Η σκοτεινή διαδρομή του θρυλικού Patek του Τζον Λένον

Η σκοτεινή διαδρομή του θρυλικού Patek του Τζον Λένον

Η ιστορία του ρολογιού που δώρισε η Γιόκο Όνο στον Λένον και η σκοτεινή περιπέτεια γύρω από την ύπαρξη του ήρθε τελικά στο φως

η-σκοτεινή-διαδρομή-του-θρυλικού-patek-του-563088958

(JUST LIKE) – STARTING OVER – LOVE YOKO – 10 • 9 • 1980 – N. Y. C.

Η φράση αυτή είναι γραμμένη στο πίσω μέρος του ρολογιού χειρός που η Γιόκο Όνο, δώρισε στον αγαπημένο της Τζον Λένον για τα 40α του γενέθλια στις 9 Οκτωβρίου του 1980. Η φωτογραφία από το πολύτιμο ρολόι «Patek Philippe 2499», το «Ελ Ντοράντο των χαμένων ρολογιών», όπως αποκαλείται στο πρόσφατο άρθρο του New Yorker με τίτλο «The Strange Journey of John Lennon’s Stolen Patek Philippe Watch», δεν είχε δημοσιευθεί ποτέ μέχρι πρότινος. Την τράβηξε ένας ψηφιακός οίκος δημοπρασιών στα χέρια του οποίου έπεσε το φερόμενο ως κλεμμένο ρολόι και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στο άρθρο του Τζέι Φίλντεν, στο οποίο διαβάζουμε και τη συγκεκριμένη αφιέρωση. Τι αλήθεια μπορεί να σήμαινε;

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GMT India (@gmt_india)

Ο δημοσιογράφος ακολουθεί στο New Yorker τη σκοτεινή διαδρομή του κατά τα φαινόμενα πιο πολύτιμου χαμένου ρολογιού στον κόσμο, ενώνει στοιχεία από τη ζωή του θρύλου των Beatles, με πληροφορίες από τον εμμονικό κόσμο του διαδικτύου, βρίσκει ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία του και φωτίζει το μονοπάτι που ακολούθησε το ρολόι· από τον καρπό του Τζον Λένον και την περίοδο που ηχογραφούσε το άλμπουμ του «Double Fantasy» (1980), σε ένα κρυφό και ασφαλές καταφύγιο στη Γενεύη, σήμερα.

Η Όνο αγόρασε το ρολόι στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και το δώρισε στον Λένον δυο μήνες πριν αυτός δολοφονηθεί έξω από τη Ντακότα. Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες κανείς δε γνώριζε για αυτό, εκτός από ελάχιστους συγγενείς και φίλους. Το ρολόι μπήκε σε ένα συρτάρι από την Όνο η οποία φέρεται να ανακάλυψε την απουσία του από ένα τηλεφώνημα εξακρίβωσης που δέχθηκε από έναν δεύτερο οίκο δημοπρασιών. Σήμερα, μετά από μια διαδρομή που περιλαμβάνει από φερόμενες κλοπές μέχρι αγοραπωλησίες στην Ευρώπη, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελβετικής δικαιοσύνης που αναμένεται να αποφανθεί εάν το πολύτιμο αντικείμενο πρέπει να επιστραφεί στην Όνο.

«Για μένα, αν μη τι άλλο, το ρολόι είναι απλώς ένα σύμβολο του πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστεύεσαι», δήλωσε ο γιος του Τζον Λέννον, Σιν στο New Yorker. Πρόκειται για ένα από τα 350 συλλεκτικά ρολόγια που δημιουργήθηκαν από το 1952 μέχρι τα μέσα του ’80 και που μπορούν να μετρήσουν τον χρόνο με οκτώ διαφορετικούς τρόπους. Σήμερα, όπως εκτιμά το ρεπορτάζ, κοστολογείται ανάμεσα σε 10 και 40 εκατομμύρια δολάρια. 

Άλλωστε το ρολόι αυτό, περασμένο στον καρπό του Λένον, τις μέρες που έδειχνε χαρούμενος λίγο πριν το αιφνίδιο τέλος, «αιχμαλωτίζει», όπως αναφέρεται σε σχέση με την Όνο, «ένα μέτρο του χρόνου που κανένα άλλο ρολόι δε θα μπορέσει ποτέ να αιχμαλωτίσει. Το λίγο που τους είχε απομείνει μαζί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT