Πρώτες ματιές στο The Ilisian που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του πρώην Χίλτον

Πρώτες ματιές στο The Ilisian που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του πρώην Χίλτον

Τα σχέδια του βραβευμένου γραφείου AvroKO για το Conrad Athens δόθηκαν στη δημοσιότητα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και το όνομα αυτού, The Ilisian… Και επιτέλους ρίξαμε τις πρώτες ματιές στο τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια πίσω από τις σκαλωσιές, τους θεόρατους γαλάζιους μουσαμάδες και την περίφραξη με την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, που κρύβουν τον οργασμό εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών. Και ενώ για το επενδυτικό σκέλος του υπό διαμόρφωση προορισμού θα διαβάσετε στις σελίδες της «Οικονομικής Κ», το περιοδικό «Κ» σας μεταφέρει νοητά σε ορισμένους από τους χώρους που εμπνεύστηκε το παγκοσμίως διάσημο γραφείο AvroKo για το Conrad Athens, το πρώτο ξενοδοχείο του πολυτελούς brand της Hilton στην Ελλάδα (για κάποιους άλλους χώρους, που θα αποκαλυφθούν προσεχώς, συνεργάστηκαν και με το ελληνικό γραφείο Mare Studio).

Πρώτες ματιές στο The Ilisian που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του πρώην Χίλτον-1
Άποψη του Member’s Club. 

Γιατί «The Ilisian»; Για τους Αθηναίους είναι προφανής η σύνδεση του ονόματος με τον ιστορικό ποταμό Ιλισό και τα Ιλίσια: μια εύηχη έκφραση της σχέσης του μεγάλου αυτού έργου με την πόλη, τη συνοικία και τους κατοίκους της. «Στόχος του είναι να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτιρίου, προσφέροντας ταυτόχρονα εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας… Να συνδέσει σύγχρονες διεθνείς τάσεις με την κληρονομιά της πόλης, δημιουργώντας έναν τόπο συνάντησης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες», διαβάζουμε στο δελτίο τύπου. 

Πρώτες ματιές στο The Ilisian που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του πρώην Χίλτον-2
Σουίτα του Conrad Athens.

Το άλφα και το ωμέγα στο σύγχρονο ντιζάιν είναι το αφήγημα και, αν μη τι άλλο, το «ομορφότερο Hilton στον κόσμο», όπως το είχε αποκαλέσει ο πατριάρχης Κόνραντ Χίλτον στα εγκαίνια του 1963, πρόσφερε απλόχερα αφηγηματικό υλικό στους δημιουργούς, για να υπηρετήσουν το όραμα μιας μοντέρνας πολυτέλειας που σε προσκαλεί να τη ζήσεις. Χώροι, υλικά, γραμμές, υφές, χρώματα, όλα αποτίνουν φόρο τιμής στη σχεδιαστική γλώσσα του μοντερνισμού και της αισιοδοξίας που εξέφραζε παγκοσμίως τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με το Χίλτον να είναι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σε μια Αθήνα που άνοιγε τα κοσμοπολίτικα φτερά της… Για επιστροφή του κτιρίου στις ένδοξες ημέρες του κάνουν λόγο οι δημιουργοί, καθώς η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου AETER Architects διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του − με κυριότερα βέβαια τα δύο ανάγλυφα των «όψεων» από πεντελικό μάρμαρο, 626 τ.μ. το καθένα, με παραστάσεις εμπνευσμένες από την αρχαιότητα που συνδυάζουν τα στοιχεία της φιλοξενίας, του ταξιδιού και της διασκέδασης. Ο Μόραλης, όπως και όλοι οι σύγχρονοί του της Γενιάς του ’30, που διαμόρφωσαν το τοπίο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, είναι παρών και ως πηγή έμπνευσης και πνεύμα − αεικίνητο, ανήσυχο, μποέμικο, τολμηρό, καλλιτεχνικό: όλα στοιχεία που ενσωματώνει ο χαρακτήρας του υπό διαμόρφωση προορισμού.

Πρώτες ματιές στο The Ilisian που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του πρώην Χίλτον-3
To Lobby Bar του Conrad Athens. 

Το ηλιόλουστο κλίμα της Αθήνας και η προνομιακή θέση του Χίλτον στην πιο περίοπτη «απλωσιά» της κεντρικής Αθήνας, που ακόμα και στις αρχές του περασμένου αιώνα θεωρείτο προάστιο, δεν θα μπορούσαν να μην ενταχθούν στο σχεδιαστικό αφήγημα: Το Ilisian δίνει έντονη την αίσθηση ότι περιβάλλεται από τη φύση, με κήπους, φυτά και υδάτινα στοιχεία που προκαλούν μια διάθεση ευεξίας, με τα όρια ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον να μπλέκονται, και το φυσικό φως να δίνει αποχρώσεις στην ατμόσφαιρα, κάθε ώρα που περνά.

*Tο γραφείο AvroKO άνοιξε το 2001 από τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχους και τυχερούς ανθρώπους – τυχερούς γιατί ήταν φίλοι από την εφηβεία τους και γιατί μοιράζονται κοινές αξίες και κώδικες ζωής και αισθητικής. Η έδρα τους είναι στη Νέα Υόρκη, έχουν γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, στην Μπανγκόκ και στο Μαϊάμι, έχουν αναλάβει μεγάλα πρότζεκτ σε 22 χώρες και, σε κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες δραστηριοποίησης, μετρούν ήδη 130 διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT