6 ταινίες και σειρές που περιγράφουν τη δυστοπία του μέλλοντος

6 ταινίες και σειρές που περιγράφουν τη δυστοπία του μέλλοντος

Μία ζοφερή εικόνα για την επόμενη μέρα της ανθρωπότητας, όπως τη φαντάστηκε η μικρή και η μεγάλη οθόνη

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον μετα-καπιταλιστικό εφιάλτη του «Severance» στις δραματικές συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας στο «Black Mirror», και από τον μετεωρίτη που θα εξοντώσει τον κόσμο μας στο «Don’t Look Up» στο μοναχικό ταξίδι ενός αστροναύτη στο σύμπαν του «Ad Astra». Αυτές είναι μερικές επιλογές από την τηλεόραση και το σινεμά για το πώς ακριβώς μπορεί να είναι η επόμενη μέρα της ανθρωπότητας. Και, ναι, δυστυχώς τα αισιόδοξα σενάρια δεν κυριαρχούν.

Severance 

Αυτή η μυστήρια σειρά ήρθε σ’αυτόν τον κόσμο για να μας ιντριγκάρει· για να μας προκαλέσει να αμφισβητήσουμε περισσότερες από μία πτυχές της καθημερινότητάς μας. Οι πρωταγωνιστές του «Severance» έχουν δύο εαυτούς: ο πρώτος, ξεκινάει από το πρώτο δευτερόλεπτο που εισέρχεται ένα άτομο στο ασανσέρ το οποίο τον οδηγεί στη δουλειά του και τελειώνει στο πάρκινγκ μόλις σχολάσει. Ο δεύτερος έχει να κάνει με όλο τον υπόλοιπο χρόνο της μέρας – και προφανώς, ο ένας δεν γνωρίζει τίποτα για τον άλλο. Ή αλλιώς ένα έξυπνο τρικ που σε βάζει σε σκέψεις: Γιατί να αποκόψεις τον εαυτό σου; Είναι αυτό το μέλλον του καπιταλισμού; Μέσα από μια μίνιμαλ αισθητική και αργή αφήγηση, σταδιακά μπαίνεις στον ρυθμό του και αφήνεις τα μυστήρια να σε κατακλύσουν, χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς εύχεσαι για τους πρωταγωνιστές: να λύσουν τα μάγια ή να παραμείνουν στο καβούκι τους, χωρίς σύνδεση με την κανονική ζωή;

Η σειρά προβάλλεται στο Apple TV+

Black mirror

Είτε καταπιάνεται με τις καταστροφικές συνέπειες μετεξελιγμένων, ανθρωποφάγων σόσιαλ μίντια, είτε με επαναστατικές εφευρέσεις που αποδεικνύονται βλαβερές με ακραίο τρόπο, η σειρά του εξαιρετικά ικανού και πολυτάλαντου δημοσιογράφου / συγγραφέα / σεναριογράφου Τσάρλι Μπρούκερ έχει αφήσει εποχή. Πολλά απ’αυτά τα εξωφρενικά (όταν βγήκαν, την περασμένη δεκαετία) σενάρια που προέβλεψε ο δημιουργός μοιάζουν να είναι η μετεξέλιξη του κόσμου μας. Σήμερα, κανείς δεν ταράζεται, αλλά μήπως αυτή είναι η παρακαταθήκη της σειράς; Σε κάθε περίπτωση, από το σύμπαν του «Μαύρου Καθρέφτη» παρελαύνουν εξαιρετικοί ηθοποιοί ενώ πολλά από τα επεισόδια έχουν αφήσει ιστορία. Το μεγάλο, τελικά, ζήτημα που προκύπτει είναι γιατί ακριβώς δεν μας ταράσσει μία δυστοπία που βλέπουμε να συμβαίνει πια μπροστά στα μάτια μας.

Η σειρά προβάλλεται στο Netflix

Snowpiercer

 

Επτά χρόνια από τη μέρα που η ζωή στη Γη έγινε αδύνατη, ένα τρένο πηγαίνει και πηγαίνει και πηγαίνει, μεταφέροντας τους εναπομείναντες ανθρώπους χωρίς σταματημό. Μπροστά, οι πλούσιοι, με τις γούνες τους, τα κλαμπ και τα πολυτελή γεύματά τους. Πίσω, κάρβουνο για τους καημένους αυτού του κόσμου. Η μεταφορά της δημοφιλούς ταινίας στη μικρή οθόνη δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αίσθηση που είχε δημιουργήσει η κυκλοφορία της πρώτης. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα χορταστικό δημιούργημα από το οποίο προκύπτει ένας βασικός προβληματισμός: είναι ο κόσμος μας μια μάχη ανάμεσα στους προνομιούχους και τους αδικημένους; 

Η σειρά προβάλλεται στο Netflix

Ad Astra

Ένα υπαρξιακό παραμύθι σ’έναν μελλοντικό κόσμο όπου ψάχνουμε ζωή σε άλλους πλανήτες· αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο μικρή περίληψη για το δράμα του Τζέιμς Γκρέι, το οποίο είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο με έναν αφαιρετικό τρόπο. Με πολλές σιωπές και υπέροχα κάδρα, το ποιητικό του σύμπαν βλέπεται καλύτερα όταν πετάξουμε από πάνω του τους διαλόγους και το σενάριο, που δεν είναι τα πιο δυνατά του σημεία. Αντίθετα, αν μπορούμε να στραφούμε στην τρυφερή απεικόνιση ενός πληγωμένου αστροναύτη από τον Μπραντ Πιτ, και ενός αυστηρού πατέρα, που ενσαρκώνεται από τον Τόμι Λι Τζόουνς, θα κερδίσουμε πολλά από τη θέασή της. Θα μπορούσε να έχει περισσότερο βάθος και λιγότερες μελοδραματικές σκηνές; Σίγουρα. Ωστόσο, η ματιά του Γκρέι που μας μεταφέρει σε ένα απέραντο σύμπαν είναι μια όμορφη πυξίδα για όσους αναρωτιούνται για το τι υπάρχει εκεί έξω.

Η ταινία προβάλλεται στο Netflix

Children of men

Μπορεί κανείς να φανταστεί κάτι σκοτεινότερο από έναν κόσμο όπου τα παιδικά γέλια έχουν σωπάσει εδώ και δύο δεκαετίες; Στο σύμπαν της ταινίας του Αλφόνσο Κουαρόν, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φ. Ντ. Τζέιμς, η γονιμότητα του ανθρώπινου είδους έχει παύσει. Ένας κατάκοπος και πληγωμένος γραφειοκράτης -που έχει χάσει ένα μικρό παιδί- καλείται να οδηγήσει τη μοναδική έγκυο γυναίκα σε ένα ασφαλές μέρος για να φέρει στον κόσμο το πρώτο παιδί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Η ταινία παίζει σε πολλά επίπεδα: ένα σκληρό θρίλερ, ένα τρομακτικό παραμύθι και ένα δράμα για την ανθρώπινη φύση που παλεύει απέναντι σε φρικτά αντίξοες συνθήκες για να δει έστω μια ηλιαχτίδα ελπίδας.

Η ταινία προβάλλεται στο Netflix

Don’t look up

Η σατιρική ταινία που κυκλοφόρησε στο Netflix το 2021 έμοιαζε να είναι μια αλληγορία για την πραγματικότητα της πανδημίας. Ωστόσο, ο δημιουργός Ανταμ ΜακΚέι υποστήριξε ότι το σενάριο είχε γραφτεί αρκετά πριν την πανδημία και αυτό που πραγματεύεται είναι πάνω απ’όλα η κλιματική αλλαγή. Ενώ οι επιστήμονες βροντοφωνάζουν ότι ένας μετεωρίτης θα συγκρουστεί με τον πλανήτη, μια «τραμπική» πρόεδρος της Αμερικής (την οποία υποδύεται η Μέριλ Στριπ, αρκετά αστείο τουίστ από κάποια που έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τη μήνη του Ντόναλντ Τραμπ) αποφασίζει ότι όλα είναι ένα ψέμα. Η ταινία αγαπήθηκε από μεγάλο μέρος του κοινού, αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δήλωσαν τον εκνευρισμό τους. Εμείς κρατάμε το all-star καστ -με τη Στριπ, τον Ντι Κάπριο και τον Τίμοθι Σαλαμέ μεταξύ άλλων- και το κοφτερό πολιτικό σχόλιο την εποχή που γυρίστηκε. Ίσως, χρειαστεί να την ξαναδούμε τον Νοέμβρη στις επερχόμενη αμερικανικές εκλογές. Μετά την έκβασή τους, ίσως και να διασκεδάσουμε πάλι μαζί της.

Η ταινία προβάλλεται στο Netflix

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT