4 συμβουλές για τις (όχι και τόσο) εποχικές αλλεργίες

4 συμβουλές για τις (όχι και τόσο) εποχικές αλλεργίες

Συγκεντρώσαμε τέσσερις συμβουλές για το τι να κάνετε όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με τις αλλεργίες, ακόμα και το καλοκαίρι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της κάθε μήνα με αλλοπρόσαλλο τρόπο – κρύο στα μέσα Μαΐου, θερμοκρασίες για κοντομάνικα ρούχα από αρχές Απριλίου, ξαφνικές καταιγίδες που κρατούν για ώρες και εναλλαγές του καιρού. Ταυτόχρονα, έχει αλλάξει και τη ροή των εποχών. Μόνο το καλοκαίρι ξεχωρίζει, κι αυτό λόγω των πολύ θερμών θερμοκρασιών και των καυσώνων. Οι αλλεργίες όμως -και όπως όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν- δε γνωρίζουν εποχές. Εμφανίζονται πια σε διάσπαρτα σημεία μέσα στον χρόνο, έχοντας χάσει τον εποχικό τους χαρακτήρα.

Οι αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν έρχεται σε επαφή με τη γύρη των φυτών και των δέντρων, τους μύκητες, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό Vox, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις αλλεργίες. Καθώς οι ζεστές εποχές γίνονται θερμότερες και διαρκούν περισσότερο, όλο και πιο πολλά φυτά απελευθερώνουν μεγαλύτερη ποσότητα γύρης για εκτενές χρονικό διάστημα. Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών είναι κληρονομικός, ειδικοί υποψιάζονται ότι τα υψηλότερα επίπεδα γύρης τείνουν να αναπτύξουν εποχιακές αλλεργίες ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν εμφανίσει ποτέ νωρίτερα.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντί τους; Ακολουθούν τέσσερις απλές συμβουλές για λίγη καλύτερη καθημερινότητα.

Καταρροή δε σημαίνει (απαραίτητα) αλλεργία

Οι αλλεργίες στη γύρη δεν εμφανίζονται την πρώτη φορά που εκτίθεστε σε αυτήν. Όταν μια αλλεργική αντίδραση είναι υπεύθυνη για τα ρινικά συμπτώματα, αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι ένας αόρατος βιοχημικός καταρράκτης. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική διαδικασία από όταν οι αεραγωγοί απλώς ερεθίζονται (για παράδειγμα, από σκόνη, καπνό ή άρωμα), μολύνονται (όπως με ένα κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη) ή αντιδρούν σε αλλαγές της θερμοκρασίας ή της ατμοσφαιρικής πίεσης. Επομένως, η θεραπεία μιας μη αλλεργικής αιτίας με ένα φάρμακο για την αλλεργία δε θα λειτουργήσει και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές παρενέργειες, έξοδα και απογοήτευση.

Μην το αφήνετε για αύριο

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να προσπερνούν εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας. Οι λόγοι ποικίλουν, αλλά μερικές φορές, αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς πιστεύουν ότι οι αντιδράσεις αυτές θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Αυτό όμως δεν ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων: περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις σημαίνουν περισσότερες ευκαιρίες για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μάθει πώς να αντιδρά υπερβολικά σε ένα ερέθισμα και να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την επόμενη φορά. Αφήνοντας, λοιπόν, στην τύχη τους τις αλλεργικές αντιδράσεις, δεν θα γίνετε πιο δυνατοί, αλλά θα κάνετε τις αλλεργικές σας αντιδράσεις πιο δυνατές. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα συμπτώματα, καθώς και στην εμφάνιση άσθματος, η οποία θα επιδεινώσει περισσότερο την υγεία σας.

Πρόληψη αντί για φάρμακα

Η καλύτερη θεραπεία για τις αλλεργίες είναι η πρόληψη. Ειδικοί προτείνουν να περιορίσετε τους περιπάτους το μεσημέρι. Υπάρχει λιγότερη γύρη στην ατμόσφαιρα τις ώρες πριν την ανατολή και μετά τη δύση του ήλιου, αλλά και κατά τη χρονική περίοδο αμέσως μετά τη βροχόπτωση. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πως τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, λόγω εργασίας και ελαχιστοποίησης του ελεύθερου χρόνου, και πως η εύκολη λύση αποτελούν τα κάθε λογής αντισταμινικά. Επίσης, μια κουταλιά μέλι δεν βοηθάει πουθενά. Σύμφωνα με ειδικούς, λειτουργεί απλά ως placebo.

Κρατήστε τη γύρη μακριά

Σκουπίστε το πρόσωπό σας, από τα φρύδια μέχρι τα γένια σας, αλλάξτε τα ρούχα σας και βγάλτε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι. Το μακιγιάζ ελκύει τη γύρη, γι’ αυτό ξεκινήστε να αφαιρείτε «χθες». Εάν κρεμάτε τα ρούχα σας έξω για να στεγνώσουν, αποφύγετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών. Ο καθαρισμός της μύτης με αλατούχο ρινικό σπρέι ή ρινική άρδευση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT