάβει ο Σπύρος Κουγιός, που έχει μαθητεύσει εδώ στο Noble, ζαχαροπλάστης είναι ο Μάριος Κορωναίος και σομελιέ ο Αλέξανδρος Καρανικόλας. Φέτος το Noble θα προσφέρει τέσσερα μενού degustation, εκ των οποίων το ένα θα είναι vegetarian με δυνατότητα να μετατραπεί σε vegan. Κάθε μενού είναι ένα διαφορετικό αφήγημα, που αξίζει κανείς να το παρακολουθήσει ως μια ξεχωριστή γαστρονομική παράσταση για τη μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου. Η αυλαία σηκώνεται με το που κάθεσαι στο τραπέζι. Υπάρχει σκηνοθεσία, από το σερβίρισμα και την παρουσίαση μέχρι το πιάτο αυτό καθαυτό. Οι διαβασμένοι σερβιτόροι αφηγούνται τα πιάτα με τρόπο που σε παρασύρει στο ταξίδι της λαϊκής κουλτούρας του νησιού, και η παραδοσιακή κουζίνα ξεδιπλώνεται πάνω στο τραπέζι με τα λινά τραπεζομάντιλα.

Και η νοστιμιά είναι εκεί. Είναι άλλωστε το πρωταρχικό ζητούμενό τους και σε κερδίζει. Πρόκειται για το αποτέλεσμα που πετυχαίνει μια καλοκουρδισμένη ομάδα, ωστόσο η συμβολή του μαέστρου Γιώργου Τρουμούχη είναι καταλυτική. Είναι ένας πολύτιμος μάγειρας που του βγάζεις το καπέλο. Η ροδίτικη κουζίνα είναι μια αληθινή αποκάλυψη και δεν μπορώ να ξεχάσω τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους αναδεικνύει η ομάδα του Noble παραδοσιακά φαγητά, όπως τα πουγκιά, τις κουαρέλες, το κροζούμι, το σουπιόριζο, τα πιταρούδια. Πόσο συντεταγμένη δουλειά, πόσο πάθος, πόση πίστη και αγάπη στη δουλειά και στον τόπο τους! Τέτοιους μάγειρες και τέτοιες ομάδες έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να φωτίζουν και να αναδεικνύουν όσα κινδυνεύουν να χαθούν.

Ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, τηλ. 22410-45700. Ανοιχτά αρχές Ιουνίου έως αρχές Οκτωβρίου, 19.00-22.30 (τελευταία παραγγελία). Μενού με 6 πιάτα στα 80 ευρώ/άτομο, μενού με 8 πιάτα στα 100 ευρώ/άτομο και ένα διαφορετικό μενού με 8 πιάτα στα 125 ευρώ/άτομο, μενού με 16 πιάτα στα 250 ευρώ/άτομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT