​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα

​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα

Η πολυαναμενόμενη έκθεση «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» που φέρνει τον διάσημο Βρετανό φωτογράφο Νικολάι φον Μπίσμαρκ στην πόλη, μάς κάνει να τη δούμε με άλλη ματιά και να αναλογιστούμε πώς συνδέεται το λαμπερό, αρχαίο παρελθόν της με το σήμερα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθήνα, μία πόλη με ζωντανό παρελθόν σε κάθε της γωνιά, αλλά και μία σύγχρονη μητρόπολη γεμάτη ζωντάνια. Πού, λοιπόν, τέμνονται αυτές οι δύο πραγματικότητες της ελληνικής πρωτεύουσας; Ο διεθνούς φήμης Βρετανός φωτογράφος Νικολάι φον Μπίσμαρκ μάς προσκαλεί σε μία συναρπαστική εξερεύνηση της πόλης μέσα από καινοτόμες φωτογραφικές τεχνικές, στην έκθεση με τίτλο «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν», που θα κάνει εγκαίνια στις 11 Ιουνίου στην γκαλερί Stefanidou Tsoukala (Λεωφόρος Κηφισίας 136). Το θέμα της; Ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της Αθήνας, μία συγκινητική διαδρομή που συνδέει ως άλλος μίτος της Αριάδνης την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη.

Το φωτογραφικό στυλ του Νικολάι φον Μπίσμαρκ, ο οποίος χρησιμοποιεί τις διαφορετικές υφές και τα χρώματα για να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες, αναδεικνύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τόσο το ιστορικό βάθος της πόλης όσο και τη δυναμική ενέργεια που χαρακτηρίζει εξαιτίας της συνεχούς εξέλιξης. Μάλιστα, η χρήση ειδικού polaroid φιλμ καθώς και μοναδικών ψηφιακών τεχνικών καταγράφει εικόνες με μία νεωτερική και αντισυμβατική προοπτική, ικανή να γεφυρώσει τον χρόνο.

Η επιλογή της έκθεσης «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η συγκεκριμένη γκαλερί, υπό τη διεύθυνση της Λώρα Τσουκαλά, δίνει έμφαση στην ελληνική κληρονομιά και παράδοση, μια προσέγγιση η οποία βρίσκεται σε συγχρονία με τη μοναδική φωτογραφική τεχνική του Νικολάι φον Μπίσμαρκ. Τι ακριβώς θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι θεατές; Να γνωρίσουν την Αθήνα μέσα από έναν φακό που εκθειάζει τόσο το ιστορικό της παρελθόν όσο και το δυναμικό της παρόν.

​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα-1

Η Λάουρα Τσουκαλά πιστεύει στη διασύνδεση του interior design, της αρχιτεκτονικής και του κόσμου της τέχνης, εστιάζοντας στην αξία της τέχνης στον χωρικό σχεδιασμό όχι μόνο ως μέσο διακόσμησης, αλλά ως ένα ουσιαστικό συστατικό με οντότητα. Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Ιστορία και την Αρχαιολογία, φέρνει μια μοναδική προοπτική στο έργο της στον εσωτερικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας την ιστορική γνώση με τη σύγχρονη αισθητική. Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει τη βαθιά της εκτίμηση για την πολιτιστική σημασία των αντικειμένων μέσα στους χώρους, καθοδηγώντας τη στην επιμέλεια συλλογών που ξεχωρίζουν για τη σύγχρονη αισθητική και τη σύνδεσή τους με την ιστορία.

​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα-2

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινές (εκτός Δευτέρας και Κυριακής) 10.00-18.00 και Σάββατο (10.00-15.30)

Stefanidou Tsoukala Gallery, Λεωφ. Κηφισίας 136, 15125 Αθήνα

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Ο Νικολάι φον Μπίσμαρκ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους φωτογράφους της γενιάς του. Χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα πειραματικών και δημιουργικών φωτογραφικών τεχνικών, από μεταξοτυπία και κάμερες μεγάλου φορμά, έως tin type, Super 8 και Polaroid φωτογραφία. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ως βοηθός της Άνι Λίμποβιτς, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον Σιρ Ντον ΜακΚάλιν ως μέντορά του στα πρώτα του έργα. Αναζητώντας εκτυπωτές και σπάνια φιλμ από όλο τον κόσμο, ο φον Μπίσμαρκ αναδεικνύει τις τεχνικές του δημιουργώντας μοναδικές φωτογραφίες σε συνεργασίες του με διεθνείς εμβληματικούς οίκους μόδας, όπως οι Dior, Celine, Miu Miu, Fendi και Chanel. Τα πορτρέτα του έχουν κοσμήσει εξώφυλλα και editorials για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας (Vogue, W, Arena Homme +, Harper’s Bazaar), ενώ έχει φωτογραφίσει κορυφαία μοντέλα και διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού – από την Μπέλα Χαντίτ και τον Βίρτζιλ Άμπλοου, μέχρι την Τίλντα Σουίντον και τον  A$AP Rocky.

Το αστείρευτο πάθος του για την τέχνη τον έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τις φωτογραφικές συλλογές του. Από την Αιθιοπία, την Κούβα και την Ινδία, έως τους γορίλες της Ρουάντας και την εμπόλεμη Ουκρανία. Τα έργα του έχει εκτεθεί στη Royal Academy του Λονδίνου ενώ επίσης έχουν δημοσιευτεί σε δύο βιβλία της Rizzoli: το 2019 στο «The Dior Sessions», και το 2022 στο «The Fendi Set».

​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα-3

Λίγα λόγια για την γκαλερί STEFANIDOU TSOUKALA

Η γκαλερί Stefanidou Tsoukala, υπό την ηγεσία της Λώρα Τσουκαλά και με έδρα την Αθήνα, λειτουργεί ως ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας που συνδέει τους κόσμους των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και σχεδιαστών με τις ιστορικές εμπνεύσεις της αρχαίας Ελλάδας. Η γκαλερί δίνει προτεραιότητα στην ανακάλυψη και προώθηση εξαιρετικών ταλέντων και αναδεικνύει την κληρονομιά της παραδοσιακής τέχνης και τις καινοτομίες του σύγχρονου design. Η προσέγγιση της γκαλερί δίνει έμφαση στη συναισθηματική, καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των επιλογών της. Εστιάζει σε εκθέματα που καθιστούν ασαφή τα όρια ανάμεσα στο design και την τέχνη, προκαλώντας στον επισκέπτη ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις.

​​Μία έκθεση που ενώνει το ζωντανό χθες της Αθήνας με το τώρα-4

Παρουσιάζοντας έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Takis, η Βάνα Ξένου και η Λιάνα Βασάλου, με διεθνείς εικονικές μορφές όπως ο Βλαντιμίρ Κάγκαν και ο Πωλ Έβανς, η γκαλερί δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ της πλούσιας ιστορικής και καλλιτεχνικής παράδοσης της Ελλάδας και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας design. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός όχι μόνο προβάλλει το συλλεκτικό design, αλλά και φωτίζει τη βαθιά διασύνδεση μεταξύ ιστορίας, τέχνης και σχεδιασμού καθιστώντας την γκαλερί Stefanidou Tsoukala μοναδική και επιδραστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT