Μία συνταγή για να συνοδεύσει μία πολύ ιδιαίτερη ποικιλία κρασιού

Μία συνταγή για να συνοδεύσει μία πολύ ιδιαίτερη ποικιλία κρασιού

Ένα μπουκάλι Gewürztraminer και μια συνταγή που αναδεικνύει τη δημοφιλή ποικιλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως μαγειρεύουμε ένα φαγητό και στη συνέχεια αναζητάμε το κρασί που του ταιριάζει. Αυτή τη φορά όμως όλα ξεκίνησαν ανάποδα. Ένα μπουκάλι αλσατικό Gewürztraminer 2022 Paul Blanck στεκόταν στο ψυγείο και με κοίταζε με νόημα, μοιάζοντας να ρωτάει «τι περιμένεις για να με απολαύσεις;». Ήρθε στη μνήμη μου η γεύση του, φορτωμένη αρώματα μελιού, εσπεριδοειδών, λεμονιού και γκρέιπφρουτ, γερανιού και μπαχαρικών, και εκείνη η γλύκα που κρύβεται καλά κάτω από χαριτωμένες οξύτητες, κάνοντάς το ιδιαίτερο και προκλητικό συνάμα. Και έβγαλα τα τηγάνια μου. Έστυψα ένα μεγάλο γκρέιπφρουτ και αποχύμωσα τρεις φέτες ανανά. Πρόσθεσα ένα μεγάλο φλιτζάνι ζωμό κότας, από μία κουταλιά σούπας μέλι και σάλτσα σόγια, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο, κόλιαντρο ξηρό σκόνη και οπωσδήποτε τζίντζερ, κατά προτίμηση φρέσκο, τριμμένο εκείνη τη στιγμή (στην ανάγκη και σκόνη από μπουκαλάκι), πιπέρι και αλάτι. Σε βαθύ βαθύ τηγάνι ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σε σιγανή φωτιά τα αφήνουμε να συμπυκνωθούν σε μια πηχτή σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να τη δέσετε με ένα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο, για να γυαλίσει.

Είχα επίσης στο ψυγείο δύο φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα. Ένα δεύτερο τηγάνι, αντικολλητικό, ζεστάθηκε πολύ καλά και τα υποδέχτηκε χωρίς την προσθήκη λιπαρής ουσίας – τοποθέτησα πρώτα την πλευρά με την πέτσα. Μόλις ψήθηκαν, τα έκοψα σε διαγώνιες φέτες, τα τοποθέτησα σε φαρδιά πιατέλα και τα περιέλουσα με τη ζεστή πηχτή αρωματική σάλτσα. Τα συνόδευσα με βραστές μικρές φρέσκες πατατούλες και μια πράσινη σαλάτα με ελάχιστο ντρέσινγκ ελαιόλαδου και χυμού πορτοκαλιού ή λάιμ.

Ο συνδυασμός των αρωμάτων των μπαχαρικών και του φρέσκου τζίντζερ με την οξύτητα των χυμών, αλλά και την ιδιαίτερη γλυκόπικρη γεύση τους, δημιούργησαν μια βάση για να αναδειχθούν τα φρουτώδη, εξωτικά αρώματα της ποικιλίας χωρίς να τα υπερκαλύπτουν. Η λιπαρότητα του πουλερικού και της σάλτσας είναι όση χρειάζεται για να κολακεύει και να κολακεύεται από τη μέτρια οξύτητα του κρασιού και τελικά να δημιουργείται ένας ιδιαίτερα αρωματικός συνδυασμός.

Αλσατικά και άλλα Gewürztraminer

Famille Hugel Gewürztraminer, Αλσατία, αρωματικό, πικάντικο, πλούσιο.
Trimbach Gewürztraminer, Αλσατία, ο χρόνος χαϊδεύει το κρασί δίνοντάς του ωριμότητα και χαρακτήρα.
Rutini Gewürztraminer, Αργεντινή, κυρίαρχο το γκρέιπφρουτ σε μια πικάντικη και φρουτώδη έκφραση της ποικιλίας.
Spy Valley Gewürztraminer, Νέα Ζηλανδία, θαυμάσια ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας, μπαχαρένιος χαρακτήρας.

Τα ελληνικά

Elixir Semeli Gewürztraminer, Αρκαδία, ελκυστικό, αρωματικό, λιπαρό.
Lenga Κτήμα Αβαντίς Gewürztraminer, Εύβοια, σαγηνευτικό, ισορροπημένο, δροσερό, με μακριά επίγευση.
Μελισσόπετρα Κτήμα Τσέλεπου Gewürztraminer, Μαντινεία, όγκος, λιπαρότητα, οξύτητα, αρωματικός πλούτος και φινέτσα.
Τρεις παράδες Κτήμα Κοκοτού, Αττική, κομψό, διακριτικό, νεανικό, μπαχαρένιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT