Eνα νέο μεζεδοπωλείο στη Μυτιλήνη φτιαγμένο με αγάπη

Eνα νέο μεζεδοπωλείο στη Μυτιλήνη φτιαγμένο με αγάπη

Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από ένα μικρό μαγαζί που βάζει το δικό του λιθαράκι στην εστίαση του νησιού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο της Μυτιλήνης, εκεί που εκτυλίσσεται όλη η ζωή της πόλης, με το λιμάνι και την πολυσύχναστη αγορά τη μέρα και τα ατμοσφαιρικά στέκια για φαγητό και ποτό το βράδυ, χωμένο σε ένα σοκάκι βρίσκεται το Μεζεδοπωλείο 28. Το επισκέφθηκα γιατί μου το πρότειναν ντόπιοι με ενθουσιασμό όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και για την ωραία ιστορία του. Το μαγαζί ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι, την Καλλιόπη Ανδρεαδέλη και τον Άνταμ Γκίλντορφ. Εκείνη Μυτιληνιά και εκείνος από την Αγγλία. Εγκαταστάθηκαν στο νησί για να ζήσουν το όνειρό τους, να ανοίξουν ένα εστιατόριο. Η Καλλιόπη μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, στα 18 της έφυγε για σπουδές στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο, και αργότερα στο Πόρτσμουθ για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Παράλληλα δούλευε στο ιταλικό εστιατόριο του Τζέιμι Όλιβερ, όπου γνώρισε τον Άνταμ, που ήταν ο head chef. «Δουλεύαμε μαζί τρία χρόνια και μόνο όταν σταματήσαμε, καταλάβαμε ότι λείπει ο ένας στον άλλο», λέει χαμογελώντας η Καλλιόπη. «Συνεχίσαμε να μένουμε στην Αγγλία και επισκεπτόμασταν τη Μυτιλήνη στις διακοπές. Εδώ παντρευτήκαμε το 2020. Τότε η ιδέα να ανοίξουμε κάτι δικό μας έγινε στόχος. Σκεφτήκαμε ότι ερχόμενοι στο νησί θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Μετακομίσαμε μόνιμα εδώ και τον Μάρτιο του 2022 ανοίξαμε το Μεζεδοπωλείο 28».

Ο Άνταμ έχει αρχίσει τα μαγειρέματα στο μικρό και πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι του. Μαγειρεύει πιάτα με έμπνευση από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα και είναι ένθερμος υποστηρικτής της εποχικότητας. Καλλιεργεί πολλά από τα κηπευτικά του σε ένα μικρό χωράφι στην Πηγή Λέσβου. «Αλλάζουμε το μενού τέσσερις φορές τον χρόνο», λέει. «Φαντάσου ότι δεν έχουμε βάλει ακόμη στο μενού τη χωριάτικη σαλάτα, γιατί δεν έχουν γίνει οι ντομάτες στο χωράφι. Είμαστε τυχεροί, γιατί στο νησί μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα: λαδοτύρι, κηπευτικά, ελαιόλαδο. Αλλά και κρέας από τον κοντινό χασάπη, που έχει δικά του ζώα, και ψάρια από τον ψαρά στην αγορά. Και εγώ είμαι ακόμη πιο τυχερός, γιατί είναι όλα καινούργια και τα ανακαλύπτω με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού», λέει ενώ μας οδηγεί στο τραπέζι μας.

Πρώτα έρχεται η σαλάτα με τα ωμά, τρυφερά πράσινα και κίτρινα, στρογγυλά και μακρουλά κολοκυθάκια. Τα έκοψαν το πρωί από το μποστάνι τους. Μια φρέσκια, νόστιμη, υπέροχη σαλάτα. Οι τηγανητές ελιές με ζεστή σος ντομάτας με σκόρδο και βασιλικό δεν περίμενα να μου αρέσουν, αλλά με ξάφνιασαν με την ιδιαίτερη γεύση τους. Όσο για τα σουγάνια, τα γεμιστά κρεμμύδια, μια παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου, τα ευχαριστήθηκα πολύ στη δική τους εκδοχή, μαγειρεμένα σε μπίρα, με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, σπιτική καπνιστή μαγιονέζα και μυζήθρα Λέσβου. Το φρέσκο ψαράκι ημέρας με λαχανικά και σος λεμονιού ήταν ανάλαφρο, ωραία μαγειρεμένο και πολύ νόστιμο. Στο μενού έχουν αρκετές επιλογές σε ντόπια ούζα, πράγμα λογικό. Αλλά κάτι που δεν περίμενα ήταν οι μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Έχουν και την τοπική Sigri στο μενού. Τα περισσότερα κρασιά τους είναι Λήμνου, ενώ έχουν και κάποια από λεσβιακά οινοποιεία που κάνουν αξιόλογη προσπάθεια – αξίζει να δοκιμάσετε την ντόπια ποικιλία Χιδηριώτικο.

Μεζεδοπωλείο 28, Θάσου 5, Μυτιλήνη, Λέσβος, τηλ. 22510-55995

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT