Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια

H Λουσίλ Λιτό, καλλιτέχνις από τη Γαλλία, ερωτεύτηκε το αθηναϊκό της διαμέρισμα και τα βίντατζ στοιχεία του με την πρώτη ματιά – όπως, δηλαδή, συνέβη και με τον Έλληνα σύντροφό της

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέλεξα αυτό το σπίτι επειδή: Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη τη δεκαετία του ’30 και είναι ένα από τα λίγα οικιστικά έργα που ολοκλήρωσε. Ο τέταρτος όροφος, όπου βρίσκεται το διαμέρισμά μου, προστέθηκε τη δεκαετία του 1960. Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών στιλ που εκπροσωπεί η κάθε εποχή ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική μου. Όταν πρωτοαντίκρισα το σπίτι το 2022, το ερωτεύτηκα αμέσως. 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-1
Όλα τα έπιπλα του σαλονιού είναι από το Facebook market. Tις δύο πολυθρόνες έντυσε η ίδια με λεοπάρ ταπετσαρία.

Στο σπίτι μου μού αρέσει: Η μπανιέρα και το κρεβάτι, που σχεδίασα η ίδια. 

Από το σπίτι μου δεν λείπει ποτέ: Tα κεριά και τα λεοπάρ μοτίβα. 

Στιλ στον χώρο δίνει: Τα έπιπλα φερ φορζέ, τα οποία αποτελούν ωδή στα ’60s και στην Κυανή Ακτή όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο χολιγουντιανό κιτς. 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-2
Η ίδια με τον σκύλο της στο κρεβάτι των παππούδων της, που έφερε από τη Γαλλία και το ζωγράφισε η ίδια για το υπνοδωμάτιο. Ο πολυέλαιος είναι Murano της δεκαετίας του ’50, αγορασμένος από το Facebook market.

Τέχνη στο σπίτι: Για την ώρα υπάρχουν μόνο κάποιοι πίνακες του ’70, ζωγραφισμένοι από τον παππού μου, δύο polaroids που μου χάρισε η φίλη μου Έλεν φον Ούνγουερθ και λίγοι δικοί μου πίνακες και κεραμικά. Σκοπεύω να βάλω σύντομα και έργα φίλων μου. 

Τέχνη στην Αθήνα: Λατρεύω το Μουσείο Ακρόπολης. 

Η επόμενη αγορά μου: Ένας προτζέκτορας. Είμαι σινεφίλ και λείπει από το σπίτι. 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-3
Η είσοδος του σπιτιού είναι βαμμένη ροζ. Η πεταλούδα-γλυπτό στον τοίχο είναι έργο της ίδιας. Η πολυθρόνα, η κονσόλα και η λάμπα είναι από το Παρίσι.

Η πρώτη σκέψη που έκανα όταν είδα αυτό το σπίτι: Το διαμέρισμα είχε μείνει ακατοίκητο για 14 χρόνια. Στο υπνοδωμάτιο της έφηβης κόρης, του οποίου οι τοίχοι ήταν βαμμένοι μοβ, υπήρχαν αφίσες της Μέριλιν Μονρό, της Έιμι Γουαϊνχάουζ και του Χιθ Λέτζερ. Η πόρτα έγραφε «Emo forever» και «I love LA». Σκέφτηκα ότι, συμβολικά, όλο αυτό ταιριάζει απολύτως με την προσωπικότητά μου. 

«Το διαμέρισμα είχε μείνει ακατοίκητο για 14 χρόνια. Στο υπνοδωμάτιο της έφηβης κόρης […] υπήρχαν αφίσες της Μέριλιν Μονρό, της Έιμι Γουαϊνχάουζ και του Χιθ Λέτζερ. Η πόρτα έγραφε “Emo forever”». 

Καθημερινή συνήθεια: Βόλτα με τον σκύλο μου, Άντι Ντάντι, στο Πεδίον του Άρεως και καπουτσίνο στο Diva Café, στην πλατεία Βικτωρίας. 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-4
Στο τραπέζι, πορσελάνινη κούκλα δημιουργία της ίδιας, πορσελάνινα πιάτα και ασημένια μαχαιροπίρουνα της γιαγιάς της.

Από το να είμαι σπίτι, προτιμώ να: Είμαι στο ατελιέ μου. 

Το αγαπημένο μου αντικείμενο: Η λάμπα Vallauris που αγόρασα από το παζάρι του Πορτ Γκριμό, στο Σεν Τροπέ. Αναπαριστά μια γυμνή γυναίκα κάτω από έναν φοίνικα, η οποία μου μοιάζει σαν κάτι να ονειρεύεται… 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-5
Στο ροζ μπάνιο οι βρύσες είναι ιταλικές vintage του ’60.

Το πιο δημιουργικό πράγμα που έκανα πρόσφατα: Η μουσική που γράφω με τον αγαπημένο μου, τον Μάρκο Μαζαράκη-Αινιάν, τον πραγματικό λόγο δηλαδή για τον οποίο μετακόμισα στην Ελλάδα. Εκείνος συνθέτει τη μουσική, εγώ γράφω τους στίχους. 

Προορισμός: Οι Κυκλάδες, εκεί όπου γνωριστήκαμε με τον Μάρκο.

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-6
Η κουζίνα έχει μείνει ανέγγιχτη από το 1968.

Έμπνευση: Η βίλα Σάντο Σοσπίρ στο Σεν-Ζαν-Καπ-Φερά, διακοσμημένη από τη Μαντελίν Τσαστέινγκ και με τους τοίχους της ζωγραφισμένους από τον Ζαν Κοκτό. Κατάφερα να τη δω την ημέρα που έκλεινε, σκαρφαλώνοντας από την εξώπορτα, επειδή είχα αργήσει για την επίσημη επίσκεψη. συλλογή Πολυέλαιοι Murano, παλιά βιβλία και παπούτσια. 

Διακόσμηση: Το σπίτι μου εμπνέεται από τις ταινίες που έχω αγαπήσει, όπως οι: Cleo de 5 à 7 της Ανιές Βαρντά, Suspiria του Ντάριο Αρτζέντο και 3 Women του Ρόμπερτ Άλτμαν. 

Βόλτα στην Αθήνα: Στον Λόφο των Νυμφών, τα βράδια με πανσέληνο. 

Ενα μαξιμαλιστικό διαμέρισμα στη Βικτώρια-7
Στο δωμάτιο γκαρνταρόμπας, χαλί αγορασμένο από υπαίθρια αγορά της Αθήνας, μουσικά όργανα του συντρόφου της, πίνακας του 1971 του παππού της, κόκκινα φτερά από κοστούμι που φοράει στις περφόρμανς της.

Στα άμεσα σχέδιά μου: Μια ομαδική έκθεση στην οποία θα συμπεριληφθούν έργα μου, στο Πομπιντού, στο Παρίσι, τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT