Κι όμως, υπάρχει ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τα σκουπίδια

Κι όμως, υπάρχει ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τα σκουπίδια

Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες καταθέτουν από το Ρότερνταμ τη δική τους πρόταση για τη βιωσιμότητα στο ντιζάιν, αξιοποιώντας απορρίμματα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φωτεινή Σετάκη και ο Πάνος Σακκάς γνωρίστηκαν ως συμφοιτητές αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και εν συνεχεία μετακόμισαν στο Ντελφτ της Ολλανδίας για μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Κατασκευής. Όντας ανέκαθεν ευαισθητοποιημένοι γύρω από θέματα βιωσιμότητας και εξερευνώντας τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο, ίδρυσαν το 2015 το The New Raw, ένα στούντιο έρευνας και σχεδια`σμού στο Ρότερνταμ, που σήμερα συγκεντρώνει πολλά βραβεία βιωσιμότητας, μεταξύ των οποίων το Dezeen Design Award (2021). Με άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, κατασκευάζουν 100% ανακυκλώσιμα έπιπλα και αρχιτεκτονικά αντικείμενα από πλαστικά απορρίμματα, με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του στούντιο;

Μετά το τέλος των σπουδών μας, η αρχιτεκτονική βρισκόταν σε κρίση παντού, επομένως έπρεπε να επανεφεύρουμε τον ρόλο και τους στόχους μας. Η Ολλανδία πρόσφερε ένα γόνιμο έδαφος για τις ιδέες που θέλαμε να δοκιμάσουμε. Το 2015 οργανώσαμε ένα εργαστήριο στη Σύρο με τον τίτλο The New Raw. H ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα πλαστικά απορρίμματα των τουριστών ως πρώτη ύλη για νέα τοπικά προϊόντα με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η επιτυχία του εργαστηρίου οδήγησε στο στούντιο, θέλοντας να δείξουμε πώς ένα πλαστικό σκουπίδι μπορεί να μεταμορφωθεί μέσω της τεχνολογίας σε αντικείμενο υψηλής αισθητικής αξίας. 

Κι όμως, υπάρχει ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τα σκουπίδια-1
(Φωτογραφία: Michele Margot)

Μια τυπική μέρα στο στούντιο;

Μια τυπική μέρα περιλαμβάνει πολύ χρόνο δίπλα από τα ρομπότ, αναλύοντας σχέδια και εκτυπώσεις. Αντιμετωπίζουμε σαν «μάστορες» την τέχνη μας, αντλώντας έμπνευση από τη φύση γύρω μας, αλλά και από παραδοσιακές τεχνικές ως προς τον τρόπο διαχείρισης του υλικού.

Τι είδους έργα κατασκευάζετε;

Από καθιστικά έπιπλα και εξοπλισμό για τον δημόσιο χώρο μέχρι ειδικές κατασκευές για εσωτερικά κτιρίων και παιδικές χαρές. Συνεργαζόμαστε με δήμους για τη δημιουργία των δημόσιων επίπλων τους, με εταιρείες για τους χώρους των γραφείων τους, καθώς και με διάφορα ιδρύματα γύρω από δράσεις ευαισθητοποίησης και υλοποίησης βιώσιμων ιδεών. Αυτό που μας αρέσει γενικά είναι να δημιουργούμε μοναδικές τυπολογίες επίπλων. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλοι μαζί οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις κακές μας συνήθειες αναφορικά με τη σχέση μας με το περιβάλλον και να κάνουμε πιο υπεύθυνες επιλογές. Η χαρά της δουλειάς μας είναι ότι μπορούμε να δημιουργούμε χειροπιαστά παραδείγματα για ένα πιο υγιές μέλλον.

«Η χαρά της δουλειάς μας είναι ότι μπορούμε να δημιουργούμε χειροπιαστά παραδείγματα για ένα πιο υγιές μέλλον».

Πόσο πιο εξελιγμένη είναι η Ολλανδία σε σύγκριση με την Ελλάδα αναφορικά με τις ευκαιρίες που δίνει στους κατοίκους της για μια βιώσιμη καθημερινότητα; 

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου και στις δύο χώρες. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης αναφορικά με το πώς χρησιμοποιούμε το πλαστικό καθημερινά. Οι συσκευασίες μιας χρήσης και ο τρόπος που αυτές σχεδιάζονται και παράγονται οδηγούν σε βουνά από πλαστικά, που αξιοποιούνται σε μικρό βαθμό. Ειδικά στην Ελλάδα συναντάμε συχνά μια δυσπιστία σχετικά με την ανακύκλωση, και αυτό εμποδίζει τη δημιουργία μιας «πράσινης» κουλτούρας. Στην Ολλανδία, από την άλλη, ενώ ενδιαφέρονται για το θέμα της αξιοποίησης των πλαστικών, απαιτείται χρόνος στη διερεύνηση των εφαρμογών. 

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δουλεύουμε δύο δημόσιες εγκαταστάσεις στο Αϊντχόφεν και στο Ρότερνταμ, καθώς και ένα γλυπτό κάθισμα δεκατριών μέτρων για μια δημόσια βιβλιοθήκη στην Ταϊβάν. Παράλληλα, ετοιμάζουμε μια κινητή μονάδα robotic 3D printing για την ανακύκλωση πλαστικού σε απομονωμένες περιοχές και νησιά, εμπλουτίζουμε τη σειρά «κεντημένων» επίπλων και συνεχίζουμε να ερευνούμε πώς οι παραδοσιακές τεχνικές μπορούν να βρουν σύγχρονη έκφραση στα σχέδιά μας.

thenewraw.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT