Τι λουλούδια να επιλέξετε το καλοκαίρι

Τι λουλούδια να επιλέξετε το καλοκαίρι

Φούξια, γαρδένια, γιασεμί, ζέρμπερα, ζίννια, κατιφές, οινοθήρα, βιολέτα, κοράλλι είναι μερικά μόνο από αυτά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ξαφνικό φύσημα του νοτιά με κερνάει την αγαπημένη μου ευωδιά. Σταματώ το σκάψιμο και γυρίζω χαμογελώντας προς τη συστάδα των ανθισμένων λυγαριών. Μεγάλωσαν αρκετά οι θάμνοι της τον τελευταίο χρόνο, προέρχονται όλοι από σπόρους της ιώδους και της, πιο σπάνιας, λευκής ποικιλίας που κάποτε μάζεψα στο βουνό. Παρότι στα τελειώματά τους, οι ανθοφορίες του θυμαριού και του ύσσωπου που φυτεύτηκαν ανάμεσα στα δέντρα παραμένουν εντυπωσιακές. Η λεβάντα, η αρμπαρόριζα και το ελληνικό φασκόμηλο (Salvia fruticosa), από την άλλη, έχουν ακόμα πολλά να δώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Θαυμάζω ξανά τα λαμπερά κίτρινα λουλούδια του ασκόλυμπρου (Scolymus hispanicus) και τα ντελικάτα κεφάλια της ίνουλας (Inula helenium), και αναρωτιέμαι συχνά γιατί τούτα τα δύο άγρια και χρηστικά βεβαίως είδη δεν έχουν ακόμη βρει μια θέση στους μεσογειακούς κήπους μας. Αγαπώ πολύ τα λουλούδια που διαθέτουν προσωπικότητα, τα προτιμώ από τα αμιγώς καλλωπιστικά που συνήθως κάθονται υπάκουα και βουβά μέσα στα παρτέρια τους.

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από την πανέμορφη και ατίθαση εκινέισα (έτσι προφέρεται ορθώς το γένος Echinacea) που ψιθυριστά διηγείται ιστορίες των Μεγάλων Πεδιάδων και των ινδιάνων μάγων-γιατρών που τη μεταχειρίζονταν. Χρειάζεται πάντως πρώτα να σιγήσω τον εντός της κεφαλής μου θόρυβο για να την ακούσω· ορισμένα διαλογιστικά κόλπα βοηθούν στο να τα καταφέρω. Άλλες φορές πάλι βυθίζομαι στην αρχέγονη σοφία του πολύχρωμου άνθους της ντάλιας που μοιάζει με μάνταλα και δουλεύει όπως εκείνη, διαθέτοντας έτσι το χάρισμα του να ξεκλειδώνει την καρδιά.

Γεννήθηκα τη δεκαετία του flower power και τ’ απόνερά της με ταρακούνησαν γερά από παιδί. Για όσους δεν το γνωρίζουν, φαντάζομαι πως είναι αρκετοί, θα αναφέρω πως τα λουλούδια αναδείχθηκαν ως σύμβολα ειρήνευσης την εποχή που μαίνονταν οι σφαγές στο Βιετνάμ. Οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές τα πρόσφεραν αφειδώς σε αρειμάνιους πολιτικούς και βλοσυρούς άνδρες των δυνάμεων καταστολής, έχοντας ως στόχο τον εξευμενισμό τους. Δεν υποστηρίζω βεβαίως ότι τα λουλούδια έχουν τη δύναμη να ξορκίσουν το πολεμοχαρές κλίμα που πάλι πλακώνει τον πλανήτη.

Γνωρίζω πάντως καλά ότι η σύνδεση μαζί τους επιδρά θετικά σε όσους νιώθουν πως οι πανταχόθεν εκτοξευόμενες απειλές πλήττουν τον ψυχισμό τους. Με τη φαντασμαγορία των χρωμάτων και τις απολαυστικές τους μυρωδιές, τον αναπόφευκτο μαρασμό αλλά και την προσδοκώμενη νέα έκρηξη της χαράς τους, μας προτρέπουν να στοχαστούμε πάνω στην κυκλική φύση του κόσμου και της ύπαρξής μας. Το να φροντίζεις έναν μικρό κήπο ή έστω μια γλάστρα που κάθε χρόνο γεννάει ομορφιά γαληνεύει το πνεύμα και μετριάζει το άγχος, επειδή σε κάποιον βαθμό αποκαθιστά τη διαταραγμένη σχέση μας με τη Μητέρα-Φύση.  

Το να φροντίζεις έναν μικρό κήπο ή έστω μια γλάστρα που κάθε χρόνο γεννάει ομορφιά γαληνεύει το πνεύμα και μετριάζει το άγχος.

Μπορεί χρυσή εποχή των λουλουδιών να θεωρείται δικαίως η άνοιξη, αφθονούν όμως και καλοκαιριάτικα οι ωραίες, πλούσιες και παρατεταμένες ανθοφορίες. Ζέρμπερα, ζίννια, κατιφές, οινοθήρα, βιολέτα και το κρεμοκλαδές κοράλλι (Russelia equisetiformis) είναι μερικές από τις ελάχιστα απαιτητικές σε φροντίδα πόες που μπορείτε να επιλέξετε, ακόμα κι αν δεν έχετε σπουδαία πείρα στην κηπουρική. Στην κατηγορία των θάμνων, οι επιλογές είναι επίσης πολλές, προσωπικώς προτιμώ τον ολόλαμπρο καλλιστήμονα, τις τριανταφυλλιές, την ελάχιστα γνωστή φεϊζόα (Acca sellowiana), το λευκανθές πλουμπάγκο, την πλουμέρια, τις ενδεδειγμένες για καλλιέργεια στη γλάστρα φούξια και γαρδένια, παρά τον κάπως δύστροπο χαρακτήρα τους, από αναρριχητικούς, πάλι, το χιώτικο γιασεμί και το αγιόκλημα. Αν υπήρχε μια λιμνούλα ή μια στέρνα στον κήπο μου, σίγουρα θα τον στόλιζα με μια «χιλιοπέταλη» ποικιλία του πολύ ανθεκτικού ινδικού λωτού (Nelumbo nucifera), τα τεράστια φύλλα του οποίου επιπλέουν στις υδάτινες επιφάνειες. Τέτοια εποχή του χρόνου εμφανίζονται τα μεγάλα, λευκά ή ρόδινα, αρωματικά και αστεροειδούς σχήματος άνθη του, τα οποία για αρκετές ασιατικές παραδόσεις αποτελούν περιφανές σύμβολο νίκης του φωτός επί του σκότους. Κάτι που επειγόντως χρειαζόμαστε.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT